Bursa Onları hayalleri buluşturdu

Onları hayalleri buluşturdu

13.05.2021 - 21:30 | Son Güncellenme:

Mesleklerinde önemli tecrübeye erişmiş dört kadın, hayallerini gerçekleştirmek için bir araya geldi. Hayallerinin merkezinde de ‘Daha güçlü Türk kadını, daha güçlü Türkiye’ vardı. Buradan yola çıkarak, tarım ve turizm alanını kapsayan projelerini hayata geçirdiler. Daha fazla kadına ulaşabilmek için de kooperatif kurdular. Bursa Fide- Agro Turizm Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Gülçin Güleç, 10 milyon TL yatırımla yılın 3’üncü çeyreğinde 40 dönüm üzerinde üretime başlayacaklarını belirterek, “Biz, kadının her departmanda, her işi yapabileceği inancındayız” diyor.

Onları hayalleri buluşturdu

Onları hayalleri buluşturdu
İkisi işletmeci, ikisi ziraat teknikeri… Mesleklerinde uzun yılları geride bırakıp, ticaret hayatında kendini ispatlamış dört kadın... Onları buluşturan ortak noktaları ise hayalleri… Bunu hayata geçirmek için yeni iş fikrinde bir araya geldiler.
Zincir oteller, bir süredir tüketecekleri ürünleri, yapma veya yaptırmayı planlıyordu. Bu amaçla tarım arazisi alma düşünceleri vardı. Sektördeki gelişmeleri yakından takip eden dört kadın, yapacakları yatırımda bu mecraya hitap edebileceklerini gördüler. Bu noktadan hareketle kendi yol haritalarını belirlediler. Zincir otellerin tedarikçisi olmaya adaydılar.
Bu fikri hayata geçirmek için öncelikle anonim şirket kurmayı düşündüler. Tarım ve turizm merkezli yapacakları işin merkezine kadın emeğini koyacaklardı. Henüz fikir aşamasında olan bu proje ile ilgili sesli düşündüklerinde kooperatif kurmanın çok daha geniş çapta kadına fayda sağlayacağını düşünmeye başladılar.

Onları hayalleri buluşturdu
Bu süreçte Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Aslan’ın da önerileri oldu. Özellikle kadın kooperatifi kuruluşu üzerine gerek Bursa İl Ticaret Müdürlüğü, gerekse Bursa Ticaret Sanayi Odası’nın destekleyici ve yol gösterici tutumunu gözlemlediler. Bir mali müşavir ile iş birliği içerisinde kolaylıkla kooperatifin kuruluşunu gerçekleştirebileceklerini gördüler.
İlk etapta kooperatif, 8 ortaktan oluştu. Bunlar yedi kadın ve bir tüzel kişilik şeklindeydi. Kooperatif yönetim kurulunu; Özen Turizm Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı ve BUTİTAŞ Başkanvekili Yüksek Kimyager Gülçin Güleç, NL Atölye Mağaza İşletmecisi Nuray Laçiner, Ziraat Teknikeri Emine Argın ve Ziraat Teknikeri Göknur Öner oluşturdu.

BİRLİKTE ÜRETİP, BİRLİKTE PAZARLAYALIM

Kuruluş misyonu diğer kadın kooperatifleri ile aynıydı. Ancak amaca giden yolda farklılaşıyorlardı. Her bir ortağın kendi hedeflerini burada bulduğunu söyleyen Bursa Fide Agro Turizm Kadın Kooperatifi Başkanı Gülçin Güleç, kuruluş farklılıklarını da şöyle anlattı:
“Bugün bizi biz yapan ortak bir hayale sahip olmamız. ‘Daha güçlü Türk kadını, daha güçlü Türkiye’ diyoruz. Yapılacak olan yatırımın nakdi olarak bir kadın kooperatifi için yüksek olması; kooperatifimizin ana sermayesinin de yüksek olmasını gerektirdi. Genelde kadın kooperatifleri daha düşük nakdi sermaye ile kurulup; ana sermaye, emek ve iş birliği olur. Bizde nakdi sermaye daha yüksek. Tüzel kişi ortağımız olması farklı yanlarımızdan bir tanesi. Kadın kooperatiflerimizde genellikle üyelerin ürettikleri kooperatif bünyesinde toplanır. Kooperatif aracılığı ile ürünler, doğru pazar alanlarında piyasa fiyatlarından satılır. Biz, kooperatif adına işletme kurarak, ‘Birlikte üretip, birlikte pazarlayalım’ istedik. Bu amaca yönelik profesyonel bir kadro kurmamız gerektiğini düşündük ve kadromuzu işletme, ziraat, pazarlama, turizm konularında belirledik. Konusunda uzman kadromuzu kadınlardan oluşturduk. Tabii alanında uzman olmak demek, belli bir yaşı da almak demekti. Ancak genç girişimcileri de unutmamak gerekiyordu. Ortaklarımızda genç girişimcilere de yer verdik.”

TOPRAK VE KADIN EMEĞİ

Onları hayalleri buluşturdu

Kooperatifin ana üretim konusunun tarım olduğunu açıklayan Güleç, misyonun ise toprak ana ile kadını buluşturmak olduğunu kaydetti. Hedeflerini toprak ve kadın emeği iş birliğinde elde edilen ürünler ile turizm tedarikçisi olduğunu anlatan Güleç, “Bugün yaşanılan pandemi süreci ile turizm sektörü bir metamorfoz geçirmektedir. Sektörde pandemi ile sunulan hizmet anlayışı da değişmeye başlamıştır” diye konuştu.

TARLADAN SOFRAYA

Zincir otellerin kendi üretimlerini yapmak ya da yaptırmak adına, kendi bünyelerine ham arazileri satın alma planları bulunduğunu anlatan Güleç, “Bu arazileri ekip-biçmeye başlama planları içerisinde olduklarını gözlemliyoruz. İşte bizim yol haritamız burada oluştu. Zincir otellerin tedarikçisi olmaya adayız. Yetiştirmek istedikleri ürün gruplarını yetiştirmek ya da yetiştirdikleri, yeterli gelmediğinde eksik kalan üretim kısmını kooperatif bünyesinde üretip, tedarikçi olarak yer almayı istiyoruz. Kadın titizliği ile tarımsal üretim alanında tüm konularda danışmanlıklarını üstlenmeyi planlıyoruz. Bu hedefimizi ‘Tarladan Sofraya’ sloganıyla dile getiriyoruz. Hangi sofraya mı? Konfor içinde hizmet aldığınız oteldeki yemek sofrasına ya da restoran sofrasına” dedi.

SOSYAL HEDEFLERİMİZ VAR

Ticari hedefleri dışında, sosyal hedeflerinin de bulunduğunu vurgulayan Güleç; bunları kırsalda, köyde ekilecek toprağı olup, nasıl işleyeceğini bilmeyen, eşini kaybetmiş, çocukları büyükşehirlere göç etmiş kadınların topraklarını işlemek, ürün elde etmek konularında bir fiil danışmanlık yapmak olarak sıraladı. Güleç, kadınlara ulaşıp, ‘İşlenmemiş toprak kalmasın’ mantığı ile hareket ettiklerini kaydetti.

10 MİLYON TL YATIRIM

Onları hayalleri buluşturdu

Kooperatifin 2021 yılının 3’üncü çeyreğinde 10 milyon TL değerinde bir yatırım ile tarımsal alanda 40 dönüm üzerinde üretime başlayacaklarını açıklayan Güleç, “Şu an Avrupa Birliği destek çalışmalarımız ve bizimle çalışacak olan kadınlarımızın eğitimleri aşamasındayız. Yatırım yapılacak arazimizi bünyemize kattık” diye konuştu.

İSTİHDAMIN YÜZDE 95’İ KADINLARDAN OLUŞACAK

Onları hayalleri buluşturdu

Üretim aşamasında istihdamın yüzde 95’ini kadınların oluşturacağını söyleyen Güleç, “Biz, kadının her departmanda, her işi yapabileceği inancındayız. Yüzde 5’lik kısım güvenlik ve lojistik de yer alacaktır. İlk 5 yıl içerisinde 100 dönüm arazi üzerinde üretim yapmak ve ihracata çalışmak hedef planlarımız içerisinde” dedi.

MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ TARIM

Bakış açıları ile ilgili açıklamalarda da bulunan Güleç, “Kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün belirttiği gibi ‘Milli ekonominin temeli tarımdır’ anlayışıyla ‘Dünyada her şey kadının eseridir’ bilinci ile bu alanda çalışmalarımızı var gücümüz ile sürdüreceğiz. Talih cesur ve azimli kadınlardan yanadır” diye konuştu.