Mete Belovacıklı

Mete Belovacıklı

mete.belovacikli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

METE BELOVACIKLI / NEW YORK

“Getir’i kurduktan bir yıl sonra ABD’ye, Silikon Vadisi’ne gittik. Kurduğumuz modele çok inanmıştık, büyümek için fon bulmak istiyorduk. Modelimizi değiştirmemizi önerenler, ‘Sizin model tutmaz’ diyenler oldu. Derken 2020 yılının ocak ayında Silikon Vadisi’nin önemli yatırımcısı Michael Moritz liderliğindeki bir grup yatırımcı Seri A turunda Getir’e 38 milyon dolarlık yatırım yaptı. Ocak 2021’de ikinci yatırım turunda 128 milyon dolarlık yeni yatırım aldık. Mart 2021’de tamamladığımız 3’üncü yatırım turunda 2.6 milyar dolarlık değerlemeye ulaşarak Türkiye’nin unicorn’u olduk.

Haberin Devamı

Haziran 2021’de 4’üncü yatırım turunda 555 milyon dolarlık yatırım aldık. Böylelikle sadece 2021 yılında gelen yatırım tutarı 1.1 milyar dolara, şirket değerimiz de 7.7 milyar dolara ulaştı.”

Bu cümleler Getir Kurucu Ortaklarından Tuncay Tütek’e ait.

Getir, getir New York’ta da Getir...

Getir Kurucu Ortağı Tuncay Tütek (sağda) şirketin yurtdışı planlarını Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı’ya anlattı.

Decacorn hedefi

Kendisi ve bir diğer kurucu ortak Mert Salur, ABD operasyonunun başındaki Çağlar Ergin, Elif Çar, Dilge Berktaş ve Vahap Munyar ile birlikte New York’ta aynı anda açılan 9 “GStore”lardan birinde ilk siparişlerin heyecanına şahitlik ediyoruz. Ortalama sipariş büyüklüklerinin 20-30 dolar arasında olduğunu, Getir’in önümüzdeki hafta Boston’da da faaliyete geçeceğini öğreniyoruz.

Tütek, ABD’nin 10-20 milyon dolarlık yatırımla girilecek bir pazar olmadığını vurguluyor. Son bir yılda gelen fonlar sayesinde Avrupa’da 8 ülkeye ardından 9’uncu pazar olarak ABD’ye açıldıklarını anlatıyor.

Yurt dışına yatırımlarının boyutu açısından bir örnek vermek gerekirse, İngiltere’de yapılan yatırım 100 milyon poundu buluyor.

Dışa açılmada ilk adımı Londra’dan atmalarının nedenini ise Tütek şöyle ifade ediyor: “Londra, dünyanın ikinci en önemli vitrini. O günlerde gücümüz Londra’ya açılmaya yetti.” İngiltere’de bir şirket de almak üzere olduklarını bildiren Tütek, Weezy’yi satın alma görüşmeleri yaptıklarını, ülkedeki Rekabet Kurumu’nun incelemesinin tamamlanmasını beklediklerini anlatıyor.

Haberin Devamı

Yurt dışına açılma adımlarını pandemi ortamında başlattıklarını dile getiren Tütek, İngiltere’nin ardından Nisan 2021’de Hollanda, Mayıs 2021'de Almanya, sonrasında Fransa’ya açıldıklarını, İspanya’da Blok adlı şirketi satın aldıklarını ve kısa sürede 3 şehirde 25 depoya ulaştıklarını belirtiyor. Ardından ekliyor:

“Kurulduğumuz günden bu yana en büyük hedeflerimizden biri de ‘Getir’ adıyla yurtdışında faaliyet göstermek oldu. Şirketimizin çoğunluğunu almak isteyenler, ‘Çoğunluk bizde olsun, sizi uçuralım’ diyenler oldu. Biz, ‘Getir’in çoğunluk hisselerinin Türklerde olmasına özen gösterdik. Eğer çoğunluğu yabancılara versek belki yurtdışına ‘Getir’ adıyla açılamazdık."

Getir’i 2015 yılında Nazım Salur’un liderliğinde kurduklarını kaydeden Tütek, kendilerini önce teknoloji, sonra da bir perakende ve lojistik şirketi olarak konumlandırdıklarını ifade ediyor. En ayırt edici özelliklerinin market ürünlerini 10 dakikada tüketicilerle buluşturma olduğunun altını çizen Tütek, Türkiye’deki son durumu da, “Kasım ayı sonu itibariyle hizmet verdiğimiz il sayısı 81’e çıktı” diyerek özetliyor.

Haberin Devamı

Bize eşlik eden herkes Türkiye’nin Getir’in ana vatanı olduğunun altını çiziyor ve “Yurtdışına açılmış olmakla birlikte bizim en büyük iş alanımız kendi ülkemiz, Türkiye. Zaten yatırıma gelen fonlar da öncelikle Türkiye’deki işlerimizin durumuna bakıyor” görüşünü dile getiriyor.

Büyüme konusunda ise Tütek gayet net cümleler sarfediyor:

“Türkiye dahil 64 farklı ülkeden çalışanımız var. Bayilerimize bağlı saha çalışanlarımızla birlikte yaklaşık 25 bin kişilik bir ekibiz. Elimizi korkak alıştırmıyoruz. 120 kilometre ile araba kullanır gibi bir tempoda büyüyoruz. Arkadan gelenler yetişemesin diye hızlı büyümemiz gerekiyor.”

Son not; Nazım Salur, Serkan Borançılı ve Tuncay Tütek’in 2015’te kurduğu “Getir”, inovatif iş fikriyle kısa sürede Türkiye’nin ilk unicorn’ları arasına girdi. 7.7 milyar dolarlık değeriyle “decacorn” olma yolunda emin adımlarla ilerliyor...