Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Annesi Suna Kıraç’ın anısını, onun izinden giderek yaşatan İpek Kıraç, kız çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlayacak “Suna’nın Kızları” projesini başlattı. Kıraç, “Annemin de dediği gibi, planlarımızı önümüzdeki yoğun sise göre değil, ilerideki parlak ufuklara göre yapıyoruz” dedi

Geçen hafta çarşamba günü Suna Kıraç’ın vefatının birinci yıldönümüydü. Suna Kıraç sağlığında eğitimde fırsat eşitliği için önemli çabalarda bulunmuş bir isim.

Kızı İpek Kıraç annesinin izinden giderek anmayı daha özel kıldı ve “Suna’nın Kızları” adını taşıyan yeni bir eğitim seferberliğini başlattı. Çarşamba günü buluştuğumuz İpek Kıraç, bu seferberliği, annesinin eğitim alanındaki çabalarını, değerlerini ve vizyonunu yaşatmak için başlattığını söyledi. Ucu açık eğitim yolculuğundaki tüm faaliyetler, Suna ve İnan Kıraç Vakfı çatısı altında yürütülecek.

Haberin Devamı

Ellerinden tutacak

Ülkemizin dört bir köşesinde eğitime erişemeyen, erişen ama tamamlayamayan, tamamlayan ancak gerçek anlamda nitelikli eğitim alamayan kız çocukları var… İşte proje bu kız çocuklarına ulaşacak.

Bunun için ülkenin dört bir yanında sahadan alınan bilgilerle kimi zaman doğrudan, kimi zaman ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle kız çocuklarının elinden tutulacak.

Annesi Suna Kıraç’ın bir eğitim gönüllüsü olarak yaşamını eğitimde fırsat eşitliği çalışmalarına adadığını hatırlatan İpek Kıraç, vefatının birinci yıl dönümünde “Suna’nın Kızları” ile yola çıkmanın heyecanı içindeydi.

Kalkınmış Türkiye

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Sirena Marine Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı iş insanı İpek Kıraç şunları söyledi:

“Dünya pek çok zorlukla aynı anda mücadele ettiğimiz bir dönemden geçiyor. Bunların içinde eğitim en önemlisi. Eğitim alanında yüzleşmemiz, çözmemiz gereken çok büyük konular, sorunlar var. Ancak umutlarımızı kaybetmemeliyiz. Annemin bir sözü vardır: ‘Planlarımızı önümüzdeki yoğun sise göre değil, ilerideki parlak ufuklara göre yapıyoruz’. ‘Suna’nın Kızları’ ile böyle bir noktadayız ve ilerideki parlak ufuklar için, Türkiye için, kız çocukları için, eğitimde fırsat eşitliği için harekete geçtik. Her yönüyle gelişmiş ve kalkınmış bir Türkiye hayali kuruyoruz.”

Haberin Devamı

İpek Kıraç, bu önemli açıklamayı Suna ve İnan Kıraç Vakfı CGO’su Erdal Yıldırım, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Oya Ünlü Kızıl, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Üyesi M. Özalp Birol, Suna’nın Kızları Genel Koordinatörü Burcu Gündüz Maşalacı ile birlikte yaptı.

Suna’nın Kızları parlak ufukta

Oya Ünlü Kızıl, Özalp Birol, İpek Kıraç, Erdal Yıldırım, Burcu Gündüz Maşalacı

Ezber değişecek

Kız çocukların eğitim sürecinde çok sayıda zorlukla karşılaştığına dikkati çeken İpek Kıraç, şöyle devam etti: “PISA bulguları, kız ve erkek çocukların fen başarıları arasında anlamlı bir fark olmamasına karşın kız çocukların bilim ve mühendislik odaklı mesleklerdeki kariyer beklentilerinin erkeklerden düşük olduğunu gösteriyor. Kız çocukların okulda ve okul sonrasında anlamlı ve üretken yaşamlar sürmelerini istiyorsak bu tablo değişmek zorunda.”

Haberin Devamı

Suna’nın Kızları’nın ön hazırlık fazı, Eğitim Reformu Girişimi işbirliği ile yapıldı. Haritalama çalışmasına, kız çocukların eğitimi için çalışan 121 kurum ve 279 proje dâhil edildi. Şimdi risk faktörlerinin yoğun olduğu bölgeler analiz ediliyor. Önümüzdeki süreçte, kız çocukların yapabilirliklerinin önündeki engelleri kaldıracak araştırmalar ve pilot uygulamalar yürütülecek. Sonrasında ise uygulama faaliyetlerinin aşama aşama risk altındaki tüm kız çocuklarına erişmesi hedefleniyor.

Suna’nın Kızları parlak ufukta

Berk Noyan, Burcu Erdebil, Haluk Akakçe, Gülşah Noyan, Esra Ekmekçi, Murat Erdebil, Adsız Doğan Ekmekçi

100 yıllık markadan mimari modaya yeni bir soluk

Üniversite-sanayi iş birliğinde istediğimiz noktaya ulaşamadık. Bu nedenle hala kilogram başına 1.5 dolarlara ürün ihraç ediyoruz. Ancak özel sektör ve sanat alanında bugünlerde güzel iş birliği haberleri alıyoruz. Geçen hafta dDF’in davetiyle bu iş birliklerinin güzel bir örneğine tanıklık etme şansımız oldu.

Türkiye’nin ihracat şampiyonlarından Berteks Tekstil’in yeni koleksiyonu “Contract Collections” serisinin tanıtımı Beşiktaş, Abbasağa’da bulunan Sevil Dolmacı Art Gallery mekânı Villa İpranosyan’da yapıldı.

Türkiye’nin önde gelen mimarlarının ağırlandığı gecede, Berteks Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Berk Noyan’ın verdiği bilgilere göre, Contract Collections, mimarlar için özel olarak üretilen ve mekanizmalı ürün grupları olan stor, screen, akustik ve blackout kumaşlardan oluşuyor.

Suna’nın Kızları parlak ufukta

Haluk Akakçe, Berk Noyan

Akakçe’nin jesti

Dünyada çağdaş sanatın en önemli temsilcilerinden Haluk Akakçe’nin özel koleksiyonu da düzenlenen bu davetle konuklarla buluştu. Türkiye’nin en pahalı sanatçılarından Haluk Akakçe’nin bir jest yapıp, sanatsever konuklara eser hediye ettiğini duyunca sıraya koştuk! Cömert bir gününde olan Haluk Akakçe yüzümüze, boyumuza postumuza bakıp, hepimiz için farklı bir çalışma yapıp hediye etti.

Haluk Akakçe’nin, 10 bin dolarlara dahi sipariş üzerine iş üretmediğini bilenler, nasıl şanslı bir günümüzde olduğumuzu daha iyi anlayacaktır!

İhracat devi

Sektör profesyonellerinin ağırlandığı davette, sanatçı Haluk Akakçe sohbeti ve perküsyon ustası Burhan Öcal’ın konseriyle gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

Bu aralar gittiğim her şehirde, katıldığım her etkinlikte Türkiye’nin başka bir değeriyle karşılaşıyorum. Teknik tekstili, kaplamalı kumaşları, dekoratif perdeleri, döşemelik kumaşları, plise perdeleri dünyanın dört bir yanına ihraç eden Berteks’i ve sanatsever sahiplerini yeni tanıdım.

1922 yılında bir aile şirketi olarak kurulan Berteks Tekstil’in Yönetim Kurulu Üyesi ve Baş Tasarımcısı Burcu Erdebil, mimarlar için özel olarak hazırladığı “Contract Collections” serisiyle gecede tüm mimarların beğenisini kazandı. Burcu Erdebil, tasarladığı kumaşlara dünya devlerinin ilgisinin yoğun olduğunu ve büyük global markaların Berteks kumaşlarına koleksiyonlarında mutlaka yer verdiğini söyledi.

Suna’nın Kızları parlak ufukta

Haluk Akakçe’nin fırçasından çıkan Songül Hatısaru.

Trenden gökdelene

100 yıllık şirketin dördüncü kuşak temsilcisi Berk Noyan hiç ortalarda görünmese de, ürettiği kumaşlar Las Vegas’ta Bellagio Hotel, Wynn Hotel, New York’ta Empire State’in ofis binalarını süslüyor.

Los Angeles Apple ofis binasında da, Londra operasında da, Azerbaycan, Özbekistan hükümet binalarında da onun kumaşları var. Avrupa’da şehirler arasında mekik dokuyan trenlerde de çoğu zaman Berteks’in ürettiği kumaşların üzerine oturuyor, perdeleri çekiyoruz. dDF sayesinde bu kez perdeyi aralayıp onları tanıma şansı bulmak sanat adına da önemli bir kazanım oldu. Emeği geçenlerin ellerine sağlık.