Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Bedavadan nam sahibi olunmaz...”

Batman, Kozluk’ta, çocuklarına karne dağıttıktan sonra evine giderken PKK’nın kurşunlarıyla şehit düşen Aybüke öğretmen için kuruldu bu cümle.

Başkaları adına da utanabilmek için önce hikâyeyi tam olarak anlatayım size.

Aybüke öğretmen liseyi Edremit’te bitirmiş.

Aybüke öğretmeni bir kez daha öldürdüler

Annesi ve babası, şehit düşen kızlarının adının mezun olduğu okula verilmesini rica etmiş.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de bu insani ricayı kırmamış, 2020 Öğretmenler Günü’nde okulun adı Edremit Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Anadolu Lisesi olarak değiştirilmiş,

Haberin Devamı

Edremit Lisesi Mezunlar Derneği de şimdi “Okulun adının değiştirilmesinin iptali” talebiyle dava açmış.

Zurnanın zırt dediği yer de tam burası işte.

Edremit Lisesi adı Haziran 2010’da tarih olmuş bir ad, o tarihte lisenin adı Körfez Anadolu Lisesi yapılmış.

Yani Körfez Anadolu Lisesi ismi gitmiş, yerine Edremit Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Anadolu Lisesi adı gelmiş.

Dava Edremit Lisesi adını geri getirmeyeceğine göre, problem, Aybüke öğretmenin PKK tarafından şehit edilmesinin hatırlanması mı?

Açılan davayla ilgili bir avukat, “Bedavadan nam sahibi olunmaz” demiş.

Vicdanın olmadığı yerde adalet sağlanamaz fikrine inanlardanım, hukuk fakültelerinde sadece yasa maddesi mi öğretiliyor gençlere?

Balıkesir Barosu, bu vicdana, akla, mantığa, insan olmanın asgari değerlerine bile uymayan sözü söyleyen avukatı bulup, hakkında bir işlem yapmayacak mısınız acaba?

Haziran 2017’de “Sen bize inanma Aybüke öğretmen” diye yazmıştım. Allah kahretsin, haklı çıktım.

İçki satışı yasağında bilgiçlik rehberi

- “Dünyada Türkiye’den başka alkol satışını yasaklayarak koronavirüsle mücadele eden ülke yok.”

Bu bilgi yanlış. Güney Afrika, Tayland, Hindistan ve Meksika’nın bazı eyaletlerinde içki satışı zaman zaman yasaklandı. Kenya’da da restoranlarda içki servisi yasaklandı.

- “17 gün içki içmezseniz ölmezsiniz ya...”

Bu yorum da doğru değil. Meksika’da yasak uygulanan eyaletlerde sahte içkide kullanılan metil alkol zehirlenmeleri vakaları yaşandı.

- “Alkol satış yasağı ile koronavirüsle mücadele arasında ilişki yok ki...”

Haberin Devamı

Aslında var. Güney Afrika, alkol satışını ve nakliyesini hastanelerde alkol kaynaklı yaralanmalar ve hastalıklarla uğraşmamak, yatakları koronavirüs hastalarına ayırmak için yasak kararı aldı.

- “Bir kadeh içki sinirleri yatıştırıyor, hem sağlığa da faydalı.”

Tıp dünyasının en saygın yayın kuruluşu Lancet dergisinde yayımlanan, 500 bin Çinlinin 10 yıl boyunca takip edildiği, İngiliz ve Çinli uzmanların araştırmasına göre günde bir kadeh içki de inme riskini artırıyor.

- “Devlet alkolle değil, alkolizmle mücadele eder.”

Hem doğru hem de yanlış. Yanlış zira Dünya Sağlık Örgütü’ne göre alkol 60 büyük hastalık ve yaralanmayla ilişkili. Her sene 4.5 milyon insan alkol yüzünden ölüyor. Doğru zira devletlerin en büyük gelir kaynaklarından biri de alkollü içki satışı.

- “İçki bütün kötülüklerin anasıdır.”

Bu da hem doğru hem yanlış. Doğru zira Güney Afrika’da alkol satış ve nakliye yasağının ardından kadına şiddet vakaları azaldı, cinayet sayısı düştü. Yanlış, hırsızlık, rüşvet, vergi kaçırma gibi suçların içki içmeyle bir alakası yok.

Haberin Devamı

- “Laiklik elden gidiyor.”

Bu da hem doğru hem de yanlış. Yanlış zira kısıtlama sırasında evlerde içki içmek yasaklanmadı, buradan yaşam tarzına müdahale çıkarmak abartılı olur. Doğru zira laikliği sadece içki içme özgürlüğü olarak anlamak ve anlatmak en çok laikliğe zarar veriyor.

Bir kapanma daha gerekecek

Küresel salgınla mücadelede şu an tek şansımız aşılar.

17 günlük kapanma devresinde eğer milyonlarca insana aşı yapabiliyor olsaydık, açılma sürecinde vaka sayıları yine katlanarak artmazdı.

Fakat tüm dünyanın yaşadığı aşı tedarik sorununu biz de yaşıyoruz şu an.

Açılma olduğu zaman yine coşup, yine önlemlere dikkat etmeyeceğimizi varsayarak, bir kapanma ve kapanma sırasında yoğun aşılama dönemi yaşayacağız demek mümkün.