Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gizli Işık Yapım şirketi, ABD’nin eski First Lady’si ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve kızı Chelsea’nın kurdukları bir film stüdyosu. Bir de ortakları var: Sam Branson. Firmanın sitesinde kuruluş amacı “getirisi yüksek belgeseller, TV için eğlence amaçlı programlar ve filmler üretmek” olarak açıklanıyor. “Kendisini çevre davasına adamış, hayırsever bir maceracı” olan Sam, Kuzey Kutbu’nu yürüyerek geçince, kendisinde bir aydınlanma olduğunu fark etmiş ve insanların hayatlarında olumlu değişimler sağlayacak filmler yapmaya karar vermiş. Hillary ve kızıyla tanışan Sam, bu Gizli Işık (Hidden Light) şirketini kurmuş.

Haberin Devamı

Dünya bu girişimi Hillary’nin “Kobanili kadın savaşçıların cesaretlerini yüceltmek için ekranlara taşımak üzere” kollarını sıvadığını açıklayınca öğrendi. Hillary ve kızı, Sam ile birlikte Gayle Tzemach Lemmon’ın “The Daughters of Kobani” (Kobani’nin Kızları) kitabını televizyon dizisi haline getirecekler.

ABD’de doğmuş, büyümüş Musevi asıllı Gayle Tzemach Lemmon’ın bu ilk kitabı değil. Kendisi 2011 ve 2015’te yayımlandığı an New York Times’ın en çok satan kitaplar listesine giren kadın öyküleriyle tanınıyor. Taliban yönetimi sırasında topluluğunun ayakta durmasını sağlayan bir terzi kadını ve ABD Özel Kuvvetleri’nde askerlik yapan kadınları anlatan ilk iki kitabına, bu yıl Kobani’nin Kızları’nı eklemiş.

Daha önceki iki kitabı ve şimdi Clinton’ların zaferlerini ölümsüzleştireceği “Kobani’nin kadın savaşçıları” konusunu yazmak Gayle Tzemach Lemmon’ın gündüz işi değil! Kendisi gündüzleri Council on Foreign Relations (Dış İlişkiler Konseyi) adlı Amerikan düşünce kuruluşunda “Kıdemli Araştırmacı” olarak çalışıyor. Dış İlişkiler Konseyi, hatırlayacaksınız, Steven A. Cook, Richard Perle, Robert Kagan gibi “Türkiye dostları”nın (!) yuvası. Türkiye sevdalarının yanı sıra bu kişilerin ortak diğer özelliği NeoCon olmaları!

Başkan Bush, Afganistan ve Irak’ı bu adamların verdiği politika önerileriyle adeta yok etti; Obama/Clinton Libya’yı bu ekibin önerisiyle yerle bir etti; Barack Obama Suriye’yi bu ekibin önerisiyle üçe böldü. Gayle Tzemach Lemmon’ın bu kurumda ne gibi araştırmalar kaleme aldığını bilemeyiz; ama “Kobani’nin Kızları”, PKK’nın baş teröristi Abdullah Öcalan’ın “Kürt kızlarının ruhlarının özgürleşmesi için” icat ettiği “Kadın İntiharcı” kavramının kurbanı olan kadınların sözde öyküsünü anlatıyor.

Haberin Devamı

Bu kadınların ve kızların henüz ölmemiş ve kendisiyle birlikte yüzlerce kişinin hayatını sona erdirmemiş olan 200’e yakınının anneleri, 2019’dan bu yana Diyarbakır’da HDP binasının önünde bekliyorlar. Hillary yanına kızını da alarak, Diyarbakır’a gelirse, çekeceği filmle ilgili ölümsüzleştireceği çok daha duygulu içten hikâyeler bulacaktır. Bu kızların nasıl kandırıldığı ve ölümün pençesine nasıl itildiğini annelerinden dinleyebilir.

New York’ta bir NeoCon araştırmacının siyasal söylemlerinden çok daha etkili insan hikâyeleri çıkacaktır Kobani’deki kurban kızlar hakkında.