Bucak Bucak'ta çörek otu hasadına başladı

Bucak'ta çörek otu hasadına başladı

23.07.2020 - 15:28 | Son Güncellenme:

Bucak'ta çörek otu hasadına başladı

Bucakta çörek otu hasadına başladı

 

Halim AKCA/BUCAK, (DHA)- BURDUR'un Bucak ilçesinde halk arasında kara elmas olarak da adlandırılan ve her derde deva olan çörek otu hasadına başlandı.
Bucak çiftçinin kuru hububatın yanında alternatif olarak yeni ürünler yetiştirmek için 7- 8 yıl önce ektiği ve halk arasında 'kara elmas' adıyla anılan çörek otunun hasadına başlandı. Bucak ovasında biçerdöverlerle biçilen çörek otu tarlalarını ziyaret eden Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, çörek otu ekiminin ve rekoltesinin bu yıl geçen yılara göre düştüğünü söyledi.
Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, "Bucak'ta çörek otu yetiştiriciliği tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Yıllardır süre gelen tohumlarımız vardır. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çörek otu rağbet görmektedir. Dünyanın en kaliteli çörek otu Bucak'ta yetişmektedir. 'Timokinon' denilen çörek otunun etkin maddesi, doymuş yağ oranı ve benzeri birçok etkenin tohumlardan dolayı Bucak topraklarında yetişmektedir" dedi.
İlçede çörek otu üretimin arttığını vurgulayan Özel, "Çörek otunun üretiminin artma sebeplerinden en etkili faktör olarak makineli tarıma geçişle başlamıştır. Eskiden elle işlenen çörek otu günümüzde biçerdöverlerle biçilerek hasat edilebilir hale geldi. Aynı zamanda yabancı ot ile mücadele olarak da hiçbir gübre ve kimyasal kullanmaksızın üretim yapılmaktadır. Bucak ilçesinde yetişen çörek otları tamamıyla doğaldır" diye konuştu.
İTHALAT VE TÜCCAR SIKINTISI REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ
Bucak ve köylerinde geçen yıl 170 bin dekar çörek otu ve 10 bin ton rekolteyle Türkiye'nin en fazla çörek otunun yetiştirildiği bölge olduğunu aktaran Bilal Özel, bu yıl 10 bin dekara kadar gerilediğini ve 800 ton civarında rekolte beklendiğini vurguladı. Üretim ve ekiminin düşme sebebini de açıklayan Bilal Özel, "Son 5 yıldır Bucak'ta Türkiye'nin en çok çörek otu üreten bölgesi olurken bu yıl çörek otu ekim sahaları daralarak 10 bin dekarlara düştü. Geçtiğimiz yıllarda çörek otunun satışı ve pazarlaması konusunda sıkıntılarımız vardı. Özellikle Etiyopya ve Suriye'de üretilen çörek otu ürününde kalitenin düşük, verimlerinin az olması geçen yıllarda bizi baltalamıştı. Başta ithalat olmak üzere, çörek otunun bölgemizde fiyatlandırması, yurt dışında yetişen çörek otlarının fiyatları, bölgemizde yetişen çörek otları fiyatlarına göre daha ucuz. Çünkü ithal ülkelerde çörek otu dekar başına 200 kilo civarlarında iken Bucak'ta yetişen çörek otu dekarda 80- 100 kilolara düşerken, etken madde açısından ise bizim ürettiğimiz çörek otunun etken maddeleri daha yüksek. Tüccar gelmediği ve pazar bulunamadığı için bu yıl ekim sahalarının daralması ve rekolte düşüklüğüne sebep olmuştur."
Bucak'ta çiftçilik yapan Murat Sarı ve Muzaffer Gök de çörek otunun kuru hububata oranla veriminin daha yüksek olduğunu ve çiftçi açısından daha kazançlı olduğunu dile getirdi.

FOTOĞRAFLI