Afyonkarahisar Bakımı yapılan yavru kerkenezler doğaya salındı

Bakımı yapılan yavru kerkenezler doğaya salındı

10.08.2022 - 15:01 | Son Güncellenme:

Bakımı yapılan yavru kerkenezler doğaya salındı

Bakımı yapılan yavru kerkenezler doğaya salındı

Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHİSAR, (DHA) - AFYONKARAHİSAR'da özellikle site bahçelerinde bulunup, Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne (AKÜREM) getirilen yavru kerkenezler, büyünce doğaya salındı. AKÜREM Müdürü Prof. Dr. Emine Hesna Kandır, "Bunların 2'sini tutarak gönderdik ama bundan sonrası için kafesin kapısını açacağız. Kendini hazır hisseden, o kafes kapısından çıkarak, doğaya dönüş yapacak" dedi.
Kentteki vatandaşların bulduğu yavru kerkenezler, Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürlüğü ekiplerince AKÜREM'e getirildi. Merkezde bakıma alınan 14 kerkenez büyüdü ve doğaya salınmalarına karar verildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdür Yardımcısı Abdullah Gedil ve Şube Müdürü Selçuk Öcal ile birlikte AKÜREM Müdürü Prof. Dr. Emine Hesna Kandır, kerkenezlerden 2'sini doğaya bıraktı. Diğer kerkenezlerin ise kendiliğinden uçup çıkması için kafesin kapısı açık bırakıldı.
'YUVALARI İNSANLARI YAŞADIĞI ALANLARA DÖNÜŞTÜ'
2022 yılı yavru sezonunun tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen AKÜREM Müdürü Prof. Dr. Emine Hesna Kandır, bu sene kerkenez yavrusu sayısının bol olduğunu aktardı. 14 kerkenez yavrusunun öksüz halde bulunarak kendilerine getirildiğini kaydeden Kandır, "Tabii bu yavruların öksüz olmasıyla ilgili bilgilendirmeyi sürekli yapmaktayız ancak, henüz tam anlaşılmadı. Kerkenezler, insanların yaşam alanlarına yakın yerlerde yuvalanıyor. Daha önce yuva yaptıkları alan, şu anda binaların dikildiği, insanların yaşadığı alanlara dönüştü. Kerkenezler, bu bölgeleri terk etmeyip, hala büyük binaların çatı aralarına yuva yapmaya devam ediyor. Yavrular da uçma zamanı gelince yuvalarından atlıyor. Uçmak için bir süre yerde gezinecek, annesi avlanmayı ve uçmayı öğretecek, kanatlarının egzersizlerini yapacak. Ama tam bu süreçte insanlar, kerkenez yavruları ile karşılaşıyor. Bu durumu site bahçelerinde çok yaşıyoruz. Kerkenez yavrusunu yerde görünce de ürküyorlar. Koruma ve Milli Parklar yetkililerine ulaşıyorlar" dedi.
'KENDİNİ HAZIR HİSSEDEN, DOĞAYA DÖNÜŞ YAPACAK'
14 kerkenez yavrusunun büyüyüp doğaya dönmeye hazır hale geldiğini aktaran Prof. Dr. Kandır, "Yumuşak bir salınım yapmayı planladık. Bunların 2'sini tutarak gönderdik ama bundan sonrası için kafesin kapısını açacağız. Kendini hazır hisseden, o kafes kapısından çıkarak, doğaya dönüş yapacak. Doğada şöyle bir şansı olacak kerkenezlerin; avlanamazsa, aç kalırsa merkezimizin yakın çevresine bıraktığımız için tekrar gelip, burada beslenip gidebilir. Zaman içerisinde kendine yetecek, avlanıp beslendiğinde de tekrar dönmeyecektir" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI