Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bizim Kardak dediğimiz kayalıklar Imnia adıyla anılır Yunanistan'da.

Dün sabah erken saatlerde Ta Nea gazetesinin siyaset haberleri manşetinde ilginç bir haber vardı.

Haberde, Kardak krizinin yıl dönümünde kayalıkların etrafında sadece Türk savaş gemilerinin olduğunu gösteren bir sosyal medya kullanıcısının fotoğrafları ve Yunan hükümetine eleştirileri yer alıyordu.

Haberin sonunda, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın Kardak krizi için yazdığı sosyal medya mesajındaki, "Ölen askerlerimizi unutmuyoruz, uluslararası hukuka göre ulusal çıkarlarımızı savunmak için teyakkuzdayız" cümleleri hatırlatılıyordu.

Haberin Devamı

Yani Dışişleri Bakanı teyakkuzdayız diyor ama Kardak etrafında sadece Türk gemileri dolaşıyor mesajıydı haber.

Öğleden sonra Yunanistan kamuoyunun hiç, Türk kamuoyunun çok az bildiği Kardak gerçeğini yazmak için Ta Nea'nın internet sitesini tekrar açtım, haberi bulamadım, bilgisayarın geçmişinden haberin sabahki linkini bulup tıkladım, bir baktım haber uçurulmuş sayfadan.

Yunanistan’ı karıştıran kare ve sansürlenen haber

O zaman hem bu gerçeği hem de 30-31 Ocak 1996 gecesi asıl yaşananları yazayım:

Kardak krizinin doruğa çıktığı gece adanın etrafında silah sistemleri birbirine kilitlenmiş 7 Türk ve 7 Yunan gemisi vardı.

Yunanistan'a ait HS Navarion'dan kontrol için kalkan Yunan helikopteri bir süre sonra uluslararası frekanstan acil durum çağırısı yaptı. Bu çağrıyı hem Yunanlılar hem de Türkler duydu.

HS Navarion gemisi günün şartları içerisinde pozisyonu belli olmasın diye güvertesini aydınlatmadı.

Buna karşılık, TCG Yavuz'un komutanı Tuğamiral Aydıngürün eline telsizi alıp aynı frekanstan Yunan pilota TGS Yavuz'a inebileceği çağrısını yaptı. Yunan pilot bu çağrıyı kabul etmedi, kısa bir süre sonra da düştü. Helikopterde bulunan üç Yunan subayı hayatını kaybetti.

Düşünün, o saatte Türk ordusuna verilen emir, ikinci kayalığa çıkmaları değil, iki kayalığa da çıkıp, direnirlerse Yunan askerlerinin etkisiz hale getirilmesiydi.

Savaşa dakikalar kala, düşmekte olan bir Yunan helikopterine kendi gemisi sırt çevirirken, Türk gemisi güvertesini açtı.

Haberin Devamı

Ege'yi barış denizi yapacak olan irade işte bu iradedir, Türk-Yunan barışını sağlayacak olan medya düzeni, dün mezarı başında andığımız Abdi İpekçi'nin çizdiği yoldur. Maalesef karşılıkları yok şimdilik komşuda.

Yazıyı küçük bir parantezle bitireyim; çatışma olmadan ikinci kayalığa çıkma fikri Kurmay Yarbay Ahmet Erol'a aittir, Ankara silahlar ateşlenmeden hemen önce bu öneriye onay verince operasyonun seyri değişti.

Evlere elektrik üretim desteği zamanı

Yunanistan’ı karıştıran kare ve sansürlenen haber

Elektrik faturaları çok konuşuluyor, belli ki bir süre daha konuşulacak da.

İnsan elektrik olmadan yaşayamaz ama kendi elektriğini kendi üretebilir.

Konutlarda bunun için en iyi alternatif güneş enerjisi sistemleri kurmak.

Fakat ucuz bir maliyeti yok bu işin, piyasada çok çeşitli fiyatlar olsa da, şebekeye bağlı, akü gerektirmeyen 7 KW’lık bir sistemi kurma maliyeti 100 bin lira seviyesinde.

7 KWa’yı özellikle seçtim zira bu kademeli tarifede yeni belirlenen aylık sınır.

Bu sistemleri pazarlayan şirketler yatırım maliyetini 7.5 ile 10 yıl arasında karşıladığınızı, kalan

Haberin Devamı

15 yılda da kâra geçtiğinizi söylüyorlar. Çoğu kişi için birden o parayı çıkarmak kolay değil ama tıpkı ısı yalıtımında olduğu gibi faizsiz finansman modelleri üretmek mümkün olabilir.

Böyle bir uygulamanın ithalata etkisi endişesi yaşayanlar için söyleyeyim, Çin’in en büyük güneş paneli üreticileri bile, Avrupa pazarına yakın olmak için Türkiye’de üretim yapıyor, Türk işçisine para ödeyip, hammaddeyi de buradan alıyor.

Böyle bir adım hem yeşil enerji hedefine bizi daha çok yaklaştırır hem de doğal gaz bağımlılığımızı azaltır.

Bir de mücadele edilmese ne olurdu acaba?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ocak 2022’de üretici satış fiyatı ile marketteki satış fiyatı arasında,

Elmada fark yüzde 339.5,

Kuru soğanda yüzde 293.65,

Portakalda yüzde 287.10,

Yeşil mercimekte yüzde 236.19 fark tespit etmiş, liste uzun, bu ilk dört sıradaki ürünlerin farkı.

Pahalıkla mücadele ve vatandaşın market insafına bırakılmaması konusunda Ocak 2022’de ne yapıldı acaba?