Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD Başkanı Biden ağırlığını koymaz ve ABD Kongresi Türkiye’ye yeni F-16 satışına izin vermezse ne olur?
Fransa’dan savaş uçağı almayı aklımıza bile getirmeyiz zira Macron bunu “Türkiye’ye hayır” deme şovuna dönüştürür. “Rusya’dan 5. nesil SU-57 savaş uçağı almaya mecbur kalırız” diye bir fikir var ama o da bir seçenek değil. Gerek pilotların eğitimi, gerek NATO’nun ortak haberleşme sistemi, gerek bakım-işletme… Tüm kurulu düzeni değiştirme mecburiyeti bu seçeneği de imkânsızlaştırıyor.

İşte bu noktada Ankara B planı için düğmeye bastı. Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz, Londra’da İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanı’yla bir görüşme yaptı. Dışarıya sızan bilgilere göre, Türkiye, yerli 5. nesil savaş uçağı envantere girinceye kadar, gelişmiş uçak ihtiyacını İngiltere’den 2. el Eurofighter Typhoon uçakları alarak kapatabilir.

Haberin Devamı

Türkiye’nin filosuna katmayı planladığı Eurofighter Typhoon, Yunanistan’ın Fransa’dan aldığı Rafale uçaklarıyla çok yakın özelliklere sahip. Düşük irtifa it dalaşında Rafale, yüksek irtifa it dalaşında Eurofighter Typhoon avantajlı. Dünyadaki kullanımına bakacak olursak, Eurofighter Typhoon daha çok ülke tarafından tercih edilmiş. Rafale, hava-kara savaşlarında etkin olmak için üretilmiş, Eurofighter Typhoon hava-hava savaşında etkili. Rafale, uçak gemisine inen versiyonlara da sahip ama bu Ege’deki denge için detay zaten.

Sonuç olarak, Türkiye, Ege’de deniz ve hava üstünlüğünü korumak için adımlarını sıklaştırmaya başladı zira Washington’a güvenemeyeceğimizi biliyoruz.

Atina boyunun ölçüsünü aldı

24 Mayıs’ta yabancı ajanslar, tüm dünyaya Suudi Veliaht Prens Selman’ın bir bölge turuna çıkacağını duyurdu. Habere göre, Selman Ürdün, Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ı ziyaret ettikten sonra Türkiye’ye gelecekti. Fakat gezi haberdeki gibi olmadı.

Prens Selman, Ankara ile Atina arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde Yunanistan ve Güney Kıbrıs gezilerini erteleyerek, Türkiye’ye gelmeyi tercih etti.

Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı ittifak arayışı çerçevesinde Mart 2021’de 6 adet Suudi Arabistan F-15’i, Girit’teki Souda Askeri Üssü’ne inmiş ve ortak tatbikat yapmışlardı.
O zaman çok sevinen Yunanistan şimdi Türkiye gibi bir güçle el sıkışmak için Atina ve Güney Lefkoşa’nın pas geçilebildiğini gördü.

Haberin Devamı

Sorunları, bizimle, sadece bizimle, konuşarak çözme seçeneği masada duruyor da densiz Dendias’ın Yunanistan’a başbakan olma çabası bir Ege dolusu inciri berbat ediyor.

NATO Zirvesi’nde Erdoğan-Biden görüşmesi olur mu?

ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan’a resmi ziyarette bulunacak ama “Demokrat Başkan” görüntüsünü bozmamak için de Prens Selman ile görüşmeyecek.

Biden’ın asıl amacı, Suudi Arabistan’ı petrol üretimini artırmaya ikna etmek, Körfez ülkelerinin tamamında ABD’ye karşı artan güvensizliği bir nebze gidermek.

Bu bilgiyi ABD yönetiminin perde önü ve arkasında iki yüzünün olduğunu anlatmak için yazdım.

Biden, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine Türkiye’nin itirazı başta olmak üzere netameli konularda bu sıralar Ankara’ya uzak bir görüntü veriyor. Bu işin perde önü tarafı.

Haberin Devamı

Perde arkasında F-16 süreci ilerliyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Berlin’de ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Alman, İngiliz ve Fransız mevkidaşlarıyla bir toplantı yaptı. İletişim kanalları açık yani.

Herkesin aklındaki soru, NATO Zirvesi’nde Biden ile Erdoğan arasında bir görüşme olup olmayacağı.

Roma’da gördük ki Biden Türkiye ile pozitif gündem toplantıları tercih ediyor, “Liderler olarak tartışalım sorunları çözelim” diyen bir başkanlık biçimi yok.

Yani Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın teröre verdiği destek konusunda tatmin edici sonuçlar alır da veto kartını kaldırırsa bir görüşme olabilir, aksi takdirde Biden Türkiye’yi ikna edememiş Başkan pozisyonuna düşmek istemeyebilir.

Allah aşkına köpük, lütfen köpük...

Orman Genel Müdürlüğü Marmaris’teki yangında ilk kez geciktirici kimyasal kullanmaya başladı.
Bu elbette doğru bir hamle ama yetmiyor.

Bir orman yangınında nem oranını artırmak önemlidir, bunun için de köpük her zaman sudan üstündür.

Geçen sene de alım yapılmış ama nemin çok düşük olduğu Manavgat’ta köpük kullanılmamıştı.
Marmaris mücadelesinde köpük seçeneğini de sahaya sürmek lazım bir an önce.