Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun fikirlerine çok önem verdiği bir kamuoyu araştırmacısı var. Kendisini sık sık TV ekranlarında “AKP’ye yakın araştırmacı” sıfatıyla AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirirken izliyorsunuz.

Eskiden AK Parti’ye yakın olduğu doğru. Ama yıllardır CHP için çalışıyor. Abdullah Gül ve Ali Babacan ekibine yakın. CHP liderinin A takımında. Gölge MYK olarak bilinen hafta sonu toplantılarının değişmez ismi. Kendisine Söğütözü’ndeki genel merkez binasında oda bile tahsis edildi.

Haberin Devamı

İşte bu araştırmacı 2023’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bir rapor hazırlamış. Yanlış anlaşılmasın… CHP için değil. Ankara’daki yabancı ülke büyükelçiliklerine yazılmış bir rapordan bahsediyorum. 90 sayfalık raporda Erdoğan’ın karşısında en güçlü muhalefet adayı olarak Mansur Yavaş gösterilmiş. Kılıçdaroğlu’nun seçimi alma şansının ise düşük olduğu vurgulanmış.

CHP lideri tesadüfen öğrendiği bu rapora doğal olarak çok bozulmuş. Kendisine sunulan onca imkâna rağmen uslu durmayan araştırmacıya mesafe koymuş.

Farkında mısınız… Avrupalılar ve ABD, muhalefetin Cumhurbaşkanı adayıyla çok ama çok yakından ilgileniyor. İşi Kılıçdaroğlu’nun en yakınındaki araştırmacıya olumsuz rapor yazdırmaya kadar götürdüler.

Galiba bu iş en nihayetinde Hatay Belediye Başkanı’nın dediği yere gidecek. Adayın kim olacağını uluslararası karar vericiler tespit edecek.

Yani seçimde bir tarafta Washington-Brüksel hattının adayı… Diğer tarafta Anadolu’nun adayı olacak.

Büyükelçilere giden Kılıçdaroğlu kazanamaz raporu

Anadolu’nun ayak sesleri

Hakkari’de 2018 yılında tıp fakültesini kazanan kimse çıkmamış. 2019 ve 2020’de de.

2021’de ise Hakkarili 19 genç Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki tıp fakültelerine yerleşmeye hak kazanmış. 2022’de bu sayı 24’e yükselmiş. Hakkari Valisi İdris Akbıyık’ın “Birinci meselemiz eğitim” cümlesiyle sosyal medyasından duyurduğu bu haber önemli.

Türkiye’nin birinci meselesinin eğitim olduğu tartışma götürmez bir gerçek. Pırıl pırıl gençlerimiz var. Hakkari’de, Kütahya’da, Gaziantep’te, Konya’da, İzmir’de, Antalya’da… Geleceğin Aziz Sancar’ları olmayı daha 17-18 yaşlarında kafaya koymuş zehir gibi çocuklardan bahsediyorum.

Haberin Devamı

Çarşamba günü Medipol Üniversitesi’nde o gençlerden bazılarıyla tanışma fırsatı buldum. Hepsi 2022 YKS’de derece yapmış çocuklar. İçlerinde iki Türkiye birincisi ve üçüncüsü de var. Üniversitenin Uluslararası Tıp bölümünü tercih etmişler. Sınavda neredeyse soru kaçırmayan bu çocukların ortak özelliği çok zeki olmaları. Ama zekâ onları başarıya taşıyan tek kriter olmamış. Hepsi disiplinli ve düzenli çalışarak derece yaptıklarını söylüyor.

Anadolu’nun çeşitli illerinden üniversite eğitimi için İstanbul’a gelen bu çocuklar meşhur Z kuşağından. Hani birileri bu gençlerin hiçbir şeyden haberi olmayan, sadece sosyal medyayı takip eden bir kuşak olduğunu söylüyor ya… Fena halde yanılıyorlar. Onlar teknoloji çağının çocukları. Dünyada ve Türkiye’de olan biten her şeyden haberdarlar. Ve Z kuşağına özgü bir bakış açısına sahipler. Hayalleri bile çok farklı. YKS 1’incisi Abdullah Akif, “Bilimsel çalışmalarımı mühendislikle harmanlayarak ülkeme faydalı olmak istiyorum” diyor. YKS’nin diğer birincisi Emirhan, ileride yapacağı bilimsel çalışmalarla adını insanlık tarihine yazdıracak. Türkiye üçüncüsü Bilge ise kanser alanında ilerleyerek Aziz Sancar gibi olmak istiyor. Bu çocuklar Türkiye’nin geleceği. Onları kaybetmemek ve kendilerini geliştirecek imkânları sunmak öncelikli görevimiz.