Bitlis Ahlat’ta ‘Tarihin Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor’ çalıştayı başladı

Ahlat’ta ‘Tarihin Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor’ çalıştayı başladı

21.05.2022 - 17:20 | Son Güncellenme:

Ahlat’ta ‘Tarihin Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor’ çalıştayı başladı

Ahlat’ta ‘Tarihin Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor’ çalıştayı başladı

Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS,(DHA)-BİTLİS’in Ahlat ilçesinde Kaymakamlık ve Ahlat Doğa Kültürel Mirası Yaşatma Derneği (ADER) tarafından AB Koruma ve Diyalog hibe programına yazdığı ‘Tarihin Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor’ adlı proje kapsamında düzenlenen ve 2 gün sürecek çalıştay açılış programı ile başladı.

Ahlat Kültür Merkezinde gerçekleştirilen çalıştaya, Bitlis Valisi Oktay Çağatay, Ahlat Kaymakamı Fikret Dağ, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mahmut Doğru, Ahlat Doğa Kültürel Mirası Yaşatma Derneği Başkanı Samet Adıyaman, öğretim üyeleri, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kültür Merkezi önünde programın ardından Selçuklu Meydan Mezarlığındaki taşların fotoğraflarının yer aldığı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Program açış konuşmaları ile başladı. Bitlis Valisi Oktay Çağatay, Ahlat'ın Türkiye'nin gözdesi olduğunu belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da Ahlat’a olan özel ilgisini hepimiz biliyoruz. Riyasetinde yürüyen projeler sayesinde bütün Türkiye ve dünya Ahlatımızı artık tanıyor. Burada yürüttüğümüz projelerimiz de var. Doğu Anadolu’daki sakin şehir unvanını kazanan en önemli ilçe Ahlat oldu.  Bu projeyle inşallah Ahlat’ın tanınırlığını daha çok artırmayı planlıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Proje kapsamında çalıştay düzenleniyor. Bunun çok verimli geçeceğini düşünüyorum.” dedi.

Ahlat Kaymakamı Fikret Dağ, 'Tarihi Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor' projesi Ahlat çalıştayına katılan herkese teşekkür ederek, "Yaklaşık 1 yıldır başlattığımız projeyi inşallah sizlerin de katkılarıyla nihayete erdireceğiz. 150’e yakın mezar taşını ihya ederek insanlığın hizmetine sunmaktan büyük kıvanç duyuyorum. Katkılarından dolayı herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban ise, Ahlat'ın Anadolu serüveninin ilk başladığı yer olduğunu, bundan dolayı öneminin büyük olduğunu, Türk birliğinin tesis edeceği en önemli adres olduğu belirtti. Çoban, “Abidevi taşları mühür gibi Ahlat’ta bugün birliğimizin sembolü olarak Ahlatlılar halen muhafaza ediyor. Kayı Alp’in kabri burada. Ertuğrul Gazi’nin burada doğması, Hayme Ana’nın  doğum yeri olması kısacası mefkuremize müthiş hizmetleri sunan Selçuklu ve Osmanlı 24 milyon kilometrekare toprağa sembol olarak taşıdıkları bayrak Ahlat’tan çıkıyor. Bugün Anadolu birliğimizin yeniden inşasında en önemli mührü Ahlat’tır. Ahlat yeniden Türk Dünyasına ve İslam alemine Kubbet-ül İslam inşasında görevine devam edecektir.” İfadelerini kullandı.

Açılışta konuşan Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği (ADER) Başkanı Samet Adıyaman, çalıştaya katılan herkese teşekkür ederek, “Projemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe programı kapsamında hibe desteği almıştır. Ana hedefi kültürel mirasa hizmet olan projemizde restorasyon uygulama alanı olarak üzerinde taşıdığı binlerce mezar taşıyla UNESCO Dünya Miras Geçici listesinde yer alan Ahlat Selçuklu Mezarlığı seçilmiştir. İçinde barındırdığı eser sayısı ile ülkemizin en büyük Türk İslam Mezarlığı olma özelliğine sahip alanda projemiz kapsamında hedeflenen 100 mezar taşının restorasyonu yapılmıştır. Tarihi zenginlikleriyle ön plana çıkan ilçemizde böyle güzel bir projeyi uygulamaktan ve siz değerli misafirlerimizle bir arada olmaktan son derece mutluluk duyuyorum. Tekrar çalıştayımıza katılan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”  dedi.

MHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy, “Ahlat Anadolu’ya giriş kapımız. Anadolu’daki 'Orhun Yazıtları' diye tabir edilen Ahlat mezar taşları ve şehrinin tarihi arka planıyla tanınması, tanıtılması ve gelecek nesle aktarılması ve tarihin bu gerçekler üzerinden doğrularak geleceği inşa etmesi üzerine bir devlet politikası yürütülüyor. Bu devlet politikasının yürütülmesi hususunda ortaya konulan vizyon Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından kabul edilmiş, buraya Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, misafirhanesi yapılmış. Gelecekte Türk devlet teşkilatlarının toplantılarını bu merkezde yapılarak Türk dünyasına ve insanlığa verilecek mesajlar açısından da bu birliktelik çok önemlidir. Türkiye artık kendi içindeki milli birlik ve beraberliğini sağlamış, terörle ilgi problemlerini çözmek üzere ve çözüm noktasına gelmiş. Milli üniter Türk devlet yapısıyla aydınlık yarınlarına doğru ilerliyor. Bu kararlılığın bölgede hissedilmiş olması, devlet ve milletin bütünleşmesi bu tür kültürel değerlerin ve tarihi hakikatlerin ortaya çıkmasına vesile olmuş. Birkaç gündür bölgede yaptığım gözlemlerim de bu nokta. Terörün gölgesinin bölgeden kalkması ve özellikle mahalle baskısının ortadan kalkmasıyla insanların kendine geldiğini ve tarihi hakikat içinde Selçuklu kartalının ne anlam ifade ettiğini gören bir mayalanma hissediliyor. Bu çok kıymetli. Bunun sürdürülebilir olması, devlet ve milletin bütünleşmesi, sivil toplumun bu işin paydaşı olması ve yarınlara buradan hareketle gidebilmesi kıymetli. Selçuklu kartalının bir başı doğuya bir başı batıya bakıyor. ama ayakları bir ahlatta, bir ayağı söğütte siyasi iradesi Ankara'da ve Türk dünyası tamamını kapsayan bir vizyon. Gelecekte insanların derdine derman olacak yaklaşımlarla yol alıyor. "diye konuştu.

FOTOĞRAFLI