Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin Mühendis Kızları projesinde 430 öğrenciye ulaşıldı, 66 kız mezun oldu. Mesleğe başlayan bu kızlar hem projenin mentörü oldu hem de farklı sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü çalışıyorlar

Mühendis kızlar iyiliğe gönüllü



Limak Vakfı’nın beş yıldır, Anadolu’nun dört bir yanındaki mühendis kızların gelişimine katkı sağlamak hedefiyle yürüttüğü Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesi meyvelerini vermeye başladı.

Projenin dokunduğu tüm taraflar İstanbul’da bir araya geldi. Bugüne kadar 430 öğrenciye burs, staj, yabancı dil eğitimi ve iş imkanı başta olmak üzere çok yönlü destek sağlayan proje ile Türkiye’de kadınların karar verici mekanizmalarda yer alması amaçlanıyor. LİMAK Vakfı Başkanı Ebru Özdemir’in başlattığı projeye, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı da destek veriyor.

Sosyal yatırım

Geçen hafta sonu iki gün boyu süren etkinlikte Jacobs Deprem Mühendisliği Teknik Grubu Eşbaşkanı Dr. Menzer Pehlivan, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, BinYaprak Kurucusu Melek Pulatkonak, A Milli Kadın Voleybol Takımı ve Vakıfbank Baş Antrenörü Giovanni Guidetti, sevilen oyuncu Belçim Bilgin ve yazar Aret Vartanyan konuşma yaptı.

TMK’nın Türkiye’de lider kadın mühendislerini yetiştirme konusunda öncülük etmeye devam edeceğini vurgulayan Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir projeyi şu sözlerle anlattı: “Son dört yılda 66 kızımızı mezun ettik. Onlar da birer TMK Gönüllüsü olarak artık aramızda.”
TMK’yı, ‘sosyal yatırım’ olarak konumlandırdıklarını ifade eden Özdemir, bu sayede hem kızların hem de ülkenin geleceğinde etki yaratma hayali kurduklarının altını çizdi.

Cam tavanlar kırılacak

Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece kızlarımızın değil, ülkemizin istihdamına, insan kaynağına ve geleceğine etki yapıyoruz. Geleceğe yön verecek, ‘cam tavanları kıracak’ kadın liderleri yetiştirmek önceliğimiz.”

Mühendis kızların öyküleri de projenin ne kadar doğru ilerlediğinin bir göstergesi oldu.

MÜHENDİS KIZLAR ÖYKÜLERİNİ ANLATTI

Büyük rüyası belgesel oldu

ODTÜ’den inşaat mühendisi olarak mezun olan Dr. Menzer Pehlivan, Seattle geoteknik grubunun menajeri ve aynı zamanda Jacobs’ın Global Deprem Mühendisliği ve Zemin Dinamiği Teknik Grubu’nun Amerika Bölge Başkanı. Amerikan İnşaat Mühendisleri derneğinin inşaattaki 10 yeni yüz listesine seçildi.
Netflix’te gösterimde olan “Dream Big: Engineering Our World” belgeselinin ana hikâyesi oldu. ABD’de, Başkanlık Madalyasına layık görüldü.

Sınıfı değil şantiyeyi seçti

Gamze Düzün, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü mezunu. Üniversite sürecinde staj için Artvin’de bulunan Yusufeli Barajı HES Projesi’ne başvuran Düzün, mezun olduktan sonra Limak Yusufeli Barajı Relökasyon Yolları Projesi’nde çalışmaya başladı.

Güçlü kadınların izinde

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesinde çalışan Püren Haskuzugüdenli şunları söyledi:

“TMK ile üniversite zamanında tanıştım. Her ay katıldığımız gönüllülük projeleri sosyal ve toplumsal yanımızın gelişmesinde faydalı oldu. Annem ve TMK’daki güçlü kadınlar, bana rol model oldular.”

TÜBİTAK’a proje yaptı

Limak Vakfı’nın başlatmış olduğu Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi bursiyerlerinden çevre mühendisi Meral YıldırımLimak Vakfı’nın başlatmış olduğu Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi bursiyerlerinden çevre mühendisi Meral Yıldırım“Mentor ve koç destekleri, online eğitimler gibi bir sürü olanak verildi. TÜBİTAK’a bir proje yaptım. Projenin amacı farklı tip atıkları kombine ederek biyogaz enerji verimine olan etkisini araştırmaktı” dedi. 

Suriyelilerin sesi oldu

Gizem Feyyadoğlu, Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi. Feyyadoğlu, GAP İdaresi ve UNDP Türkiye ortaklığında yürütülen “Kadınların Güçlenmesi ve Sosyal Uyum” projesinde Gaziantep ÇATOM’da görev aldı. Arapça bildiği için buradaki Suriyeli kadınlarla, gençlerle ve çocuklarla iletişim kurup, sosyal uyumlarına destek oldu.

‘Kadın teknoloji tasarlarsa hayat zenginleşir’


Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) ve Galatasaray Üniversitesi iş birliği, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle kurulan Girişimci Kadın Merkezi (GİKAMER) tanıtım toplantısı Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

GİKAMER, kadınların sadece çalışan olarak ekonomik hayata katılımları değil aynı zamanda sahip oldukları bilgi ve deneyimi iş hayatına ‘girişimci’ olarak aktarabilmelerini hedefliyor.

100 kadın girişimci

Bu hedef doğrultusunda kurulan GİKAMER; 100 kadın girişimciye 5 dönem boyunca 200 saatlik eğitimlerle bire bir danışmanlık dersleri verdi. Her dönemden toplam 10 başarılı girişim sahibi, start-up ve girişimcilik kültürünün dünyadan farklı örneklerini görmek amacıyla Silikon Vadisi’ni ziyaret edecekler.

TİKAD melek oldu

TİKAD, GİKAMER bünyesindeki kadınlara, TİKAD Yatırım A.Ş. aracılığıyla finansal destek de veriyor. GİKAMER’in tanıtım toplantısında konuşan Emine Erdoğan kız çocuklarının mühendislik gibi meslekleri seçmesine özel bir vurgu yaparken şunları söyledi: “Bir araştırmaya göre, emniyet kemerlerinin takılı olduğu halde kadınlar erkeklere oranla yüzde 47 daha fazla yaralanıyor. Çünkü emniyet kemerleri erkek sürücülerin anatomisine göre tasarlanıyor. Buradaki sorun, kadınlarımızın teknoloji endüstrisine üretici ve tasarımcı olarak az sayıda katılmalarıdır. Eğer kadınlar teknolojinin sadece kullanıcıları değil, bilakis tasarımcıları olursa hayatın zenginleştiğini göreceğiz.”

Emine Erdoğan anne babalara, “Kız çocuklarımızı erken yaşlarda bilimle tanıştıralım. Mühendislik fakültelerimizin daha çok kız öğrenciye ihtiyacı var” çağrısında da bulundu.

‘Bizde daha fazla’

Toplantı sonrasında Revna Demirören, Neşe Kavak, Emine Kamışlı, Esin Güral Argat, TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut ile birlikte Emine Erdoğan ile sohbet etme imkanı bulduk. Sohbetimizde Erdoğan’a, Amerika’da yapılan bir çalışmanın sonuçlarını aktardım. Yapılan bir çalışmaya göre dünyada adı “John” ile başlayan CEO’ların oranı yüzde 5.3. Tüm kadın CEO’ların oranı ise yüzde 4.1 imiş.

Türkiye’de kadın yönetici sayısı oranının Avrupa’dan daha yüksek olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Türkiye’de yönetici kadın sayısı daha fazla. Girişimci kadınlarımız gayretli, ellerinden tutarsak kendi işini kuran kadınlarımızın sayısı hızla artacaktır. Girişimcilik iklimini hep birlikte büyütelim” dedi. 

Mühendis kızlar iyiliğe gönüllü

Soldan sağa: Emine Erdoğan, Nilüfer Bulut, Revna Demirören, Songül Hatısaru