Ankara Çarşamba Şeker Fabrikası, yeniden üretime başlıyor

Çarşamba Şeker Fabrikası, yeniden üretime başlıyor

17.09.2020 - 15:10 | Son Güncellenme:

Çarşamba Şeker Fabrikası, yeniden üretime başlıyor

Çarşamba Şeker Fabrikası, yeniden üretime başlıyor

ANKARA, (DHA)- SAMSUN'daki Çarşamba Şeker Fabrikası, yaklaşık 9 yıl aradan sonra yeniden üretime başlıyor. Pandemi nedeniyle açılışı geciken fabrikanın bu yıl içerisinde devreye alınması bekleniyor.
Türkşeker'den yapılan yazılı açıklamada, Çarşamba ilçesinde yer alan Şeker Fabrikası'nın 2011 yılından çiftçilerin alternatif tarım ürünlerine yönelmesiyle birlikte üretime ara vermek zorunda kaldığı belirtildi. Bu yıl yaklaşık bin hektarlık bir alanda ekiminin gerçekleştiği tahmin edilen şeker pancarından yaklaşık 60 bin ton civarında bir üretim beklenildiği ifade edilen açıklamada, "150 bin ton pancar taahhüdünün yerine getirilmemesine rağmen Türkşeker bu süreçte fabrikanın açılmasına destek veren yerel yöneticilerimizin, bölge milletvekillerimizin, sivil toplum örgütlerimizin ve yerel basın temsilcilerimizin istek ve gayretlerini de dikkate alıp Çarşamba Şeker Fabrikası'nı açma kararından geri adım atmayarak revizyon çalışmalarına devam etmektedir" denildi.
'YAKLAŞIK 60 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPILMIŞ OLACAK'
Açıklamada, Türkşeker'e bağlı diğer fabrikalarda görevli 37 kişilik uzman bir ekibinde içinde bulunan 80 kişi ile revizyon çalışmalarına başlanıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Mart ayında ülkemizi etkisi altına alan pandemi nedeniyle çalışmalara ara verilmek zorunda kalındı. Daha sonra Temmuz ve Ağustos aylarında görevlendirilen 20 kişilik bir teknik ekiple birlikte toplamda 60 personel ile revizyon çalışmalarına yeniden başlandı. Pandemi ve filyasyona bağlı karantina tedbirleri nedeniyle iki kere ara verilen bakım ve onarım çalışmaları halen devam etmektedir. Çarşamba Şeker Fabrikası'nın açılışının gecikmesinden çiftçiler mağdur olmayacak. Türkşeker, çiftçilerin ürettiği pancarı alarak bünyesindeki Kastamonu Şeker Fabrikası'nda işleyecek. Pancarın nakliye işlemlerinden dolayı çiftçinin herhangi bir maddi kaybı olmayacak. Tüm nakliye işlemleri Türkşeker tarafından karşılanacak. Pancar bedeli ödemelerinde yüzde 12'nin altında oluşacak polar oranları da yüzde 12 kabul edilecek ve böylece çiftçimiz daha çok kazanacak. Çarşamba Şeker Fabrikası'nın faaliyete geçmesi için hiçbir fedakârlıktan kaçınılmazken çalışmalar sona erdiğinde yaklaşık 60 milyon liralık bir yatırım yapılmış olacak."

FOTOĞRAFLI