Antalya 'Trio Patara', ilk albümlerini Patara'ya armağan etti

'Trio Patara', ilk albümlerini Patara'ya armağan etti

27.01.2021 - 11:01 | Son Güncellenme:

'Trio Patara', ilk albümlerini Patara'ya armağan etti

Trio Patara, ilk albümlerini Pataraya armağan etti

 

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası'ndan flüt sanatçısı Doç. Lelya Bayramoğulları, Antalya Devlet Opera ve Balesi solisti soprano Nurdan Küçükekmekçi ve arp sanatçısı Aslıhan Güngör'den oluşan 'Trio Patara', ilk albümlerini, adını aldığı Patara Antik Kenti'ne armağan etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Patara Yılı' olarak açıkladığı 2020 yılında kurulan ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'ndan flüt sanatçısı Doç. Lelya Bayramoğulları, Antalya Devlet Opera ve Balesi solisti soprano Nurdan Küçükekmekçi ve arp sanatçısı Aslıhan Güngör'den oluşan 'Trio Patara', ilk albümünü çıkardı. Proje sorumluluğunu Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Müdürü İbrahim Sezer'in yaptığı, Tolga Taviş'in 'Patara Süit', Özge Gülbey Usta'nın 'Patara' adlı özel bestelerinin bulunduğu, Şair Yelda Karataş'ın 'Üç dişi yüreğin barış dileği bu. Patara'dan dünyaya' diye başlayan şiirinin yer aldığı toplam 8 eserden oluşan CD, Patara'ya armağan edildi.

PANDEMİYE RAĞMEN ZİYARETÇİ SAYISI REKOR KIRDI

Antalya'nın Kaş ilçesindeki dünyaca ünlü Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, adını antik kentten alan müzik grubunun başarısının kendisini mutlu ettiğini söyledi. Trio Patara adını her zaman büyük keyifle telaffuz ettiğini söyleyen Prof.Dr. Işık, 2020 Patara Yılı'nda Trio Patara'nın kurulmuş olmasının çok anlamlı olduğunu kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un önerisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabulüyle 2020'nin 'Patara Yılı' olarak ilan edilmesi nedeniyle müteşekkir olduğunu kaydeden Prof. Dr. Işık, “Teşekkürümüzü ifade edecek kelimeler zor bulunuyor. Tabi 2020 yılı aynı zamanda pandemiyle de anılan bir yıl oldu. Patara'da bu sezon içinde çok yoğun çalışıldı. Devletimiz tüm olanaklarıyla Patara'da büyük yatırımlar yaptı. Biz de donanımlı bir ekiple kazı faaliyetlerimizi sürdürdük. Ören yerimizde pandemiye rağmen ki ilk 4 ayda neredeyse kapalı olmasına rağmen ziyaretçi rekoru kırdı. 2020 yılında Patara'ya 273 bin ziyaretçi geldi" dedi.

'ANTALYA'NIN 3 ŞAHANE KADINI'

2020 yılının sanat anlamında kendisini sevindiren ve mutlu eden konulardan birinin de Trio Patara'nın kurulması olduğunu aktaran Prof. Dr. Işık, “Düşünün ki Antalya'nın 3 şahane kadını 'Biz neden boş duralım?' deyip bir araya geldi ve Patara Yılı'ndan esinlenerek isimlerini Trio Patara koydular. Tüm bu süreçte bilgi alışverişinde bulunduk. Nihayetinde çok büyük bir başarıya imza atarak konserler vererek bu yılı onlar da başarıyla geçirdi. Bir müzik ekibinin isminin Patara ile anılıyor olması, onu artık icra etmiş oldukları eserlerle bir başka mecrada daha sonsuzluğa taşıyacak olan bir şeydir. Bunu çok değerli buluyorum" diye konuştu.

Likya Bölgesi'nin 'Işık Ülkesi' olarak adlandırıldığını hatırlatan Prof.Dr. Işık, şunları söyledi:

“O ışığın tanrısı mitolojide Apollon'dur. Patara sikkelerinde bir tarafında bir lir öbür tarafından kendi başı ile betimlenir. Çünkü Apollon aynı zamanda tüm müzik branşların ve güzel sanatların da tanrısıdır. Ve Apollon Likya'lıdır. Homeros, İlyada Destanı'nda Apollon'dan Likya soylu diye söz eder. Bu kombinasyon çok anlamlı bu nedenle. Bu güzel kız kardeşlerime başarılar diliyorum. Umarım yeni çıkardıkları CD'lerinde de başarı yakalanır. Zira en son konserlerinin youtube'da izlenmese sayısı 100 bini geçti. Klasik müzik bağlamında bir aylık süre içinde fevkalade rakam oldu."

ÇOK MUTLUYUZ

Flüt sanatçısı Doç. Lelya Bayramoğulları, ilk CD albümün çıkmış olmasının çok heyecan verici olduğunu belirterek, “Çok mutluyuz" dedi. Soprano Nurdan Küçükekmekçi ise çok yeni bir grup olduklarını ifade ederken, “Bu CD bizim ilk bebeğimiz. CD'mizde geniş bir yelpaze var. Patara Yılı'na ve bize ithafen yazılmış bestelerin yanında bir de türkümüz var" diye konuştu. Arp sanatçısı Aslıhan Güngör de “Bu çalışmalarda çok kıymetli insanlarla bir araya geldik. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Müdürlüğü, stüdyomuz, bestecimiz ve şairimizle birlikte ürettik. Bu birlik ve beraberliğin dönüştürdüğü Patara'ya armağan CD'miz, dilerim herkese ulaşır" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI