Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyaca ünlü Michelin yıldızı şefler bütün yaz Bodrum’da masa donatacak. Bu masalara oturmak için dünyanın her yerinden rezervasyon yaptırılıyor

Gastronomi sektöründe bir şeyler oluyor! Sektör paydaşlarıyla, oyuncuları ile dayanışma içinde Türkiye’de bir gastronomi turizmi yaratmak için el ele vermiş durumda. Hafta sonu katıldığım Bodrum’da bunu bir kez daha gördüm.

Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler bugünlerde Bodrum’da pop-up konseptleriyle boy gösteriyorlar.

Paco Roncero, Tomas Bühner, Anthony Genovese, Yoji Tokuyoshi, Anatoly Kazakov gibi şefler Türk tedarikleriyle kendi şef menülerini uygulayıp çoğunluğu yabancı üst düzey konuklara servis ediyorlar.

Haberin Devamı

Apoletli şefler

Hikâyenin başlayış ve ilerleyiş şekli de epeyce iddialı. Be Premium Bodrum Otel, önce bünyesine Michelin yıldızlı bir restoran katmak için harekete geçiyor. Temaslar başlıyor. Derken otelin Executive Chef’i Veli Bayraktar’ın önerisi ile “Dünyanın her yerinden apoletli şefleri getirelim” moduna geçiyorlar. Temmuz başında da pop-up konseptiyle beş şef performansını başlatıyorlar. Tabii projeye gastronomi dünyasının maestrosu, İtalya’dan, Japonya’ya, Peru’ya kadar inanılmaz bir gastronomi çevresi olan Gökmen Sözen’i dâhil ediyorlar. Gaziantep’ten Rize’ye kadar gastronomi etkinlikleri, fuar, festival ve konferans organizasyonları yapan, Gastromasa ile Gastroway’i de gerçekleştiren Sözen Grup işbirliğiyle yürütülen projede her biri kendi çapında star olan yıldızlı şeflerle görüşüyorlar. Kısa sürede de apoletli şeflerle el sıkışıyorlar. Veli Bayraktar, “Doğrusu, Bodrum’u duyunca hiçbiri tereddüt etmedi, otelin lüks konumlanmasına da görünce 15 gün süreyle özel menülerini sunmayı seve seve kabul ettiler” diyor. Bu proje sayesinde bugünlerde Bodrum’a yıldızlı şeflerin biri geliyor, biri gidiyor.

Kazakov geldi

İlk konuk şef iki Michelin yıldızlı şef Paco Rancero’ydı. Gastronomi yazarı arkadaşlarımla, ikinci Pop-up event’te, mutfağı ondan teslim alan Rus şef Anatoly Kazakov’un tadım menüsünü denedik. Moskova’daki restoranı Selfie’de 20 çiftçiden gelen tedarikle çalışan Anatoly kendi özel şef menüsünü bire bir Be Premium Notias Restoran’da bizlere sundu. Kazakov, ay sonuna kadar Bodrum’da konuklara tadım menüsünü ikram edecek.

Haberin Devamı

Anatoly Kazakov, dünyanın en ünlü Rus şeflerinden biri. 2017’de restoranı Selfie ilk kez “Dünyanın En iyi 50 Restoranı” sıralamasına girdi.

Masamızda Tadım Anadolu mutfağı ile gastronomimizi dünyaya tanıtan BTA’nın CEO’su Saadettin Cesur ve sektöre katkıyı kendine misyon edinmiş Tahsin Öztiryaki, oğlu Murat ve gelini Esra da vardı.

Veli Bayraktar farkı

Kazakov’a kendi restoranı dışındaki bir mutfakta çalışmasını sordum. Veli Bayraktar’ın, çok konforlu bir mutfakta çalışmalarını sağladığını, istedikleri lüks malzemelerin eksiksiz sağlandığını söyledi. Veli Bayraktar, aslında Türklerin mutfak konusundaki organizasyon becerisini dünyaya ilk tanıtan şeflerden.

Kaddafi zamanı Arap Birliği zirvelerinin yemeğini Libya’da ekibiyle birlikte eksiksiz yerine getirmiş, 2014 Soçi Kış Olimpiyatları’nda açık alan mutfak direktörü olarak çalışmıştı.

Haberin Devamı

Dokuz yıldır danışman şef olarak birçok uluslararası projeyi yönetmeyi devam ederken bu yıl beyaz önlüğünü Be Premium için yine üstüne geçirdi.

Bayraktar ve Sözen ikilisi

Sadece restoranlar değil otel içinde sarayı andıran villalara giden yemekler dahil her şey onun kontrolünden geçiyor. CEO Chef gibi bir edası var, disiplinli sert şeflerden.

Veli Bayraktar ve Gökmen Sözen sayesinde, kendi restoranlarında dahi 15 gün üst üste göremeyeceğiniz bu şeflerin Bodrum’da mutfağa geçerek, Türkiye’de tatil yapan varlıklı turistlere Michelin yıldızlı yemekler yedirmesi kıymetli. Ülke turizmine lezzetli bir destek adeta! Otel müşterileri için lüks deneyimini gastronomide de zirveye taşımış. Dünya mutfağına, tutkuları ve özgünlükleriyle yön vermiş bu apoletli şefleri, yıldızlar geçidi gibi otelde görmek enteresan bir deneyim.

Eylüle kadar devam

Bodrum ve Ege’nin yöresel lezzetlerini, dünya mutfağından özenle seçilmiş lezzet örneklerini ve farklı damak tatlarını bir araya getiren Be Premium, eylül ortasına kadar benzersiz gastronomi deneyimine imza atma atmaya devam edecek.

Anthony Genovese 1-15 Ağustos, Thomas Buhner 15 Ağustos-1 Eylül, Yoji Tokuyoshi 1-10 Eylül’e kadar özel menülerini lezzet tutkunlarıyla buluşturacak.

Otelin içindeki Notias Restaurant’ta Michelin yıldızlı şeflerin özel menülerinin servis edildiği yemeğe katılmak için konaklama yapmanız gerekmiyor. Rezervasyon yaptırarak dünyanın herhangi bir yerinden yemeğe katılabiliyorsunuz.

Michelin yıldızlı şefler hazırladıkları özel imza menülerini seçtikleri şarap eşliğinde servis ediyor. Şefler çalışırken açık mutfakta servis sürecini gözlemleyip, sohbet de edebiliyorsunuz.

Bodrum’a yıldız yağıyor

Bodrum’a yıldız yağıyor

Bodrum’a yıldız yağıyor

Bodrum’a yıldız yağıyor

Anadolu’nun lezzet elçisi

Yemekte yanıma oturan BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur aynı zamanda Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye’nin gastronomi zenginliğinin tüm dünyaya tanıtılması için yoğun çaba harcayan isimlerden.

Havalimanları farklı kültürlerden binlerce insanın buluştuğu, yer aldıkları coğrafyanın vitrinini temsil eden mekanlar. Saadettin Cesur, “Biz de bu bakış açısıyla yolcularımızın farklılaşan beklentilerine cevap verirken sahip olduğumuz kültürel zenginliği yansıtmak için çalışıyoruz. Bu amaçla oluşturduğumuz Tadında Anadolu’da ülkemizin dört bir yanından unutulmaya yüz tutmuş ürünlere alan açıyoruz. Anadolu’nun binlerce yıllık lezzet yolculuğunu da geleneksel reçetelere sadık kalarak, yerel ve iyi ürün kullanarak sunuyoruz. Başta kadın girişimciler olmak üzere küçük üreticilere destek veriyoruz” diyor.

Yurt dışına da taşıdı

BTA bünyesinde bugün 500 kadar aşçı ve aralarında World Master Şef unvanı olanlar da dâhil 50 şef çalışıyor. Şirket Türkiye’den çıkıp Gürcistan, Makedonya, Tunus, Umman, Letonya, Hırvatistan ve Suudi Arabistan’a giderken bünyesinde yer alan bu bilgi birikimini de yurt dışına taşıyor. İstanbul Havalimanı’nda Ömür Akkor gibi Anadolu mutfağının önemli isimlerini Akrame Benallal gibi Michelin yıldızlı şeflerle yan yana yolcularla buluşturan BTA, kendi bünyesinde yetişen şefleri de yurt dışına taşıyor.

Bodrum’a yıldız yağıyor

Esra - Saadettin Cesur çifti