Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İnternet sitelerindeki “tıklatma tuzağı” gibi oldu başlık, ama gerçekten öyle. Üst geçitler, alt geçitler, köprüler, tüneller, aklınıza gelecek her türlü altyapı tesisi çöküyor, dökülüyor. Bu sebeple yollar kapatılıyor; 20 dakikalık yere, aradaki bir köprü tehlikeli hal aldığından dolayı kapatıldığı için, kentin öte tarafından dolaşarak bir saatte gidiyorsunuz.

Büyük endüstriler, örneğin otomobil firmaları Çin’in yolunu tuttuğu için boş kalan devasa fabrikalar, metrelerce değil kilometrelerce uzanan sanayi siteleri, bakımsızlıktan, yeniden kullanılma ihtimali kalmadığı için yenilenmediklerinden dolayı önce paslanıyor, sonra çürüyüp çöküyor. Bir tarihte sadece ABD’de satılmayıp, tüm dünyaya ihraç edilen Buick’ler, Chevrolet’ler, Ford’ların yapıldığı Michigan fabrikalarının kapısına çoktan kilitler asıldı. İçerideki felaket manzaralarının görülmemesi için önlerine çekilen tahta perdeler, alüminyum kaplamalar bile çoktan çöktü.

Haberin Devamı

Amerika’nın şu anda bilgisayar, yazılım ve oyun sektörü dışında yatırım yapılan nerede ise tek sektörü olan Elon Musk’ın Tesla otomobil fabrikası ise Şanghay’da. Trump’ın adeta tehditle yatırıma zorladığı Elon Musk’ın Teksas’ta açacağını duyurduğu kamyon fabrikası ise bir türlü gerçekleşemiyor.

Salgının yol açtığı zararları hafifletmek için Demokratlarla Cumhuriyetçilerin el ele çıkarttıkları 1.9 trilyon dolarlık ekonomik kurtarma paketinin verdiği cesaretle, Biden’ın hazırladığı 3 trilyonluk altyapı ıslahat paketi de köprülerin-geçitlerin akıbetine uğradı, çöktü.

Biden’ın altyapı projelerine böylesine iddialı bir bütçe ayırması boşuna değil, çünkü artık ABD’de yap-işlet modeliyle bayındırlık hizmetleri yapılmıyor. ABD ve AB ekonomileri artık, maddi olmayan aktiflere yatırım yapıyorlar. ABD’de her türlü parasal teklifin milletvekillerinden gelmesi gerektiği için Biden yönetimi ortaya bir tasarı koymadı; ancak ifade edilen kalemler ve karşılığındaki rakamlar, salgın yardımı sırasında oluşan koalisyonu bulamadı. Cumhuriyetçiler, Demokratların bu kadar büyük bir bütçeyle, yıllarca sürecek bir siyasal yatırım yapacaklarını biliyorlar ve bunu engellemek için ellerinde geleni yapacaklar. Biden yönetimi (buna artık Biden-Harris yönetimi demek lazım), elbette bu kadar büyük paranın bir kısmını sadece gelecek seçimde kolayca oya dönüştürülebilecek yerlere yatıracaktır. Hele, başkan yardımcısı (yani eş başkan!) Kamala Harris’in kendi başkan adaylığını gerçekleştirebilmek için oluşturduğu “sol koalisyon” dikkate alınırsa, bu paralar, altyapılara değil, sosyal yardım projelerine aktarılacak demektir.

Haberin Devamı

Bunun ne zararı var, diyeceksiniz. Sigortası olsun olmasın herkese uygun ücretli bir sağlık hizmeti sunulmasını, parası olmayana da bu hizmetin ücretsiz verilmesi anlamına gelen sağlık reformu, bu ülkede 14 yıldır çıkartılamadı. Yani Cumhuriyetçiler Biden’ın veya Harris’in altyapı adı altında sosyal yardım projelerini destekleyerek Demokratlara yardımcı olacaklarına, çöken köprülerin altında kalmaya razı olacaklardır.