Yemeklerde baharat kullanımının önemi

28 Aralık 2020

Mutfak ve yemek kültürlerinde büyük bir yeri olan baharatlar, çeşitli bitkilerin tohum, tomurcuk, çekirdek, meyve, çiçek, kabuk, kök, yaprak gibi kısımlarının kullanılması ile oluşturulur. Bitkilerin bu bölümleri önce kurutulur daha sonra ise ufalanır ya da öğütülür. Başta kırmızıbiber olmak üzere, nane, kekik, yeşilbiber, dereotu, tere gibi baharatlar, yaprak ya da sebzelerden elde edilir. Hardal, vanilya, karabiber, çörek otu, sumak gibi baharatlar ise meyve ve tohum baharatlarıdır.

Yemeklerimize tat, koku ve lezzet vermek için kullandığımız baharatların geçmişi çok eski yıllara kadar uzanır. Bununla birlikte birçok baharatın tedavi yöntemi olarak kullanıldığını da bilinmektedir.

Yemeklerde baharat kullanımı, lipid metobolizma üzerinde son derece yararlıdır. Anti-diyabetik ve antioksidan özelliklerinin yanı sıra sindirimi de yardımcı olurlar. Genellikle kurutulmuş şekilde kullandığımız baharatlar besin değeri olarak da son derece yararlıdır. Bu özelliği ile baharatlar, pişirdiğimiz yemeklerin besin kalitesini de korur ve değerini artırır. Aynı zamanda besinlerimizin tat ve kokusuna katkıda bulunur.

Enerji değeri ve besleyici özelliği yüksek olan baharatlar, yapılarında bulunan uçucu yağlar sayesinde besinlerimizi çok daha lezzetli hale dönüştürür. Birçoğu antiseptik özelliğe sahip olan baharatlar, yemeklerin hijyenini ve uzun süre bozulmadan tüketilmesi sağlar. Bir diğer faydası da yemeklerde bakteri ve mantar gibi mikroorganizmaların oluşmasına engel olmasıdır.

 

Yazının devamı...

Trend meslek: Gastronomi

9 Eylül 2020

Eğer gastronomi okumaya karar verdiyseniz ilk yapmanız gereken bu özel terimin anlamını doğru olarak öğrenmektir. Elbette bu tanımı bildiğinizi düşünebilir ya da iddia edebilirsiniz. Ancak burada altı çizilmesi gereken bu tanımın sizdeki karşılığıdır. İşte bu nedenle “Gastronomi” kelimesinin kısaca anlamına bakalım…



Her şeyden önce gastronomi bir sanattır ve eğer herhangi bir sanat dalına ilgi duymuyorsanız şimdiden aşçı olmaktan vazgeçin! Bu durumda gastronomi okumak isteyenlere ilk tavsiyemiz sanatın hayatlarının bir parçası olduğunu özümsemiş olmalarıdır ki bu da yemek pişirmenin bir tür yetenek olduğunun kanıtıdır. İkinci tavsiyemiz “kültür” öğesi hakkında olacak… Şöyle ki; gastronomi, yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi kurmak konusunda çok hassas bir alandır. Peki, kültür dediğimiz nedir? Kültür, genelden özele gidersek, yeryüzündeki her karış toprak ve özelde ise yaşadığımız topraklar yani Anadolu kültürünü öğrenmektir.

Gastronomi okumak ve iyi bir aşçı olmak istiyorsanız eğer, öncelikle yaşadığımız toprakları tanımalısınız. Her anlamda! Anadolu çok özel bir kara parçasıdır. Dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olmasının yanı sıra tarih boyunca geçiş ve ticaret bölgesi olma özelliği, ilk insanlardan bu yana tarımın ve ürünlerin öne çıkmasını sağlamıştır. Tarımı, ürünleri ve toprağı iyi tanımazsanız eğer asla iyi bir aşçı olamazsınız. İnanmıyorsanız dünya aşçılarına bakın! Tarım ve ürünler hakkında ne kadar çok bilgiye sahipler değil mi?

Yazının devamı...