Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Neil Pasricha, mutlu-luğun reçetesini “The Happiness Equation (Mutluluk Denklemi)” kitabında anlatıyor. “Want Nothing + Do Anything = Have Everything (Bir Şey İsteme + İstediğini Yap = Her Şeye Sahip Ol) formülü, Pasricha’nın mutluluk reçetesinin temel denklemini oluşturuyor.

Geçen hafta, mutluluğun dokuz sırrından ilk beşini açıklamıştım. Bunlar, “ilk işin mutlu olmak”, “eleştiriden çekinme”, “ikramiyeyi kazandığını unutma”, “emekli olmayı düşünme” ve “yeterince kazan” biçiminde idi.

Pasricha’nın altıncı sırrı, “hiçbir zaman tamamen meşgul olma” biçiminde açıklanıyor. İnsanlar genellikle, çalışıyorlar; düşünüyorlar ve çalışmasalar bile tüm zamanlarını işlerini düşünerek geçiriyorlar. Oysa, bizlerin düşündüğümüz ve çalıştığımız zamanın dışında da zamana da ihtiyacımız var.

Haberin Devamı

Boş zamanın önemi

Bu boş denilebilecek zamana tatil, spor veya hobi zamanı diyebiliriz. Bu boş zaman, zamanınızın en az dörtte birini kapsamalı. Newton, çalışırken değil, elma ağacının altında uyuklarken yerçekimi kanununu keşfetmişti. Arşimet de, suyun kaldırma gücünü, banyoda yıkanırken buldu. Niels Bohr, atomun yapısının ne olduğunu rüyasında gördü. Sanatkârlara gelen ilhamlar hep beklenmedik boş zamanlarında gelmez mi?

Bir de, karar almanız gereken şeylerin sayısını azaltırsanız, boş zamanınızda çok daha fazla geri dönüş ile karşılaşabilirsiniz. Küçük şeylere karar vererek, boş zamanınızı doldurmayın. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, ne giyeceğine karar vermek için vakit harcamama adına, 20 gri tişört almış ve hep onları giyiyor. Franchising şirketleri, karar alma ihtiyacınızı azaltma adına, para kazanıyorlar.

Korkudan başarıya

Yüzme bilmiyorsunuz ama herkes gibi sizin de yüzebileceğini biliyorsunuz. Üstelik, yüzmek istiyorsunuz. O halde yüzün; birisinin öğretmesine bile gerek yok! Deneyin. Yüzdüğünüze şaşıracaksınız. İsteyen, başlayan, devam eden, başarır. Başaran, motive olur.

Nike’ın sloganı “Just Do It( Yap Gitsin)”dir. Pasricha’nın “Yedinci Sırrı”, “korkma, yap”tır.

İlişki kur...

Kendin ol! İlişkiler otomatik kurulur. Size en mutluluk verecek şey, kendinizi sevmektir. Olmak istediğiniz biri gibi olmaya çabalamak ise, acı verir. Mutluluk söyledikleriniz ve yaptıklarınız arasındaki ahenkten(harmoniden) doğar. Kendinizle ilişkiniz, hayatınızdaki en önemli ilişki çeşididir. Gandhi, “Mutluluk düşündükleriniz ve yaptıklarınız arasındaki harmonidir!” demişti.

Haberin Devamı

Hislerinizi açıklamaktan çekinmeyin. Arkadaşlarınızı sık sık arayın. Başladığınız ilişkiyi devam ettirin. Hayatınızdaki pişmanlıkları unutun. Kendi kendinize düşman değilseniz, dışarıdaki düşmanlar, sizi incitemez. Kendiniz olun yeter!

Devam edecek...