Bursa Enerji verimliliği başarıyı getirdi

Enerji verimliliği başarıyı getirdi

24.01.2022 - 08:54 | Son Güncellenme:

Ocaktaki yanma kaybını en aza indirmek için proje geliştiren Can Metal, BEBKA desteğinden faydalanarak, enerji verimliliği sağladı. Bu sayede rekabet avantajını artıran şirket, yıllar içerisinde büyümesini sürdürdü.

Enerji verimliliği başarıyı getirdi


Enerji verimliliği başarıyı getirdi

Proje öncesinde tamamen iç piyasaya çalışan Can Metal, bu yıl ihracat hedefini toplam cirosunun yüzde 40’ı olarak belirledi. İstihdam oranını da o günden bu yana 6 kat arttırdı. Ürün çeşitliliğine yönelmeyi istediklerini açıklayan Can Metal Genel Müdürü Ümit Semerci, “İhracata daha fazla ağırlık vererek, yeni ürün ve pazarlarla büyümeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Yeşilova Holding bünyesindeki şirketlerden birisi olan Can Metal, 2007 yılında kuruldu. Holding bünyesinde otomotive parça üreten diğer şirketlerin alüminyum enjeksiyon alanındaki ihtiyacının buradan karşılanması planlanıyordu. Piyasadan ürün tedarik ederken, yaşanan sıkıntılar, bu şirketin kurulmasında etkili oldu. Faaliyete geçmesi ile toplam üretim kapasitesinin yüzde 80’i holding bünyesindeki diğer şirketlere gönderilmeye başladı.
Faaliyete geçmelerinden bir süre sonra verimlilik üzerine çalışmalar yaptılar. İşletme bünyesinde üretim esnasında yaşanan kaybın nasıl düzeltilebileceğini tartıştılar. Yanma kaybının yüzde 9’larda olduğunu tespit edip, bu yüksek oranı düşürmeye çalıştılar. Alternatif ocak sistemlerinin olduğunu tespit ettiler. Bununla ilgili bir proje hazırladılar.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARTTI

Enerji verimliliği başarıyı getirdi

Enerji verimliliği üzerine ortaya koydukları projenin içeriği şöyle gelişti: Alüminyumu külçe halinde alıp, 750 santigrat dereceye kadar çıkartıp, ergitiyorlardı. Sonrasında bunu bir enjeksiyon operasyonu ile kalıbın içine enjekte ediyorlardı. Bu süreçte yüksek sıcaklıklara çıkarttıkları madende yanma kaybı meydana geliyordu. Ocağın ne kadar verimli olduğu, izolasyonu ve brülörünün malzemeye nasıl vurduğu da burada önemliydi. Bu süreçte literatürde yüzde 9-10 civarında yanma kaybı söz konusuydu. Yaptıkları ocak değişikliği ile bunu yüzde 2,5-3’lere kadar düşürmeyi başaracaklardı.

BEBKA’DAN YÜZDE 50 DESTEK

Konuyla ilgili çalışmaların yanı sıra destekleri de araştırıyorlardı. Bu konuda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) sağladığı desteği gördüler. Hazırladıkları projeyi sundular. 2014 yılı koşullarında 401 bin TL’ye mal olacak projenin yüzde 50’sini BEBKA’dan hibe desteği alarak sağladılar.
Bunun birçok yönden faydası olduğunu söyleyen Can Metal Genel Müdürü Ümit Semerci, ilk olarak maliyetlerinin ciddi anlamda düştüğünü kaydetti. En büyük girdinin hammadde olduğunu vurgulayan Semerci, “Ciromuzun yüzde 50’sini hammadde oluşturuyor. Bunun da minimum yüzde 5’lik kısmının kazanıldığını düşündüğünüz zaman ciroya çok büyük etkisi var” dedi.

ENERJİ TÜKETİMİ DÜŞTÜ

Yeni yapılan ocak yatırımında izolasyon ve ocağın çalışma mantığı ile enerji tüketiminin düştüğüne dikkat çeken Semerci, “Günümüzde küresel ısınma ile alakalı birçok aksiyon alınmaya çalışılıyor. Birçok şirket karbon salınımını azaltmaya çalışıyor. Bizim 2014 yılında başlayan sürecimiz hala devam ediyor. Ocaklarımızın hepsini yenilemeye devam ediyoruz. Bu sayede karbon salınımını mümkün olduğunca en aza indiriyoruz. Dolayısıyla çevreye sürekli duyarlı şirketiz. Bunu da azaltmak için BEBKA ile yaptığımız yatırım ile enerji tüketimimizi de düşürdük” diye konuştu.

YOĞUNLAŞARAK GERİ DÖNÜYOR

Enerji verimliliği başarıyı getirdi

Destekle yeni bir ocak aldıklarını anımsatan Semerci, “Dökümhanelerdeki en büyük kayıp bacadan çıkan gazdır. 750 santigrat dereceye ısıtmanız için 950 santigrat derece brülör sıcaklığı ile üflemeniz lazım ve bacadan sıcaklığı kaçırırsınız. Yeni sistemde ön tarafta bir ergitme ocağı, arka tarafta bekletme ocağı var. Bacanız var. İçine külçeleri doldurduğunuzu düşünün, bacadan yukarı çıkan sıcaklık, külçelerinizi ısıtmaya başlıyor. Buharlaşan alüminyum oradaki soğuk madene çarpınca yoğunlaşarak, tekrar geri dönmeye başlıyor. Bunların hepsine baktığınız zaman hem doğalgaz tüketiminizi düşürüyorsunuz, hem yanma kaybını azaltıyorsunuz” şeklinde konuştu.

KAZANÇ SAĞLIYORLAR

Bu projenin Can Metal’a hammaddeden yıllık kazancının yaklaşık 2 milyon TL olduğunu söyleyen Semerci, yaklaşık 200 bin TL doğalgaz faturasından tasarruf ettiklerini açıkladı. Kalıp ön ısıtma ile ilgili bazı çalışmalar yapıldığını da ekleyen Semerci, oradan da yaklaşık 250 bin TL kazanç elde ettiklerini kaydetti.

DÜNYADA YENİ BİR PROJE VAR

Enerji verimliliği başarıyı getirdi

Karbon salımı ile ilgili çalışmalara başladıklarını da anlatan Semerci, sürdürülebilirlik konusunda raporlar hazırladıklarını açıkladı. Bu konuda Avrupa ülkelerinin ortalamalarını beklediklerini ifade eden Semerci, “2025 yılında sınırda gümrük uygulaması başlayacak. Dünya, Avrupa artık şunu söylüyor: ‘Ben dünyaya karbon salımı fazla olan dökümhanelerden parça almak istemiyorum. Dolayısıyla ben, sizi ölçümleyeceğim. Benim sınır değerim var. Onun arasındaki farka göre alırsam da sana ceza keseceğim. O ceza ile de gideceğim, yenilenebilir enerji kaynağına para ayıracağım. Dolayısıyla dünyayı kirlettiğin kadar temiz enerji ile temizlemeye çalışacağım.’ Biz, hala Avrupa ortalamasının hedef değerinin ne olduğunu bekliyoruz. Kendi karbon salımlarımız ile ilgili çalışmalara başladık. Onlardan gelecek rapora göre kıyaslayabiliriz. Tecrübelerime istinaden şu anda Avrupa ortalamalarında olacağımızı düşünüyorum” dedi.

İÇ PİYASADAN İHRACATA

Şu anda 5 bin metrekare alanda çalıştıklarını söyleyen Semerci, 2014 yılında parçalarının yüzde 80’ini holding bünyesindeki şirketlere sattıklarını hatırlatarak, “Şu an üretimimizin yüzde 5’lik kısmı kardeş şirketlere gidiyor. 2014 yılında ihracatımız yoktu. İhracatımız 2021 yılında yüzde 25’e, 2022 yılında yüzde 40’a çıkacak. Kardeş şirketlerin payı daha da düşecek. 2021 yılında 13,5 milyon dolar ciro yapmıştık. 3,4 milyon doları ihracattı. Bu yıl 18 milyon dolar ihracat yapacağız. 7,2 milyon dolar ihracat gerçekleştireceğiz. Aradan geçen 7 yılda istihdam oranı da 6 kat artmış durumda” diye konuştu.

HEDEF PAZAR ABD

Geçen yıla göre otomotiv piyasasının biraz daha normale dönmeye başladığını anlatan Semerci, “2021’i 2020’ye göre yüzde 50 ciro artışı ile kapattık. Bu yıl yüzde 50’lik bir büyüme daha öngörüyoruz. İhracata daha fazla ağırlık vererek, yeni ürün ve pazarlarla büyümeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Daha çok Avrupa pazarına odaklandıklarını açıklayan Semerci, yeni ihracat hedefleri arasında ABD’nin bulunduğunu belirterek, “Yakın iletişim halindeyiz. Çok yakın zamanda onlarla da çalışmaya başlayacağız. Şu anda İtalya, Polonya, Romanya, Almanya, Çekya’ya ihracatımız var” dedi.

5 YILDA 25 MİLYON DOLAR

Şirkette 5 senelik hedefler belirlediklerini açıklayan Semerci, her yıl bunları güncellediklerini dile getirdi. 2024 yılında 20 milyon doların üzerine çıkmayı planladıklarını açıklayan Semerci, “İhracat oranımızı yüzde 40’ın üzerine çıkarmak istiyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde de 25 milyon dolara çıkacağız. Ayrıca katma değeri daha yüksek, işlemeli ve montajlı parçalar için çalışmalarımız söz konusu. Sadece döküm parçası üretmek istemiyoruz. Bu şekilde daha yüksek ciro yapma hedefimiz var” diye konuştu.

PANDEMİ DARBE VURDU

 

Pandemi döneminden de bahseden Semerci, 2019 yılına göre pandemi olan 2020 yılında yüzde 6 büyüdüklerini kaydetti. Hedefi yüzde 25 büyüme olarak belirlediklerini anımsatan Semerci, “Özellikle pandeminin ilk 3 ayında otomotiv piyasasının durması ile biz de üretimimize ara vermek zorunda kaldık. Çünkü yüzde 95 otomotiv parça tedarik eden bir şirketiz. Onların yavaşlaması bizi direk etkiliyor” dedi.

TEK SEKTÖRE ÇALIŞMAK SIKINTILI

Ağırlıklı olarak otomotive çalıştıklarını hatırlatan Semerci, yüzde 3 otomatik kapı sistemleri, yüzde 2 raylı sistemlere üretim yaptıklarını söyledi. Yüzde 95 oranında otomotivle çalışmanın, tek bir sektöre bağlı olmanın pandemide nasıl bir sıkıntı olduğunu gördüklerini ifade eden Semerci, “Şu anda otomotiv dışında pazarlarda da arayışlarımız söz konusu. Bugün olmasa da ilerde benzer sıkıntılarla karşılaşılabilir diye o konuda da çalışmalarımız söz konusu” diye konuştu.

Yeşilova Holding’in çevre ile ilgili çalışmalara başladığını dile getiren Semerci, “ABD’li şirketlerle görüştüğümüzde, yaptıklarımızdan ziyade çevre için yaptıklarımızı soruyorlar. Ton başına enerji tüketimini anlatınca hayranlıkla izliyorlar. Birçok şirketin gelmeyi arzuladığı yere ulaşmış durumdayız” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞANI VAR

Her zaman daha iyisinin olacağını söyleyen Semerci, sistemlerin de gelişebileceğine dikkat çekerek, araştırmalara devam ettiklerini açıkladı. Sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalar için bir çalışan istihdam edildiğini ve holding bünyesinde çalışmaları onun takip edeceğini belirten Semerci, “Yenilenebilir enerji kaynakları ile alakalı da orta vadede çalışma yapmayı düşünüyoruz. Çünkü enerjimizi yenilenebilir enerjiden sağlamıyorsanız, burada karbon ayak izinizi düşürebilmeniz zor oluyor” diye konuştu.

İKİNCİL ALÜMİNYUM KULLANILIYOR

Enerji verimliliği başarıyı getirdi

Üretimde iki tip metodun bulunduğuna da değinen Semerci, bunları kullanılan malzeme açısından birincil veya ikincil olarak sıraladı. Birincil malzemenin doğadan çıkan malzemeler olduğunu söyleyen Semerci, ikincil malzemenin sektörden dönen hurda malzemelerden üretildiğini aktardı. İkincil malzemeler için gerekli olan üretim enerjisinin birincile göre 20’de 1 oranında olduğunu söyleyen Semerci, “Biz, ikincil alüminyumu kullanıyoruz. Birçok rakibimize göre avantajımız var. Karbon ayak izimiz bu konuda çok düşük” dedi.

HERKES AYNI GEMİDE

Çevre için yapılan mücadelenin topyekün olacağını vurgulayan Semerci, “Sadece sizin fabrikanızın düşük karbon ayak izinin olmasının önemi yok. İmalatçınızın da karbon ayak izinin düşük olması gerekiyor. Siz, çevreyi kirletmiyor olabilirsiniz ama aynı gemideyiz. Oradaki hammaddenin üretimi ile ilgili çalışma yapıyoruz. Şu anda Avrupa ile çok rahat rekabet edebiliriz diye düşünüyorum” diye konuştu.

GÜNEŞ ENERJİSİ CAZİP

Güneş enerjisi ile ilgili geçen yıl fizibiliteler yapmaya başladıklarını açıklayan Semerci, önümüzdeki dönemde bununla ilgili çalışmalar yapılacağını aktardı. Geri bildirimlerden sonra hareket edeceklerini söyleyen Semerci, bakanlık teşvikleri ile bu konunun daha cazip hale geleceğini sözlerine ekledi.