Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

       Alaattin Çakıcı ile Nuriş lakaplı Nuri Ergin'in kavgası dikkatleri yine Kartal Cezaevi'ne çekti. Yeraltı dünyasının yorumu karizma savaşı ama; devlet farklı bakıyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun'a göre; olayı medya büyütüyor. Genel Müdür, 'Cezaevinde, daha doğrusu dışarıda racon kesme hikayesi. Bence fiyatlarını artırıyorlar' diyor.
       Ya gerçekten savaş baltaları çıktıysa? Bunlar olası bir hesaplaşmanın habercisi ise?.. Ertosun, her türlü tedbirin alındığını söylüyor. Hatta Çakıcı'nın iki müdüre zimmetlendiğini belirtiyor!.. Yani Çakıcı'nın güvenliği onlara emanet. Ertosun ile Kartal'daki gelişmeleri konuşuyoruz:
       Hesaplaşma kaçınılmaz deniliyor?
       Her türlü tedbiri aldık. Soruşturma başlatıldı. Mektup dışarı nasıl çıktı, kim çıkardı araştırılıyor. Avukat yönü de soruşturuluyor?"
       Avukattan çıktığı belli değil mi?
       "Barolara da görev düşüyor. Suç unsuru olarak ceza kanunu anlamında bir suç olmayabilir. Ama mesleğin ilkeleri, ahlak esasları vardır. Baroların üstüne gitmesi lazım. Geçen gün Muhittin Yüzüak'ın arabasında Çakıcı'nın üç tane adamı yakalandı. Gencay'ın korumalarıymış üzerlerinde tabanca, fazla miktarda telefon çıktı. Bir avukatın aracında bu şahıslar ne arıyor?"
       Tutuklu avukatına mektup verebilir mi, yasal mı?
       "Biz, protokolümüze madde koyduk; 'Savunma haricindeki belgeleri cumhuriyet savcısı inceler' dedik. İşte karşı çıktıkları bu. Bizim haklılığımız ortaya çıktı. Bunun savunma ile ne ilgisi var. İstemeyenler belli bir marjinal grup. Sol ve sağ terör örgütleri ile mafya avukatları. Niye normal avukatlar ses çıkartmıyor."
       Avukatta mektup bulunursa alınacak mı?
       "Alacağız tabii niye almayalım. Savunmayla ilgisi var mı?"
       O zaman şu soru akla geliyor, aranmadı mı?
       "Avukatın demeci var, 'faksı ben çekmedim, beyanlar Çakıcı'ya ait ama; yazı onun değil' diyor. Mektubun cezaevinden nasıl çıktığını araştırıyoruz. Bulursak gereğini yapacağımızdan kuşkunuz olmasın."
       Tutuklu nakli söz konusu mu?
       "Belki o da olabilir. Şu anda bir şey söyleyemem, ikisi de yerlerinde kalıyorlar. Ama dikkat edin bugüne kadar Kartal'a hiç tabanca girmedi."
       Ya çılgınlık yaparlarsa?
       "Tedbirimizi aldık, bunların blokları ayrıdır. Alaattin Çakıcı belli müdürlere zimmetlenmiştir. Girişi çıkışı kontrol altındadır. Kameralarımız devamlı çalışmaktadır. Orada çalışan arkadaşlarımıza güvenmek zorundayız."
       Zimmetlendi dediniz, nasıl oluyor?
       "Müdürlerin sorumluluğu altındadır."
       Sadece Çakıcı mı, yoksa diğerleri de mi?
       "Herkesi zimmetleyemezsiniz o kadar müdürümüz yok ki?"
       Bu farklı bir uygulama, nasıl oluyor?
       "Eskiden beri var. Bu blokun sorumlusu sensin diyoruz müdüre. O nöbetleşe değişiyor."
       Yani Çakıcı iki müdüre mi zimmetli?
       "Evet öyle... Anahtarlar da o müdürlerde."
       Bayrampaşa'daki olay müdürün odasında olmuştu?
       "Bayrampaşa ile Kartal'ı bir tutamazsınız. Kartal'da 300, Bayrampaşa'da 3250 kişi var. Bayrampaşa apayrı bir dünya..."



Yer yüzünün yaş günü

       Orman Bakanı Prof. Dr. Nami Çağan, tüm Türkiye'yi Dünya Günü amacı doğrultusunda 22 Nisan'da yeryüzünün simgesel yaş gününü kutlamaya çağırıyor. Çağan, yolladığı mesajda şöyle diyor:
       "Bu günün, 23 Nisan Çocuk Bayramımızın öncesine gelmesi mutlu bir rastlantıdır. Bu nedenle Temiz Enerji teması ve Çocuk kavramını birleştirerek, her fidanın bir çocuk duyarlılığı ile sahiplenilmesini ifade eden girişimlerde bulunmayı amaçlıyoruz. Herkesi 'Dünyada bir dikili fidan sahibi' olmak sorumluluğu ile Dünya Günü 2000, etkinliklerini sahiplenmeye çağırıyoruz. Bu önemli günde, ülkemizin sivil toplum kuruluşları, üniversiteleri, temel ve orta eğitim kurumları, sanat kurumları, basın kuruluşları, yerel yönetimlerimiz ve tüm bakanlıklarımızın var oluşlarını borçlu oldukları, yaşlı dünyalarına sahip çıkarak, daha çok yıpranmaması için iz bırakacak etkinliklerde birlikte hareket edeceğimize inanıyorum."



Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr