Nazlıcan Göksu

Nazlıcan Göksu

-

Tüm Yazıları

New York sokaklarında bu hafta biraz daha hızlılık, biraz daha fazla alışveriş, biraz daha fazla içki tüketimi, biraz daha fazla aşk, biraz daha fazla “Evet” vardı

Neden herkes bu kadar mutlu dediğimde, “Ee haftaya dünyanın sonu geliyor, az vaktimiz kaldı, yiyelim, içelim... Çikolata ister misin? Artık şişmanlamak çok umrumda değil“ yanıtı geldi. “Dünyanın sonu geldi üzüleyim” diyen yok.
Aslında buna inanmayanların da ne olur ne olmaz diye ertelenenleri, yasaklananları yapmak için bahaneleri hazır: “Dünyanın sonu geldi, 21.12.2012, felaket.”
Çeşitli astronomik saflaşmalar, Maya takviminin sona ermesi sonucunda 21.12.12’de Dünyanın sonu gelecek kehanetini öne sürüyordu.
Ama gelmedi.
Şu son zamanlarda NewYork’lular yaşadıkları kasırgalardan sonra bunun artık gerçek olduğuna inanmışlardı. Ve sonunda NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) ABD’lileri sakinleştirmek için bu hafta bir açıklama yapmak zorunda kaldı.
Soru ve yanıttan oluşan bu açıklamayı kendi internet sitelerinde yayınlayan NASA, “dünyanın sonu gelecek mi gerçekten?” sorusundan bıkmış gibiydi sanki. “Bunu sormak için bizi rahatsız etmeyin” diyorlardı biraz da.

Haberin Devamı

“Gezegenimiz son dört milyar yıldır gayet güzel idare ediyor”

* Soru: 2012 yılında gerçekten dünyanın sonu gelme tehlikesi var mı?
Yanıt: Dünya 2012 yılında sona ermeyecek. Gezegenimiz son dört milyar yıldır gayet güzel idare ediyor. Güvenilir bilim adamlarımız böyle bir şey olmayacağını açıkça. bilimsel olarak belirtiyor.

* Soru: Bu dünyanın sonu gelmesi hikayesi nereden çıktı?
Yanıt: Hikayenin başlangıcı Sümerliler tarafından “bulunmuş” Nibiru gezegeni ile başladı. Bu gezegenin dünyaya doğru ilerdekini söylediler ve büyük bir çarpışmayla dünyanın sona ereceğini açıkladılar. Bu çarpışma 2003 yılında olacaktı, ama hiçbir şey olmadı, onlar da “Tarihi 2012’ye alalım” dediler, bu tarihi de Maya takviminin sona ermesi ile birleştirdiler, bu şekilde de 21 Aralık 2012 dünyanın sonu ilan edildi.

* Soru: Maya takvimi 2012 Aralık’ta gerçekten bitiyor muydu?
Yanıt: Aynı mutfağınızdaki takvimin 31 Aralık’ta bittiği gibi, Maya takvimi de 21 Aralık’ta bitiyor, evet. Fakat mutfağınızdaki takvim bitince yeni bir takvim mi alıyorsunuz, yoksa dünyanın sonunu mu getiriyorsunuz?

* Soru: NASA 23-25 Aralık arasında bir toplu elektrik kesintisi bekliyor mu?
Yanıt: Kesinlikle hayır. Ne NASA ne başka bir bilim organizasyonu böyle bir kesinti bekliyor. Bu konuda yanlış bilgilere dayandırılarak bir takım gezegen hizalamasının toplu bir kesintiye, kararmaya neden olacağı söylendi. Fakat öyle bir hizalama söz konusu bile değil. Bu yanlış bilgilendirme, NASA yöneticisi Charles Beden’in konuşmasında da ifade edildi. Evet, böyle bir konuşma var, acil durumlar için hazırlanmış konuşmalardır bunlar. Fakat bu konuşma ne dünyanın sonu, ne de toplu bir kesinti için yapılmadı.

* Soru: 2012 yılında dünyaya meteor çarpma olasılığı var mı?
Yanıt: Dünya her zaman meteor, asteroit, comet’lerin çarpmasına maruz kalmıştır. Fakat bu çok nadir görülen bir durumdur. En son meteor 65 milyon yıl önce çarpıp dinozorların nesline son vermiştir. Bugün NASA astronomları Spaceguard isimli bir araştırma yapıyorlar. Dünyaya yakından geçen veya çarpma tehlikesi oluşturan her şeyi inceliyorlar. Araştırmaları sonucunda dünyaya dinozorların neslinin sona erdiren büyüklükte bir cismin çarpmayacağını kanıtladılar. Bütün bu araştırmalar açık olarak yapılıyor, kendinizi rahatlatmak isterseniz bize ulaşabilirsiniz, kendi gözlerinizle de görebilirsiniz ki, 2012 yılında dünyaya hiçbir şey çarpmayacak. Yani dinozorlar gibi olmamızın hiçbir ihtimali yok.

* Soru: Siz NASA bilim adamları olarak, Dünya’nın sonu hakkında ne hissediyorsunuz?
Yanıt: Dünyanın sonu dedikoduları için, “Nerede bilim? Nerede kanıt?” diyoruz. Ortada hiçbir şey yok, bunlar sadece kurgu. Belki daha fazla film çekmek, kitap satmak için yaratılmış bir fenomen. Bu yapılan olağandışı iddiaların hiçbir inandırıcı kanıtı yoktur.
Dünya’nın sonu gelmeyince NASA’nın telefonları sustu. Fakat New York’lular öyle mi? Şimdi kara kara düşünüyorlar kabaran faturalardan ve alınan kilolardan nasıl kurtulacaklar?

Haberin Devamı

Konu Noel olunca bir dur

Haberin Devamı

New York’ta konu Noel olunca bir durmak gerekiyor. Fiyatı, zamanı, yeri hiç önemli değil. Noel deyince, bütün sorular cevapsız kalabiliyor.
İsa’nın doğumunun kutlandığı 25 Aralık tarihinde New York’lular hiçbir harcamadan kaçınmıyor. Hediye alışverişinden tutun, hazırlanan yemeklere, Noel baba kostümlerinden, süslenen çam ağaçlarına... Her yer, herkes hazırlanıyor...
Yılbaşından çok daha önem verilen 25 Aralık’ta sınır yok...

20 bin Noel babanın katıldığı “toplantı”
Santacon her yıl düzenlenen çılgın Noel baba toplantısına verilen isim. Toplantı deyince pek çılgın gelmiyor kulağa ama bu toplantıya yaklaşık 20 bin Noel baba katılınca çılgınlık seviyesine ulaşıyor.
Bu şenliğin başında bir “baba” Noel baba var, ardında ise 20 bin daha...
Bu Noel Baba topluluğu gün boyunca New York’u geziyor, gönüllü kuruluşlar için para ve yemek topluyor.
Gerçek bir Noel ruhu...
Bu çılgın yürüyüşü tanımlamak imkansız, bunu en iyi kuruluşun kendisi tanımlıyor:
“Santacon kesinlikle hiçbir nedeni olmadan, yılda bir kez oluşan bir mezhebe bağlı olmayan, ticari olmayan, siyasi olmayan bir Noel
Baba kongresidir. Bu mümkün olan en büyülü ve en aykırı şekilde tezahürat yapmak ve Noel’i kutlamak için büyük bir şanstır.”
Bu şenliğe katılmak için baştan aşağı Noel konulu giyinmeniz gerek, aksi takdirde
şenliğe kabul edilmiyorsunuz. Noel baba çok kuralcı bu konuda.