Yazarlar Teşekkür mektubu Defterdar'dan döndü

Teşekkür mektubu Defterdar'dan döndü

01.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Teşekkür mektubu Defterdar'dan döndü

Teşekkür mektubu Defterdardan döndü


Zehra GÜNGÖR

İstanbul Defterdarlığı neredeyse bir yıldır, toplam kalite fikrinin tohumlarını attı ve Danimarkalı guru Claus Moller'in de eğitim çalışmalarıyla hizmet kalitesini artırıyor. Müşterileri vergi mükellefleri olan İstanbul Defterdarlığı bu yıl en yüksek gelir vergisi ödeyenlere birer teşekkür mektubu yollamış. İstanbul Defterdar Vekili Kadir Boy'un imzaladığı mektuplarda mükelleflere vergi yükümlülüğünü yerine getirmelerinden dolayı teşekkür ediliyor. Kadir Boy'un teşekkür mektubuna yine aynı incelikle sanatçı Perran Kutman ve avukat Hüseyin Yarsuvat, kendilerini kutlayarak incelik gösteren Boy'a mektup yazıp, böyle bir mektubun vergi verme bilinçlerini kamçıladığını yazıyorlar. Bu gibi hoş iletişimler Maliye ile vergi mükelleflerinin arasındaki iletişimi artırıyor. Ancak bu denli iyi niyetin yanında bazı aksilikler de olmuyor değil.
İşte Türkiye'de sık sık rastladığımız bir kara mizah öyküsü. Defterdarlık mükelleflerine teşekkür mektuplarını gönderir. Kumarhaneler kıralı Suudi Özkan da Defterdarlık'ın yüksek vergi ödeyenler listesinde 34. sıradadır. Beşiktaş Vergi Dairesi de Suudi Özkan'a bir teşekkür mektubu gönderir. Ancak şu dünyanın işine bakın ki aynı Suudi Özkan ve şirketleri hakkında Maliye Bakanlığı merkezi denetim elemanları tarafından vergi incelemesine başlanmıştır. Bunun sonucunda çıkacak vergi ve cezasının tahsilini güvence altına almak amacıyla İstanbul Defterdarlığı 90 trilyon liralık ihtiyati haciz işlemi uygulatmıştır. Defterdarlık hem döver, hem sever. Olay, teşekkür mektubunun Kadir Boy tarafından imzalanmadan gönderilmiş olduğu öğrenilince ortaya çıkar.
İddialara göre, kendisini Sakarya eski Defterdarı diye tanıtan ve Özkan'ın mali müşaviri olduğunu söyleyen Abdullah Baloğlu imzalanmamış teşekkür mektubunu imzalatmak için İstanbul Defterdarlığı'na gelir. Defterdarın özel kalemine kadar girer, belgeyi imzalatmak ister. Düğüm işte orada çözülür ve mektuba el konulur. Rivayete göre İstanbul Defterdar vekilinin imzaladığı mektup Suudi Özkan'a prestij kazandırabilecek ve belki de maliyenin bir kurumunun Özkan'a şükranlarını bildiren mektubu önemli kapılar açabilecektir. Top direkten döner.

Reklamcılar Vakfı ve Bir Dinazor'un anıları II

Reklamcılar Derneği üyeleri, reklamcılığın gelişmesine yardımcı olacak kaynakların yaratılması için Reklamcılık Vakfı'nı kurdular. Kısaca RV diyorlar. Bana, Ankara'da politikacıların ve kalbur üstü zevatın yemek yediği ünlü restoran RV'yi çağrıştırdı.
Vakıf Başkanı Mehmet Ural ve Başkan Vekili Faruk Kaptan ve muhasip Mustafa Göncü ile yaptığım sohbette işi ciddi tuttuklarını gördüm. Vakıf logosunu ünlü tasarımcı Bülent Erkmen yapmış. Hazır eli değmişken Reklamcılar Derneği'nin de logosunu değiştirmiş. RV önce dost sohbetleri düzenleyecek. İlki 24 Haziran'da Erdal İnönü ile başlıyor. İlerki aylarda ise Yılmaz Esmer'in konferansı sözkonusu. Beni daha da heyecanlandıran "Bir Dinozor'un Anıları" kitabı 49. baskıyı bulan, değerli hocam Prof. Dr. Mina Urgan'ın RV'nin dost sohbetlerine katılacak ve ikinci kitabının RV yayınları arasında yer alacak olması.

Papandreu geliyor, Tony Blair yolda

22 yıldır süren Taksim Toplantıları'nın 11 yıllık müdavimi olarak, bu toplantıların prensiplerine hep uydum. Bir basın mensubunun 11 yıl bu toplantıları izleyip de tek satır yazamamasının ne demek olduğunu bilmem anlayabilir misiniz?
Taksim Toplantıları geçtiğimiz hafta yeni bir sayfa açtı. Yine davetsiz olanlar katılamıyor ama bu kez toplantı naklen NTV'den yayınlanıyor. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel toplantılara 11. kez konuşmacı olarak katıldı. Toplantıların mahremiyeti kalmadığı için Süleyman Bey de temkinliydi.
Taksim Toplantıları artık basına açık olduğu için belki çok rahat ve özgür konuşmalar izleyemeyeceğiz, ama konuşmacıların kalitesinin artacağından şüphe yok. Önümüzdeki ay, PASOK eski lideri Andreas Papandreu'nun Yunanistan Dışişleri Bakanı olan oğlu Yorgo Papandreu Taksim Toplantıları'nda konuşmacı. NTV sadece naklen yayın yapmakla kalmıyor, aynı zamanda yabancı konukların masraflarını da karşılıyor. Taksim Toplantısı düzenleme kurulu İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Nato Genel Sekreteri Javier Solana'yı konuk etmek için temaslara başlamış bile.

Domates, biber, patlıcan

Beykoz Konakları son yılların "in" yerleşim bölgesi. Yeşillikler arasındaki 86 evin satılmasına rağmen henüz 10 hanede oturan var. Evler arasında ne çit, ne de duvar bulunuyor. Heryer herkesin. İstediğiniz kadar büyük bahçeniz olsun, bir köşesinde domates, biber ekemiyor, güllerinizi sulayamıyorsunuz. Bu nedenle sitede ayrı bir yerde 10 metrekarelik araziler parsellenmiş ve her eve tahsis edilmiş. Şimdi Beykoz Konakları sakinleri bu küçücük bahçelerde hormonsuz domates, biber, patlıcan yetiştirebileceklermiş.