Antalya ANSİAD'dan iş dünyası etik paneli

ANSİAD'dan iş dünyası etik paneli

02.12.2021 - 14:11 | Son Güncellenme:

ANSİAD'dan iş dünyası etik paneli

ANSİADdan iş dünyası etik paneli

 

ANTALYA,(DHA) - ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) etik sorunlara dikkati çekmek, sorunların çözümüne katkı koymak amacıyla ANSİAD İş Dünyasında Etik Paneli'ni gerçekleştirdi.
ANSİAD tarafından kişiler arası ilişkilerde gerek kamusal alanda ve gerek özel sektörde etik sorunların günden güne artması ve kamuoyunun bu konulara dikkatini çekmek amacıyla 'ANSİAD İş Dünyasında Etik' konulu panel gerçekleştirildi. Panele, ATSO Başkanı Davut Çetin, AOSB Başkanı Ali Bahar, Muratpaşa Belediye Başkan Vekili Hüseyin Sarı, ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, BAKSİFED Başkanı Abdullah Erdoğan, ANSİAD üyesi iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Yargıda, tıpta, medyada, iş dünyasında etik ve itibarın değeri konularında düzenlenen panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, “ANSİAD olarak demokratik, laik, hukukun üstünlüğünü gözeten, parlamenter bir Türkiye ekonomisinin büyümeye, gelişmeye ve üretmeye ihtiyacı olduğu kadar bunu başaracak gücünün de olduğuna yürekten inanıyoruz" dedi.
İŞ ETİK DEĞERLERİ VE KODLARI OLUŞTURULMALI
Toplumun her alanında olduğu gibi iş dünyasında da esas olanın yazılı kurallar kadar ahlak ve etik kurallar olduğuna dikkati çeken Akıncı, “Öncelikle yargı, tıp, medya, iş dünyası ve itibar konularında etik değerleri gündeme getirmeyi görev addediyoruz. Etik, en genel tanımıyla ahlaki açıdan doğru ve yanlış, iyi ve kötü ile ilgili bir kavram. Etik ilkeler dediğimiz kurallar bütünü, toplumun bağlayıcıları olarak ortak yaşamı mümkün kılan, toplum düzenini sağlayan normlar olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu. Etik konusunun davranışlara rehberlik etmeyi amaçladığını dile getiren Akıncı, “Çağdaş kurumsal yapısını oluşturmuş işletmelerde yöneticilerin öncelikli görevinin kurum kültürleri içerisinde iş etik değerleri ve kodlarını oluşturmaları ve bunları gözetmeleri olduğunu görmekteyiz" dedi.
BİR TEK FİKİR HER ZAMAN TEHLİKELİDİR
ANSİAD üyesi Prof. Dr. Yusuf Örnek moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuşan Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, 'Medyanın Geleceğinde Gazetecinin Sosyal Sorumluluğu' konusunda bilgi verdi. Medyanın müthiş bir değişim içinde olduğunu ancak içeriğinin değişmediğini belirten Güldağ, “Gazetecilik haberciliğin sorumluluğunu değiştirmiyor. Toplumda farklıklar çok önemli. Farklı fikirlerin yasaklanması çözümsüzlüktür" diye konuştu. Gazeteci olmanın temelinde insan haklarını, hukuku ve demokrasiyi savunmak olduğunu kaydeden Güldağ, “Farklı düşüncelerin olması, fikir özgürlüğüne ve toplumun gelişmesine katkı yapar. Bir tek fikir ise her zaman tehlikelidir. Farklılıklara ihtiyacımız var. Düşünce zenginliğinin gelişmesinde medyanın da sorumluluğu var"dedi. 
AŞI KARŞITLIĞI GÜVENSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR
Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Deontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. N. Yasemin Yalım, “Covid 19 Pandemisi Deneyiminden Yola Çıkarak Sağlık Hizmetlerinde Bilgi Kirliliği, Bilgilendirmenin Önemi ve Özgür İrade" konusunda sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yalım, tıp teknolojisinin gelişiminden kaynaklı olarak tıp alanında da etik değerlerde sorunlar yaşandığını belirterek, “Uygulamalı etikte hekimler çok hızlı karar vermek zorunda, covid sürecinin üçüncü dalgasında yoğun bakımlarda hasta seçimi yapıldı" diye konuştu. Pandeminin dünyada ilk çıkışının gizlendiğini belirten Prof. Dr. Yalım, “Covid sürecinde ülkemizde de toplumu bilgilendirmede sıkıntı yaşandı. Ülkemizde aşı konusunda hiç olmamış bir durumla karşı karşıya kaldık. Ülkemizde aşı karşıtlığı var ve hiçbir dönem aşı karşıtlığı olmamıştı. Bu bir güvensizlikten kaynaklanıyor. Aşı karşıtlığı salgınla mücadelede ciddi sıkıntı yaratıyor ve yanlış bilgiyi içeriyor. Bugün bile aşı bilgilendirilmesinde eksiklikler var ve halen yanlış yapılıyor. Türkiye'de geçen yıla göre 250 bin daha fazla ölüm olmuş. Neden ölmüşler belli değil" dedi.
BİZ BİRBİRİNE GÜVENMEYEN BİR ÜLKEYİZ
'İtibarın Değeri, Değerin İtibarı' konusunda bilgi veren Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gürgen, “Türkiye aşılama konusunda çok kaotik durumla karşı karşıya. İtibar, saygınlık ve birbirine olan güvendir. Ancak ülkemiz birbirine güven konusunda dünyada sondan üçüncü sırada yer alıyor. Biz birbirine güvenmeyen insanların olduğu bir ülkeyiz" diye konuştu.
MÜDAHALE ADALETSİZLİK ÜRETİR
'Yargıda Ahlakı Ne Üretir?' başlıklı konuşmasını Avukat Figen Albuga Çalıkuşu, “Toplumdaki kurumlar birleşik kaplar gibidir. Biri diğerinden çok farklı olamaz. Ülkemiz koşullarında üç erkin ayrılığı paydasında yürütmenin yargıya müdahalesinin fazlasıyla yaşandığı görülüyor" dedi.Çalıkuşu, toplumsal yapı tüm toplumun ahlaklı davranması halinde el birliğiyle kazançlı çıkacağı bir denetim sistemi kurmuyor ise, orada ahlakın anlamsızlaşacağına işaret etti. 
Toplantı, soru ve cevapların ardından ANSİAD Başkanı Akın Akıncı'nın konuşmacılara ve moderatöre teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.

FOTOĞRAFLI