Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İncirlik’ten kalkan Amerikan uçakları dâhil koalisyon uçakları, karadaki hedefleri tam olarak belirleyemiyor ve kara istihbaratlarının olmaması nedeniyle, bombalarının dörtte üçünü IŞİD hedeflerine bırakamadan geri dönüyorlar. Hedefleri vurduğu söylenen bombalardan ise ancak yarısı gerçek hedefleri vuruyor. Türkiye’nin kara istihbaratı daha fazla olduğu için, IŞİD hedeflerine tam isabet oranı yüksek. İşte bu nedenle IŞİD, Ankara’daki katliamı düzenledi. Zaten Amerikan kaynakları katliamdan hemen sonra katliamın IŞİD kaynaklı olduğunu açıkladılar. Bizimkilerin ise 2 gün sonra bu yolda değerlendirmeleri olabildi.

Haberin Devamı


Nükleer silahları olabilir

IŞİD’in internet sitesi “Dabiq”e göre, IŞİD 2016 yılında Pakistan’dan nükleer silah alabilecek. IŞİD halen, Irak ve Suriye’de İngiltere’den daha geniş bir alanı kontrol ediyor ve sekiz milyon nüfusa sahip. IŞİD, Suriye’nin de yarısını kontrol altında tutuyor. Kurulan İslami Devlet’in kendi parası, pasaportu, sosyal servisleri var. Irak’taki petrol kuyularını kontrol ettikleri için, büyük ölçüde mali gelirleri bulunuyor. Irak’ın işgalinden kalan binlerce Amerikan zırhlı aracı, cephane ve tankı IŞİD’in eline geçmiş durumda. Bu nedenle IŞİD, elindeki silahlar ve intihar bombacılarıyla düşmanlarına çok büyük zayiat verebiliyor.


ABD’nin politikası...

ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’e karşı yerleşik bir stratejisi yok. Bundan bir ay önce, peşmerge ve PKK’yı silahlandıracağını söyleyen ABD, şimdi bundan vazgeçmiş görünüyor. Bu ve bunun gibi kararsızlıklar, ABD’de, önümüzdeki seçimlerde Cumhuriyetçileri iktidara taşıyabilir. Ancak Cumhuriyetçiler de Suriye, Irak ve İran’a ciddi (belki de nükleer) silahlı müdahale peşindeler.

Şu anda IŞİD, dünyanın gelmiş geçmiş en zengin ve en iyi silahlanmış terör grubu olarak anılıyor. Amerika’nın bölgede Saddam Hüseyin’in hakimiyetine son vermesi ve Beşar Esad’ı desteklememesi, bölgede büyük kaosa neden oldu. Önlem alınmadığı takdirde, Ankara katliamına benzer katliamların diğer ülkelerde de gerçekleştirilmesinin programladığı anlaşılıyor.

Haberin Devamı


IŞİD’in gerçekleri

90 ayrı ülkeden 20 binden fazla kişi IŞİD’e katılmak üzere, Suriye ve Irak’a geldi. IŞİD, her gün 100 bin propaganda haberini internet üzerinden bütün dünyaya duyuruyor. Bu propaganda araçları içinde bilgisayar oyunları bile var. IŞİD “WhatsApp” ve “Kik” aracılığıyla kendini destekleyenlere ulaşıyor.

2014 yılında IŞİD, 20 milyon dolar tutarında fidye aldı. Bu yılki fidye istekleri 300 milyon dolara ulaştıysa da kimsenin ödeme yapmadığı zannediliyor. IŞİD, kontrol ettiği bölgelerdeki tüm müzeleri ve eski eserleri yerle bir ediyor. Bu yılın mart ayında 3300 yıllık eski Nemrut Şehri yok edildi. Piramitlerin tamamen ortadan kaldırılması IŞİD’in “dini bir amacı” olarak gösteriliyor. 400’den fazla Suriyeli genç, Hitler’in “Gençlik Ordusu”na benzer bir şekilde, “Halife’nin Yavruları” adı altında örgütlendirildi.

IŞİD’in kontrol ettiği bölgelerde sigara içme yasağı var ve içenler ölümle cezalandırılıyor; saçları görülen kadınlara işkence yapılıyor; homoseksüeller damdan atılıyor ve taşlanarak öldürülüyor.