Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Çevre - doğa tahribatında kendi yaptıklarımız yetmiyormuş gibi, bir de komşu atıkları çıktı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nin tespitlerine göre; Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya'dan gelen yüksek miktarda kükürt dioksit ormanlarımızı öldürüyor. Özellikle de biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın sayılı yerlerinden biri olan Kaz Dağları'nı... Bölgede sürekli inceleme yapan Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı, "1996 - 97'de aldığımız örneklerle 1998 - 99'da alınanlar arasında kirlilikte muazzam artış var" diyor.
       Özetle durum vahim. Peki tehlike sadece Kaz Dağları için mi? Diğer bölgelerde durum nasıl? Ya İstanbul? Doğalgazla birlikte gerçekten kirlilik azaldı mı?..

Muğla'dan başlayalım

       Datça Yarımadası'ndaki ağaçların kuruduğuna değinmiştik. Çevre sakinlerinin araştırmasına göre nedeni gövdelerinde oluşan pamukçuklardı. Ama yanılmışlar. Prof. Kantarcı, 'Neden balsıra dediğimiz o pamukçu bitler değil, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallarının baca gazları' diye konuşuyor. Ardından da yörede zeytin veriminde düşüş olduğunu, sebze - meyve bahçelerinde zararlar yaşandığını belirtiyor.
       Aynı olayın Bodrum'un dağlık kesiminde de yaşandığına dikkat çeken Kantarcı, devam ediyor:
       "Antalya - Fethiye arasındaki Beydağları'nda da araştırma yapıyoruz. Daha önceki hafta bölgedeydik. Çığlıkara ormanlarında gaz zararları tespit ettik. Kükürt dioksit buralara kadar ulaşıyor."

Santralların durumu

       Bir yanda enerji darboğazı öte yanda kirlilik tehditi. Üstüne üstlük, santral yerleri tercihinin yanlış olduğu iddiaları. Prof. Kantarcı, yanıt veriyor:
       "Santralların seçim yerleri doğru. Tabii ki, kömüre en yakın mesafede olacak. Yatağan Termik Santralı'nı Polonya mal karşılığı yaptı. Teknolojisi fena değil. İsterseniz bunu yerli de yapabilirsiniz. Esas sorun bacadan çıkan gazı arıtmak. Bu sistemde santral maliyetinin yarısına eşdeğer. Ama kimse üretim düşüklüğü nedeniyle orman gelirlerinden elde edilen kaybın santral fiyatına bedel olduğunu görmüyor."
       Kantarcı, Kaz Dağları'nda kurulacak Çan Termik Santralı'nda ilk kez baca arıtması olacağını vurgulayarak, 'Yüzde 95 arıtma olacak. Buna ben de taraftarım, enerji sıkıntımızı biliyoruz' diyor.

Gelelim İstanbul'a

       Megaköyün havası; yöneticilerimizin dediği gibi gerçekten temizlendi mi? Sorunun yanıtını hocamızdan alalım:
       "Yok canım. Doğalgazla belli bir iyileşme oldu ama; ölçümlerde gözden kaçan bir nokta var. Türk Hava Kalitesini Koruma Yönetmeliği'nde kükürt dioksit için uzun vadeli sınır değer 150 mikrogram metreküp. Bunun anlamı tabiattaki hemen hemen tüm yeşil varlıkların ölümü. Orman ağaçları 100 mikrogram metreküpte yaşayamazlar. O nedenle 50 mikrogram metrekübün üstüne çıkıldığında kirli demektir. Oysa biz diyoruz ki; sınır değerin altına düştük. Ama 100'ün üzerinde. Yönetmeliğe göre temiz ancak..."

Doğu'ya tenis kortu

       Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Nihat Kurtiç, Trafikten Sorumlu Daire Başkanı. Canavara karşı amansız bir mücadele veriyor. Bu arada da Türkiye genelinde sporu sevdirmek, yaymak için uğraş veriyor. Özellikle de federasyon üyesi olduğu tenisi...
       On yıl önce ülke genelindeki lisanslı sporcu (tüm faaliyetlerde) sayısının bir milyon olduğuna dikkat çeken Kurtiç, 'Bugün sayı 176 bine düştü' diyor... İşte olimpiyatlardaki ve gelecekteki başarısızlıklarımızın nedeni... Sınavdan sınava koşan çocuklarımız yarış atı oluyor ama; spordan sınıfta kalıyor.
       Doğu ve Güneydoğu'da tenisi sevdirmek için çalıştıklarını belirten Kurtiç, tenisin asla sosyete sporu olmadığını savunuyor. Ve şunları söylüyor:
       "Şanlıurfa'da 4 tenis kortu yapıldı. 290 üyeden 100'ü çocuk. Van'da 4, Gaziantep'te 3 kort yapıldı. Kastamonu'dakilerin yapımı sürüyor. Denizli de tenis kortlarına kavuştu. Hedef tüm illere yaymak..."
       Almanya'da 5 - 12 yaş arasındaki çocukların spor ve kültürel açıdan eğitimine büyük önem verildiğini vurgulayan Kurtiç, bu konuda valilere büyük görevler düştüğünü belirtiyor.


Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr