Bitlis Bitlis'te arıcılar bu yıl bal rekoltesinin yüksek olmasını bekliyor

Bitlis'te arıcılar bu yıl bal rekoltesinin yüksek olmasını bekliyor

02.07.2022 - 13:59 | Son Güncellenme:

Bitlis'te arıcılar bu yıl bal rekoltesinin yüksek olmasını bekliyor

Bitliste arıcılar bu yıl bal rekoltesinin yüksek olmasını bekliyor

Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS,(DHA)-BİTLİS’in florası zengin yüksek yaylalarında arıcılık yapan Caner Güngördü, bol yağışlı kış ayları ve havaların geç ısınmasının arıcılığı olumlu etkilediğini, bunu da hem kaliteyi, hem de rekolteyi olumlu yönde yükselteceğini söyledi. 

Bitlis ve çevresinde bal üretimi yaparak geçimini sağlayan arıcılar, ilkbahar ayları ile birlikte kovanlarını yüksek rakımlı ve zengin bitki örtüsüne sahip yaylara yerleştirip çalışmalara başladı. Yoğun bir çalışma yapan arıcılar, yüksek rakımlı yaylalarda bu yıl daha zengin bitki örtüsü bulunduğunu, bunu da bol yağışlı kış ayları ve havaların geç ısınmasından kaynaklandığını söyledi. 40 yıl önce babasının başladığı arıcılık mesleğini sürdüren Caner Güngördü ve kardeşleri, bu durumun Bitlis ve çevresindeki arıcılığı olumlu etkileyeceğini belirtti. 

Konya’da arıcılık bölümü bitirdikten sonra döndüğü memleketinde mesleği profesyonel bir şekilde sürdürdüğünü anlatan Güngördü, kendine has kullandığı tekniklerle bal üretimine olumlu etki edecek ana arı yetiştiriciliği de yaptığını söyledi. Güngördü, 23 yıldır aynı bölgede arıcılık yaptıklarını belirterek, "Bu yıl bal veriminin yüksek olmasını bekliyoruz. Şuan için beklentimiz yüksek ama doğadır neyin ne olacağını hiçbir zaman kestiremeyiz. Ama çiçeğe bakarak havaya bakarak her zamankinden yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Bu sene ki verim hem kara kovanda hem fenli kovanlarda yüzde 60-70 daha yüksek olacağını düşünüyoruz" dedi. 

FOTOĞRAFLI