Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Vişne bahçesinde soygun


Henry işlemediği bir suç yüzünden hapse girer. Bu suç, bir banka soygunudur. Hapisten çıktıktan sonra “Madem bunun cezasını peşinen çektim, bari bir banka soyayım” diye düşünür. Banka soygunu konusunda hapishanedeki hücre arkadaşı Max’ten yardım alır. Planın bir parçası olarak Henry, bir tiyatro grubunun sahnelediği, Çehov’un “Vişne Bahçesi” oyununa dahil olur. Bu arada tiyatro grubunda yer alan Julie’ye gönlünü kaptırır.
“Suçlu Kim? / Henry’s Crime” bir komedi. Filmin yurtdışında aldığı ilk eleştiriler olumlu. Özellikle son dönemde dikkat çeken, “Aklı Havada / Up in the Air”la beğeni toplayan Vera Farmiga övgülerin odağında. Keanu Reeves’in performansı ise aktörün en sevilen filmlerinden “My Own Private Idaho”daki performansıyla karşılaştırılmış ki, daha iyisi can sağlığı.

“Suçlu Kim? / Henry’s Crime”

Yön
.: Malcolm Venville
Oyn.: Keanu Reeves (Henry Torne), Vera Farmiga (Julie Ivanova), James Caan (Max Saltzman) Sen.: Sacha Gervasi, David N. White
Gör.: Paul Cameron

Efsanevi F1 pilotu belgeselde

Far North”, “The Warrior” gibi filmlerin BAFTA ödüllü İngiliz yönetmeni Asif Kapadia’nın imzasını taşıyan belgesel “Senna”, Brezilyalı Formula 1 pilotu Ayrton Senna’nın hikayesini konu alıyor. Film, 1994’te bir yarış sırasında 34 yaşındayken hayatını kaybeden Senna’nın pistteki rakipleri, politik görüşleri ve kişiliği üzerinden ilerliyor.


Kırmızı başlıklı kızla ikinci macera

Kırmızı Başlıklı Kız: Kötülere Karşı / Hoodwinked Too! Hood vs. Evil” masal karakterlerinin toplu halde karşımıza çıktığı bir animasyon. Mike Disa’nın yönettiği filmde Kırmızı, kötü bir cadıdan Hansel ve Gretel ile büyükanneyi kurtarmaya çalışıyor. Bunun için de Kurt ile işbirliği yapmak zorunda kalıyor. Çocuklara hitap eden film, 2006 yapımı “Hoodwinked!”in devamı niteliğinde ve üç boyutlu olarak da gösterime giriyor.

Altın Portakal’ın yıldızlarından


Gişe Memuru” geçen yıl ilk gösterimini yaptığı Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi İlk Film, En İyi Erkek Oyuncu (Serkan Ercan) ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödülleriyle dönmüştü.
Tolga Karaçelik’in yönettiği “Gişe Memuru”, hasta babasıyla (Zafer Diper) sorunlu bir ilişkisi olan Kenan’ı (Serkan Ercan) ele alıyor. Gişe memuru olan Kenan, yavaş yavaş hayaller görmeye başlar. Psikolojisinin bozulması, yoğun bir gişeden tek tük arabanın geçtiği bir gişeye gönderilmesine sebep olur. Bu durum onun akli dengesinin daha da bozulmasına yol açar. Film Kenan’ın ruh halini, baba-oğul ilişkisi ve yabancılaşma olgusu üzerinden açıklamayı deniyor. Ancak senaryoyu üzerine kurduğu iki alanda da derine inemiyor.

Aşk üçgeni ve politika


Küçük Günahlar”, yazar ve sinema yazarı Rıza Kıraç’ın ilk filmi. Film bir aşk üçgeni üzerine kurulu. Ancak üçgeni oluşturan kişilerin 12 Eylül ve Kürt meselesiyle bağları, kişisel ilişkilerin politikayla iç içe geçmesine yol açıyor. Filmde başrolleri uzun süredir sinemada izleme şansına erişemediğiniz Macit Koper, Esra Ruşan ve Berke Üzrek paylaşıyor.