Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD’ye misilleme olarak düşünülen öneriler arasında eski AKP milletvekili Cevdet Erdöl’ün “Amerikan sigaralarını boykot edelim” çağrısı da var... Prof. Cevdet Erdöl’ün geçmişte sigara yasağı konusundaki çabalarını takdirle karşılamıştık. Bu defaki önerisi de iyi niyetli olabilir. Ancak uygulama olanağı var mı?
2000 yılında Türkiye’nin değişik yörelerinde 450 binin üzerinde aile tütün üretirdi. Yılda 290 bin ton tütün elde edilirdi. Bununla içeride sigara üretilir, dışarıya ihracat yapılırdı.
Üretici aile sayısı bugüne dek 450 binden 35 bine, yıllık üretim 290 bin tondan 62 bin tona geriledi.
Sigara pazarına gelince...
2001 krizinde İMF bastırdı, TEKEL’i özelleştirme kararı alındı, tütün üreticisi desteksiz bırakıldı, pazarı yabancılar hızla ele geçirdi...
Özelleştirme adı altında Türk tütünü ve sigara sanayiini yok etme programı baştan sonra AKP iktidarı döneminde uygulandı. Pazarın artık yüzde 90’dan fazlası Philip Morris, BAT, JTİ gibi yabancı şirketlerin hakimiyetindedir...
Artık ne tütünümüz var ne sigaramız. Ne de boykot yapacak halimiz...
Boykota kalkışmak sigara karaborsasını patlatır, o kadar...

Haberin Devamı

Sen gez ben öderim

Kültür ve Turizm Bakanlığı turist getiren şirketlere uçak başına 1500 dolar ödüyor. Bu miktar ekim ayında 3 bin dolara yükselecekmiş. Dahası... Bu katkı, kasım ve aralık aylarında (200’den fazla turist getiren) uçak başına 9000 dolar olarak uygulanacak.
Vatandaşın gelen turistle ilgisi yok. Turisti getiren şirketle, turisti ağırlayan otelle de ilgisi yok...
Ancak vatandaşın cebinden uçak başına 9 bin dolar (54 bin lira) alınıp turizmin keyfini sürenlere katkı yapılıyor...
El insaf yahu...

Ballı lojmanlar

Kamu lojmanlarının satılacağı, bundan 500 milyon TL kaynak beklendiği yolunda haberler okuyoruz...
Satışta öncelik, içinde oturan devlet memurlarında olacakmış. Şayet onlar almazsa ihale ile satılacakmış.
Okurumuz haklı bir tepkide bulunuyor:
“Bu lojmanlarda oturanlar o evlerde hak sahibi değiller ki. Sadece işleri veya görevleri gereği geçici bir süreyle o lojmanlar kendilerine tahsis edilmiştir. O sürenin sonunda lojmanları boşaltmaları gerekiyor. Zaten lojmanda oturarak belirli bir süre için kendilerine ekonomik anlamda bir fayda sağlanmış. Peki bir de, geçici süreyle oturduğu lojmana avantajlı bir şekilde sahip olmak neyin nesi?
Lojman satılacaksa ihaleye çıkılır; içinde oturan da ihaleye girer; en uygun teklifi verirse lojmanın sahibi olur.”
Netice... Her işimiz bir garip...

Haberin Devamı

SÖZ

“Geçmişe pişmanlık duymak, geleceğe umutla bakmak ve yaşadığım andan hiçbir zaman tatmin olamamak; bütün ömrüm böyle geçiyor.”
Çaykovski
“Dünya, aç oldukları için uyuyamayanlarla, açlardan korktukları için uyuyamayanlar arasında bölünmüş durumdadır.” Paulo Freire

700

Cumartesi anneleri bugün 700. kez Galatasaray Meydanı’nda olacaklar... Gözaltında kaybolmuş ya da kaybedilmiş çocuklarının resimlerini kaldırarak nerede olduğunu devlete soracaklar.
23 yıldır sordukları gibi...
Yazar Ercan Kesal, Cumhuriyet’teki yazısının bir yerinde diyor ki:
“Bir televizyonda İbrahim Aslan’a rastladım. Yetmiş sekiz yaşındaki Mardinli İbrahim Aslan, “Dualarım kabul oldu” diye sevinçten ağlıyordu. Oğlu Mehmet Emin’in yanmış kafatası ve kemikleri 18 yıl sonra bir kuyunun dibinde bulunmuş da ona seviniyormuş...”
Sözün bittiği yer artık Galatasaray Meydanı...

Haberin Devamı

ARAÇ

CHP milletvekili Gürsel Tekin’in ilgili bakana sorusu:
“Bir bakana makam aracı olarak kullanmak üzere aylık kirası 37 bin lira olan araç kiralandı mı? Kiralandıysa bu bakan kimdir?”
Yıllık kirası 444 bin lira olan bir araç! Nasıl bir araçsa bu...