Veli Bahçeci

Veli Bahçeci

veli.bahceci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

18 yaşında ve bir internet fenomeni olan Essena O’neill’dan bahsedeceğim bugün size. Bu kızımız bir model ve sadece Instagram hesabından fotoğraflarını 620 bin civarındaki takipçisiyle payşalarak ayda binlerce dolar para kazanıyordu. Kazanıyordu diyorum çünkü bu geçtiğimiz hafta Essena’nın aldığı bir kararla değişiverdi.

Not: YouTube kanalında 260 bin, Snapchat’te 60 bin takipçisi var...

Güzel model Instagram hesabındaki 2000 fotoğrafını bir çırpıda siliverdi. Ardından hesabın adını da ‘Sosyal medya gerçek hayat değildir’ olarak değiştirdi. Herkes neler olduğunu anlamaya çalışırken genç kız binlerce beğeni almış, takipçilerinin tekrar tekrar baktığı o fotoğrafların gerçek hikayelerini, arka planlarını, ‘aslında’ larını paylaşmaya başladı.

Haberin Devamı

Kendi deyimiyle o fotoğrafların arkasındaki gerçeği anlatan yeni paylaşımlar yapmaya başladı. Ve bu değişimin/hareketin daha da yayılması için ‘Let’s be game changers’ sloganıyla bir websitesi açtı.

Websitesine buradan ulaşabilirsiniz.

O’neill’ın 27 Ekim günü bir Instagram gönderisinde yazdığı şu cümleler çok çarpıcı;

“Farkında olmadan zamanımın büyük çoğunluğunu sosyal medyaya, sosyal kabul görme, sosyal statü ve fiziksel görünüşüme bağımlı olarak harcamışım.”

“Sosyal medya, özellikle de benim kullandığım şekliyle, gerçek hayat değil. Sosyal medya sosyal kabullere dayalı bir sistem. Beğeniler, görüntülenme, takipçi sayısındaki artış… Bunlar mükemmel bir uyumla yönetilen ben merkezli yargılama yöntemlerinden ibaret”

Essena büyük bir fedakarlık ve cesaret örneği gösterip insanlara gerçeği anlatmaya çalışmış. Sosyal medya konusunda senelerdir yazan, okuyan, tartışan birisi olarak onun söylediklerine pek de karşı gelmem mümkün değil. Aksine destekleyecek sözlerim de var.

Yediğimiz yemeği, gezdiğimiz yerleri, sıktığımız parfümü, taktığımız saati, yeni aldığımız elbiseyi, ayakkabıyı kısacası her şeyi sosyal medyadan paylaşır olduk. Sosyal medyadan duygularımızı aktarmayı bile deniyoruz. Deniyoruz diyorum zira bu pek de mümkün olmuyor çoğu zaman. Aktarılan sanal bir veriden ibaret, harflerden veya ikonlardan ibaret oluyor. Dokunamıyoruz, tadamıyoruz, koklayamıyoruz ve daha bir sürü şey… Yine de vazgeçmiyoruz sosyal medyadan, bağımlı hale geliyor çoğumuz için. Belki de Essena gibi asıl gerçeklerin ne olduğunu sorgulama zamanı çoktan geldi. Sosyal medyayı hayatınızdan komple çıkarın demiyorum. Ama odağınızda olması size ve ilişkilerinize zarar veriyor. En azından sevdiklerinizle zaman geçirirken sosyal medyanın esiri olmayın. O yemeğin tadını çıkarın, o anı teşhir etme kaygısı olmadan, efekt eklemeden, zırt pırt beğeni sayısını kontrol etmeden yanı başınızda ve gerçek olan sevdiklerinizle yaşayın.

Haberin Devamı

Bu hareketin liderliğini yapan genç modelin 'aslında'larıyla sizi baş başa bırakıyorum;

Sosyal Medya Gerçek Değil
Sosyal Medya Gerçek Değil
Sosyal Medya Gerçek Değil

Sosyal Medya Gerçek Değil

Sosyal Medya Gerçek Değil

Sosyal Medya Gerçek Değil