Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kadın girişimciler, finansmana erişimde kendileri için kotalar ayrılsa da yeterince kredi kullanamıyorlar. Çünkü çoğunun teminat göstereceği bir gayrimenkulü yok. TİM Başkanı İsmail Gülle bu sorunun, projelerin teminat olarak kabul edilmesiyle aşılabileceğine dikkat çekiyor.

Tüm dünyanın zorlu bir sınavdan geçtiği pandemide bir kez daha anladık ki tek kanatla uçmak imkânsız. Ülkeler özellikle küresel kriz, salgın gibi dönemlerde toplumun tüm kesimleri aynı hedef için tek yürek olduğunda pozitif ayrışabiliyor. Kadınların gerek girişimci, gerekse de çalışan olarak ekonominin bir aktörü olması burada önem kazanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle bütün bunların bilincinde. Hafta başında daveti ile Ankara’ya gittik. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde, rekor şubat ayı ihracat rakamlarını, Ankara’da kadın katılımcıların ağırlıkta olduğu bir toplantıyla açıkladılar.

Kadın girişimcinin teminatı projesi

Bakanlık destekliyor

İçlerinde kadın girişimci ve yöneticilerin olduğu TİM Kadın Konseyi üyeleri sahnedeki yerlerini aldı. Ardından Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ve TİM Başkanı İsmail Gülle salona girdiler. Onlar da ön sırada yerlerini aldılar. Kadın girişimci sayısının artmasının yaratacağı toplumsal sonuçları, arkasında kadınların oturduğu bir kadın bakan anlatınca insanın bunun hızlı gerçekleşebileceğine dair umudu da artıyor.

TİM çalışıyor

Konuşmasında, Bakanlığının kadınlara yönelik projelerini anlatan Bakan Ruhsar Pekcan, “Kadınların ekonomik hayata etkin katılımını desteklerken, bir taraftan da işlerini geliştirerek üretici ve ihracatçı olmalarını arzu ediyoruz. Bu çerçevede, Ulusal Kadın İhracatçı Network Platformu ve Melek Yatırımcı Platformu gibi platformlarımızı devreye alacağız” dedi.

Son altı ayda 41 ilde 139 kadın kooperatifinin 149 projesine 14 milyon 500 bin lira destek verildiğini anlatan Bakan Pekcan, Türk Eximbank’ın da kadın girişimcilere faiz indirimi uyguladığını hatırlattı.

Toplantı sonrasında sohbet etme imkânı bulduğumuz İsmail Gülle’den, 100 bin kişilik ihracatçı ordusunda, kadın yönetici veya patronun olduğu yaklaşık 5 bin kadın işletmesi olduğunu öğrendik.

Haberin Devamı

İsmail Gülle’nin yönlendirmesiyle TİM’in bünyesinde 2018 yılında bir ilk olarak kurulan ve 54 üyesi bulunan TİM Kadın Konseyi, kadın ihracatçı sayısının artması, destek ve finansmana erişimleri konusunda bilincin artırılması için önemli çalışmalar yürütüyor. Özellikle Anadolu kentlerinde iş dünyasının ‘Erkek İşi’ olduğu algısının değiştirilmesi için projeler geliştiriyorlar.

Yol değil, destek verin!

İsmail Gülle sohbetimizde, Türkiye’nin sahip olduğu ekonomik potansiyeli harekete geçirmenin önündeki en önemli engellerin başında nüfusun yarısını oluşturan kadınların gerek girişimci gerekse de çalışan olarak işgücüne dâhil olamayışına dikkati çekti.

İsmail Gülle’ye göre bunun da en önemli nedeni kadınların finansmana erişimde yaşadıkları sorunlar. Başkan, Ankara Marriott Otel’de, biz kadın köşe yazarlarına çok çarpıcı bir anekdot anlattı:

“Eximbank’ta kadın girişimciler için 500 milyon dolarlık kredi limiti ayırdık. Baktık sadece 5 milyon doları kullanılmış! Araştırınca gördük ki krediyi kullanmak istiyor, ama teminat gösterebileceği gayrimenkulü yok.”

Haberin Devamı

Gülle, bu noktada bankalara şöyle seslendi: “Eximbank da diğer bankalar da artık makina ve ekipmanı, teminat olarak kabul etsin. Daha da önemlisi kadınları girişimci yapacaksak, projeye kredi verilmesinin önü açılsın. Asansörde, trafikte yol vermekle destek olunmaz.”

Biraz daha cesaret

Kadın girişimcilerin sayısının artmasının ihracatı da güçlü kılacağına vurgu yapan Gülle, bunun için iş kadınlarından daha cesur adımlar atmalarını ve verilen teşvikleri daha fazla araştırıp, yararlanmalarını istediklerini söylüyor. Bu noktada teşviklerin basitleştirilip, kullanımının kolaylaştırılması için çalışmalar yürüttüklerini de söylüyor.

Kadın emeği etiketi

İhracat yapan kadın girişimci sayısını artırmak için bir dizi projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Gülle, “Onlardan biri de, ‘Kadın emeğiyle üretilmiştir’ etiketiyle ihraç edilecek ürünler. Kadın eliyle üretilmiş ürünler için ayrı bir etiket projesi hazırlıyoruz. Bu etiketi dünya raflarına koymak istiyoruz. Kadın emeği çok değerli, tercih sebebi olacaktır” diyor.

Gülle, yol, yöntem bilirlerse kadınların ihracatta nasıl başarılı olacaklarını da şu örnekle anlatıyor; “Bandırma’da mantı yapan bir kadın girişimci... Irak gezimize katılmıştı, o günden bu yana Irak’a ciddi ihracat yapar hale geldi.

Özellikle e-ticaret platformlarında çok ciddi kadın girişimci var. Bunları e-ihracata da yöneltmek mümkün.

Bir Ur-Ge projesi hazırlıyoruz. Her ihracatçı birliğinden, firma sahibi veya yöneticisi kadın olan beş firma belirleyip toplamda 50 firmayı destekleyeceğiz.”

Kadın girişimcinin teminatı projesi

Emine Erdoğan ilham verdi

İki yıl önce kurulan TİM Kadın Konseyi’nin geliştirdiği projelerden biri de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın, “Sıfır Atık İnisiyatifinden” ilham alarak hayata geçirdikleri, İhracatta Sıfır Atık Projesi. Başkan İsmail Gülle, “Dış Ticaret Kompleksi yerleşkesi bünyesinde geri dönüşüm kutuları yerleştirdik, atık biriktirme merkezi oluşturduk ve atıkların kaynağında ayrılmasını sağladık” diyor.

Gülle, konseyin kadın girişimcilik ekosistemini büyütmek için geliştirdiği diğer bazı projeleri de şöyle anlattı: “Güçlü Kadın, Güçlü İhracat, Daha Güçlü Türkiye diyerek inşallah, ‘Türkiye Kadın İhracatçılar Çalıştayı’nı düzenleyeceğiz. İhracatın Güçlü Kadınları filmimizin de, kadın ihracatçılarımızın başarılarının tanıtımında önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar gününde, kadın ihracatçılarımıza yönelik Afrika sanal ticaret heyetimizi gerçekleştireceğiz. Üretime ve ihracata önemli katkıları olan kadın ihracatçılarımızı, ‘İhracatın Güçlü Kadınları Ödül Töreni’nde ödüllendireceğiz.”