Artvin ATSO Başkanı Çetin: BOTAŞ, belirsizliği bir an önce ortadan kaldırmalı

ATSO Başkanı Çetin: BOTAŞ, belirsizliği bir an önce ortadan kaldırmalı

26.01.2022 - 15:23 | Son Güncellenme:

ATSO Başkanı Çetin: BOTAŞ, belirsizliği bir an önce ortadan kaldırmalı

ATSO Başkanı Çetin: BOTAŞ, belirsizliği bir an önce ortadan kaldırmalı

 

ANTALYA,(DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, bir ülkede elektrik kesintisi nedeniyle bütün sanayi sektöründe üretimin durmasının normal bir durum olmadığını, yaşanan belirsizliğin bir an önce sona ermesi gerektiğini söyledi.

Doğalgaz ve elektrik tedarikinde kesintilerin ötesinde kaotik bir belirsizlik yaşandığını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin şunları söyledi;

"Doğalgaz sıkıntısı, sanayi sektörü doğal gaz ve elektrik tedarikinde kesintilerin ötesinde kaotik bir belirsizliğe yol açmıştır. Perşembe günü genel bir açıklama yapılması, arkasından sanayi ve elektrik üretiminde yüzde 40 doğalgaz kesintisi, onun ardından 3 günlük elektrik kesintisi uygulanacağının bildirilmesi kaotik bir belirsizlik yaratmış, firmalar birkaç gün içinde üretimi durdurmak zorunda kalmışlardır. Bir ülkede bütün sanayi sektöründe üretimin bir anda durması normal bir durum olmayıp, bir plansızlığa işaret etmektedir."

ULUSAL ENERJİ TASARRUFU ÇAĞRISI

ATSO Başkanı Çetin, haftasonunda Bakanlıklar ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında yapılan istişare toplantısı sonrasında üç sektörde kısıntının kaldırılmasının olumlu bir adım olduğunu söyledi. ATSO Başkanı Çetin, "Olumlu bir adım olmakla birlikte yine plansızlık sorununu göstermektedir. Kesintisiz çalışması gereken üretim bantlarının bir gün, üç gün veya birkaç saat durması konutlardaki kesinti gibi değildir, bazı sektörlerde telafisi zor kayıplara ve çok yüksek ilave maliyetlere neden olmaktadır" dedi. ATSO Başkanı Davut Çetin, şu değerlendirmede bulundu;

"Bütün sanayi sektöründe çarkları durduran böyle bir kesinti yerine ulusal enerji tasarrufu ile sanayide üretimin devam etmesi sağlanmalıydı, acil olarak bu yönde önlemlere geçilmelidir.

EPDK verilerine göre geçen yıl Ocak ayında doğalgazın yüzde 43'ünü konutlar, yüzde 22'sini elektrik santralleri, yüzde 5,9'unu Organize Sanayi Bölgeleri, yüzde 4,2'sini ticarethaneler, yüzde 4'ünü resmi daireler, yüzde 2,7'sini kimya, kalan kısmını, rafineriler, demir-çelik, cam, çimento gibi sektörler kullanmıştır. Bugünlerdeki tüketim dağılımının da benzer yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla sanayide tam üretim kesintisi yerine konut, resmi daire kullanımlarında da tasarrufa gidilerek bu sıkıntının atlatılması mümkün görünmektedir. Bu tür alternatif çözümlere rağmen neden ani bir şekilde sadece sanayide enerji tedarikinin kesildiği sorusunun cevabı halen verilmemiştir. BOTAŞ yönetimi basın toplantısı yaparak kamuoyundaki sorulara cevap vermeli, belirsizliği ortadan kaldıracak bir açıklama yapmalıdır."

FOTOĞRAFLI