Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Restoranları, aşçı şapkası sembolüyle derecelendiren Gault & Millau rehberi Türkiye’de yayımlanmaya başlayacak. Rehberin müfettişleri ilk olarak dört bölgedeki 500 restorana mercek tutacak

Tarihsel yolculuğun, farklı kültürlerin kaynaşmasının bir yansıması olan Türk mutfağı, küresel çapta hak ettiği yere her geçen gün bir adım daha yaklaşıyor.

Geçtiğimiz aylarda Michelin, Türk restoranları listesini yayımladı. Şimdi de gastronomide dünyanın en prestijli iki rehberinden biri kabul edilen Gault & Millau, Sözen Grup iş birliğiyle Türkiye’de de yayımlanacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Rehberin Türkiye yolculuğunda atacağı adımlardan bahsedildiği buluşmada, Gault & Millau CEO’su Patrick Hayoun, 17. ülke olarak Türkiye’yi bünyelerine kattıkları için mutluluklarını dile getirirken, rehberin yanı sıra kendisinin de Türk mutfağını yakından tanımak için sabırsızlandığını belirtti.

Türk mutfağı şapka çıkarttırıyor

Dört bölgede başlayacak

İlk kez 1969 yılında Paris’te iki gazeteci ve yemek eleştirmeni Henri Gault ve Christian Millau tarafından yayımlanan Gault & Millau, kapsayıcılığı, genç şef ve yeteneklerin keşfedilmesine yönelik yaklaşımıyla farkı yaratan bir rehber. Yıl boyunca, Türkiye’de 500 restoranı değerlendirmeye alacak, özel eğitimli yerel müfettişleri öncelikli olarak Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde dolaşacak.

Türkiye pazarında Sözen Organizasyon iş birliğiyle yerini alan Gault & Millau ile ilgili duygularını paylaşan Sözen Grup Başkanı Gökmen Sözen bu iki önemli markanın girişinin, global gastronomi sektörü ve Türkiye arasında köprü olacağını vurguluyor. Gökmen Sözen, “Sözen organizasyon aracılığıyla Gastromasa gibi uluslararası etkinliklerle Türkiye’yi dünya gastronomi merkezine taşıyoruz. Türkiye gastronomisinin geleceğini birlikte inşa etmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diyor.

İki dilde yayımlanacak

Türkiye’nin gastronomi açısından dünyanın dikkatine sunulacak restoranları ilk kez 2024’te Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yayımlanmaya başlanacak. 500 restoran arasından seçilen 300’ü bu rehberde yer alacak.

Haberin Devamı

Basın toplantısında Türk restoranları, Türk şefleri ve genel olarak da Türk mutfağının dünyada giderek daha fazla ilgi odağı haline gelmeyi başardığına dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ise, “Gastronomi alanında elde edilen başarılarla potansiyeli tescillenen ülkemiz, Gault& Millau Türkiye ile uluslararası düzeyde bir kez daha öne çıkacak. Dünya yeme içme sektöründe saygın ve önemli bir yeri olan Gault & Millau rehberine Türk mutfağının da dâhil edileceği bilgisini paylaşmaktan son derece memnuniyet duyuyoruz. Zengin yemek kültürümüz, şef restoranların sayısı ve kalitesindeki artışla günümüzde gastronomi alanında önde gelen ülkelerle boy ölçüşecek seviyelere geldik. Özellikle İstanbul için artık bir Gastro City sıfatını rahatlıkla kullanabiliyoruz. Prestijli yeme içme rehberlerinden olan Gault & Millau’nun, Türkiye’yi küresel gastronomi alanına taşıyan hamlesi ve Sözen Organizasyon ile yaptığı iş birliği son derece kıymetli” dedi.

Haberin Devamı

Bağımsız uzmanlar değerlendirecek

Her şefin restoranının özgünlüğüne inanan Gault & Millau, restoran ve şefleri puanlaması için bağımsız şarap ve gastronomi uzmanlarıyla çalışmalarına devam ediyor. 50 yıldır lezzetin ve yeteneklerin peşinde koşan Gault & Millau sekiz bölgesel rehber, bir şarap rehberi ve bir şampanya rehberine sahip. Rehber için değerlendirilen restoran ve şeflere Gault & Millau tarafından hizmet, fiyat ve restoranın atmosferi hakkında ayrı ayrı yaptığı değerlendirmelerle birlikte yemeğin kalitesi ve lezzeti üzerinden 1 ile 20 arasında puan veriliyor. Yüksek puanlı restoranlar puanlarının derecesine göre Gault & Millau imzası olan şapkalardan 1 ile 4 arasında şapka kazanıyor.

Atıksız mutfakta yarının menüsü

Milano’daki Innocenti Evasioni’nin kurucusu, Michelin yıldızlı şef Tommaso Arrigoni ile geçenlerde Zorlu Center’da buluştuk. Arrigoni, BigChefs ile birlikte atıksız mutfak prensibiyle yeni bir menü hazırladı. Tommaso Arrigoni ve BigChefs’in Mutfak Koordinatörü Murat Aslan ve ekibi BigChefs merkez mutfağında atıksız mutfak prensipleri üzerine çalışıp Yarının Menüsü’nü birlikte oluşturdu. Atıksız mutfak odağında hazırlanan menüde, yemekler ikili olarak eşleştirildi ve bir yemekten çıkan atık malzeme diğer yemeğin ana malzemesi olarak kullanıldı. Mesela menüde ana malzemesi levrek olan yemeğin fileto çıkarıldıktan sonra kalan kemikler levrek suyu çorbasında kullanılıyor.

Türk mutfağı şapka çıkarttırıyor

İsrafı önlüyor

Atıksız mutfak konusunda sektörde ve tüketicide farkındalık yaratmayı amaçladıklarının altını çizen BigChefs Kurucusu ve TURYİD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Gamze Cizreli, “Yeme içme sektörümüzün yüzleştiği en önemli sorunlardan biri gıda atığı. Bu kaybın yüzde 40’ı otel ve restoranlarda oluşuyor. Kaynaklarımız tükenirken sahip olduğumuz gıdanın israfının önüne geçmeliyiz. BigChefs olarak biz de atıksız mutfak konusunda yapmış olduğumuz çalışmaların kapsamını genişlettik. Arrigoni ile hazırladığımız ve tüm şubelerimizde sunulacak Yarının Menüsü ile sektörde atıksız mutfak konusuna dikkat çekmeyi ve atıksız mutfağın misafirlerimiz nezdinde bilinirliğini artırmayı hedefliyoruz” dedi.