Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

       Deprem bölgesinde şikayet bitmiyor. Önce vatandaşlar şimdi de yerel yönetimler. İddia o ki; yardımda bazı belediyeler kayırılıyor, gerçek hak sahipleri dışlanıyor. Son bomba, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü fonundan dağıtılan 1 trilyon liralık araçlar. Toplam 43 vidanjör, çöp kamyonu, arazözün Ankara'dan gelen özel ve gizli listeye göre pay edildiği, İzmit Büyükşehir, Değirmendere, Saraybahçe, Bekirpaşa gibi CHP'li belediyelerin kapsam dışı bırakıldığı öne sürülüyor.
       İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen, 'DSP'li Acısu Belediyesi'nde 10 tane araç var ama; kullanacak şoför yok. İller Bankası'ndan alınan paylarda da haksızlık var. Kandıra, Şekerpınar'da hiç hasar yok; verilen para beş kat artırıldı. Çayırova, Eşme'ye artış yapılmadı' diyor. Ardından da konuyu mahkemeye intikal ettirdiklerini söylüyor.
       Peki neden? Öyle ya; sonuçta olan vatandaşa oluyor. Sirmen, kendince gerekçesini şöyle açıklıyor:
       "Prefabrike konut yapılmasının israf olduğunu savunduk. Bu Bayındırlık Bakanlığı'nı rahatsız etti. Yine aynı şeyi söylüyoruz, 29 metrekarelik bir prefabrike konut altyapısıyla birlikte 5.5 milyara mal oldu. Bu parayla kalıcı konut yapılırdı. Kimse bunun hesabını sormuyor."
       Konuyu İçişleri Bakanı'na aktardınız mı?
       "Bölgesel toplantılarda esnaf, sanayici dinlendi. Raporlar verildi. Bakan Bey, 'Hükümete götüreceğim haksızlık yapılmasına engel olacağım' dedi. Ama sözler yerine getirilmedi."

'Listeyi veremem'

       Doğruysa çok ayıp. Ve de depremzedeye büyük haksızlık... Bakalım iddialar hakkında, Afet Bölgesi Koordinatör Valisi Kutluay Öktem ne diyor?
       Mahalli İdareler fonundan ne kadar yardım geldi?
       "İçişleri Bakanlığı araç alımı için bize 975 milyar lira gönderdi. Hangi araçtan kaç tane alınacak ve hangi belediyelere verileceğini de bir listeyle bildirdi. Biz sadece aracı olduk, satın aldık. Listeye bağlı olarak da dağıtımını sürdürüyoruz."
       İhtiyacı olduğu halde alamayanlar varmış?
       "Var tabii. Bütün belediyelere dağıtılmıyor."
       Neden acaba? Neye dayanılarak belirlendi, çok şikayet geliyor mu?
       "Bazı belediye başkanlarının talepleri var. Ancak biz onları bakanlığa yönlendiriyoruz. Çünkü bizdeki araçların taksimatı yapılmış durumda. Ama niye bunlara verildi, ötekilere verilmedi; o sorunun yanıtı Ankara'da..."
       Listeyi almamda sakınca var mı?
       "Ben veremem..."
       CHP'li belediyelerin dışlandığı iddiası doğru mu?
       "O konuya ben girmeyeyim. Bakanlığın yaptığı bir düzenleme."
       Sonuç; Sayın Sadettin Tantan, bu 43 araç hangi belediyelere verildi? Ve dağıtım yapılırken hangi kıstas alındı?..

Yüzer otoyola tepki

       Başbakan Başdanışmanı Ahmet Vefik Alp'in Marmara üzerindeki yüzer otoyol projesine destek de geldi, tepki de... Okurumuz A. Sudi Kartal, Alp'in 'Yapılma oranı yüzde yüz' dediği yola karşı olanlardan. Yazısında şöyle diyor:
       "Projenin amacı olarak öne sürdükleri, kente göçü yavaşlatmak ve ters göç ivmesi oluşturma amacının Avcılar - Tuzla bağlantısıyla nasıl sağlanabileceği açıklanmaya çok muhtaç bir tezdir. Öte yandan, transit ve çevresel hafif - ağır araç geçişini kent dışına taşımak için bu aksın seçilmesinin alternatif maliyeti ne olacaktır? 'Yani Adalar'dan yol geçecek' sorunuza cevapları ise tam bir çifte standart ve göz boyama örneğidir. Projeye yüzde yüz karar verilmiş olduğunu ifade edip, Adalar için referandum yapacağız demek aklı başında insanları sadece ağlanacak haline güldürür. Belediye başkan adaylığında öne sürdüğü projeleri en büyük referandum olan seçimde reddedilmiş ise bunun bir anlamı yok mudur? Sayın profesör ve Sayın Bayındırlık Bakanı Washington'da 'birkaç milyar dolarlık' projeye yapımcı ararlarken, belki bazı duyarlı çevreler sizin, benim, onun parasının nereye harcanacağının peşine düşerler."


Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr