Uzaktan ameliyatlar yaygınlaştıkça sağlıkta 5G devrimi gerçeğe dönüşüyor

28 Ekim 2021

5G sağlık konusunda, uzaktan ameliyatlardan giyilebilir sensörlere kadar inovasyon konusunda ciddi bir itici güç. Sadece sağlık sorunlarının daha hızlı ve etkili çözülmesi açısından değil, personel verimliliği açısından da önemli bir yardımcı. Ama 5G’nin sağlık konusunda getireceği en önemli artı herkesin hem fikir olacağı üzere uzaktan gerçekleştirebilecek çevrim içi ameliyatlar olacak. 2019 verilerine göre her yıl yeterince uzman cerrah olmadığı için dünya çapında yaklaşık 143 milyon ameliyat gerçekleşmiyor. 5G teknolojisi bu sayının düşürülmesinde önemli bir rol oynayacak. 5G bağlantısı kullanılarak gerçekleştirilecek ameliyatlar ile gecikmesiz görüntü aktarımı sayesinde mesafeler aradan kalkıyor. Bu teknoloji sayesinde cerrahların operasyonları daha iyi takip etmeleri ve interaktif bilgi paylaşımı mümkün hale gelirken, bunun cerrahi eğitime katkısı çok büyük. 

5G bağlantısı üzerinden ilk uzaktan ameliyat Çin’de yapıldı

5G teknolojisinin kullanıldığı uzaktan

Yazının Devamı

iPhone 13 Pro ile Hollywood standardında filmler çekmek mümkün

20 Eylül 2021

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen geleneksel Apple lansman etkinliğinde tanıtılan yeni iPhone 13 Pro’nun A15 Bionic ve gelişmiş yapay öğrenme algoritmalarıyla desteklenen Sinematik modu profesyonel film yapımcılarının ilgisini fazlasıyla çekecek gibi görünüyor. İnsanların, ev hayvanlarının ve nesnelerin çektiğiniz videolarını otomatik odak değiştirmeler sayesinde etkileyici bir derinlik efektiyle kaydeden Sinematik mod ile yeni iPhone 13 Pro’nun gelişmiş sabitleme, loş ışık performansı, makro video gibi özellikleri sayesinde akıllı telefonla Hollywood standardında filmler çekmek mümkün hale geliyor.

 

Apple, 14 Eylül Salı günü gerçekleşen "California Streaming" etkinliğinde Apple Watch Series 7, yeni iPad Mini ile merakla beklenen iPhone 13 serisini tanıttı. Apple CEO’su Tim Cook’un, "şimdiye kadarki en Pro iPhone serisi" olarak nitelendirdiğini iPhone 13 serisi işlemcisinden tasarımına gelişmiş özellikleri ile dikkat çekse de özellikle sinema sektörü için çok daha fazlasını ifade eden bir yeteneğe sahip.

Bahsettiğim

Yazının Devamı

TEKNOLOJİ DEVLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KARNESİ

31 Ağustos 2021

Evet yenilenebilir enerji çeşitleniyor, kullanımı artıyor. Buna rağmen günümüzde yenilenebilir enerji kaynakları küresel elektrik ihtiyacının ancak %10’ununu karşılıyor. Bu oranın 2040 itibarıyla %40’a ulaşacağı öngörülüyor. Başta iklim krizi olmak üzere son yıllarda hızla artan tüm çevre felaketlerinin en önemli nedeni karbon ve diğer sera gazlarının atmosfer üzerindeki etkisi ile yenilenebilir enerjinin hala yeteri yaygın olmaması. Peki yaptıkları devasa cirolar ile son yıllarda dünya ekonomisine yön veren büyük teknoloji şirketleri gezegenimizin sürdürülebilirliği ve yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda neler yapıyor?

Consumer Technology Association’ın raporuna göre, geçtiğimiz yıl teknoloji endüstrisindeki perakende satışları 2019 yılına göre %31 arttı. Bu artış teknoloji sektörü için olumlu bir gelişme olsa da, donanım geliştirmenin ve üretmenin çevre üzerinde olumsuz etkilerini göz ardı etmemiz gerek.

Üreticiler, hayatımızı kolaylaştıran elektronik cihazları üretmek

Yazının Devamı

Pandemi ile şekillenen iş dünyasının geleceğinde hangi meslekler öne çıkacak?

13 Ağustos 2021

Tercih yapacak adayların okuyacakları bölüm ile gelecek planlarını buluşturması gereken bu kriterleri belirleyebilmek için gelecekte hangi mesleklerin önem kazanacağına da bakmaları gerek. Ancak sürekli değişen dünyamızda bir mesleğin gelecekte her türlü önemli olma ihtimali de çok yüksek değil açıkçası.  Bu bağlamda gelecekte hangi mesleklerin önem kazanacağı zaten uzun yıllardır tartışılan bir konu. Gerçek şu ki hala içinde olduğumuz pandemi bu konuda da bizim için iyi bir filtre görevi gördü ve meslek seçimi konusunda da insana dair bazı temel değerlerin ne kadar önemli olduğunu bize tekrar hatırlattı.

Randstad Sourceright’ın “Yetenek Trendleri, COVID-19 ve İşin Geleceği” raporuna göre meslekler hızla değişse de dijital beceriler, empati, problem çözme becerileri, iletişim ve belirsizliği yönetmek gelecekte her meslek dalında en çok aranan yetkinlikler arasında olacak. Bunlara ek olarak gelecekte önemini yitirmeyecek beceriler arasında yılmazlık, yaratıcılık, değişim yönetimi, öz

Yazının Devamı

Taraftar token’lar spor kulüpleri için yeni bir gelir kapısı olabilir mi?

11 Ağustos 2021

Pandeminin en fazla etkilediği alanlardan biri de spor etkinlikleri. Geçtiğimiz 1,5 yıl boyunca futboldan amatör branşlara kadar birçok kategoride müsabakaların ertelenmesi ya da seyircisiz oynanması ile süreçte ciddi ekonomik yara alan spor kulüplerini bu durum yeni arayışlara itti.

Bu bağlamda son zamanlarda giderek popüler hala gelen blok zincir tabanlı fan/taraftar token’ler birçok spor kulübünün ilgisini çekiyor. Tabii ki taraftarı olduğunuz takımın maçında tribünden tezahürat yapmanın yerini hiçbir şey tutamaz. Ancak taraftar token’lar takımınıza olan aidiyeti hissetme ve hissettirme adına spor dünyası için güzel bir alternatif olacağa benziyor.

Peki yakın zamanda Türkiye’den Fenerbahçe Spor Kulübü’nün de Paribu işbirliği ile adım attığı taraftar token’lığı paydaşlara tam olarak ne sağlıyor? Bu işin geleceği nedir? Spor kulüpleri için ek bir gelir kapısı olabilir mi? Gelin bu soruların yanıtlarına bakalım.

Fan ya da taraftar token nedir?

Fan token ya da taraftar token’lar en basit

Yazının Devamı

Gelecekteki mesleğinizi belirlerken teknolojiden nasıl yararlanabilirsiniz?

9 Ağustos 2021

Doğru tercihleri yapabilme konusunda birçok uzman paylaştıkları tavsiye ve değerlendirmelerle bu dönemde adaylara yol gösterip işlerini kolaylaştırmaya çalışsa da, üniversite sınavına uzun yıllar evvel giren biri olarak her geçen yıl denkleme yeni parametrelerin eklenmesi ile bölüm ve okul tercihi yapmanın giderek zorlaştığını takip ediyorum. Bana göre bu parametreler arasında en belirleyici olanlardan biri de teknoloji.

Yeni teknolojiler hayatın her alanını şekillendirmeye devam ederken, bir yandan meslekleri de dönüştürüyor. Yapay zekadan blok zincirine her yıl farklı teknoloji trendleri ile tanışan iş dünyasında teknolojiyi bir kriter olarak ortaya koyarak ve gelecekte önemli olacak meslekleri öngörerek bugünden doğru tercih yapmak kolay bir iş değil. Çünkü gelecekte hayatımıza yön verecek o kadar çok yeni teknoloji var ki.

Gelişeceği kesin olan alanlar

Nano ve biyoteknoloji, yenilenebilir enerji, blok zinciri, dikey-topraksız tarım, 3D tasarım-modelleme-baskı, üretim teknolojileri, hologramlar, yapay organ, laboratuvar gıdaları, iklim krizini

Yazının Devamı

Türkiye’deki dijital platformların “Super App” olma yarışı

8 Temmuz 2021

Asya’da ortaya çıkıp yükselen ve nihayetinde yakın zaman içinde Batı’ya da yolu düşen Super App’leri aslında uzun yıllardır konuşuyoruz. Hatta mobil uygulama ekosistemini yakından takip edenlerin bu konuyu duymaktan dahi sıkıldığı söylemek mümkün. Bununla birlikte Super App trendinin son dönemde Türkiye’deki dijital platformların ilgi odağı haline geldiği dikkatinizi çekmiş olabilir. Başta e-ticaret sektörü olmak finans, telekom, yemek teslimat şirketlerinin bazılarının satır arasında bazılarının ise yüksek sesle bu trendi vizyonlarının bir parçası olarak gördüklerini ifade ettiğine şahit oluyoruz. Türkiye’deki dijital platformların Super App olma yarışında ne durumda olduklarına geçmeden önce kısaca Super App neydi ve hayatımızı nasıl kolaylaştıracak bakalım.

İlk defa 2010 yılında Barselonaʼdaki Mobil Dünya Kongresi’nde Blackberry Kurucusu Lazaridis tarafından kullanılan Super App kavramını en basit ifade ile içinde onlarca uygulamanın olduğu bir çatı uygulama olarak tanımlamak mümkün. Çok yönlü

Yazının Devamı

Amazon’un MGM’i satın alması seç-izle(VoD) platformları arasındaki rekabeti nasıl etkiler?

16 Haziran 2021

İzleyicinin tercihine dayalı video yayın akışı sunan seç-izle (video-on-demand) streaming platformları arasındaki rekabet, Amazon’un geçtiğimiz ay efsanevi Hollywood stüdyosu MGM'yi (Metro Goldwyn Mayer) 8,45 milyar ABD Doları değerinde bir anlaşmayla satın alması ile zirveye ulaştı.

26 Mayıs'ta açıklanan satış, altı aydan fazla süren müzakerelerin ardından geldi. Kükreyen aslanı ile tanınan Amerikan film stüdyosu, pandemi öncesinde de büyük finansal sıkıntılardan dolayı zor günler geçirirken, salgın döneminde sinema salonlarının uzun süre kapalı kalması MGM’yi Amazon’a evet demek zorunda bıraktı.

MGM ile daha önce Apple başta olmak üzere pek çok şirketin ilgilendiği ile ilgili haberler basına sızmıştı. Hatta 2018 yılında, MGM'nin o zamanki CEO'su Gary Barber, yönetim kurulundan izin almadan Apple ile ön satış görüşmeleri yaptığı için görevden alınmıştı. Ancak Apple’ın ısrarı yeterli olmadı ve bu rekabette kazanan Amazon oldu. Amazon’un bu satın alma hamlesi ile amacının Netflix’i tahtından indirmek olduğunu

Yazının Devamı