Diyarbakır Diyarbakır'da 'Fetih Haftası' etkinlikleri başladı

Diyarbakır'da 'Fetih Haftası' etkinlikleri başladı

23.05.2022 - 20:02 | Son Güncellenme:

Diyarbakır'da 'Fetih Haftası' etkinlikleri başladı

Diyarbakırda Fetih Haftası etkinlikleri başladı

Selim KAYA-Nurettin FİDANCAN/DİYARBAKIR,(DHA)- DİYARBAKIR'ın fethinin 1383’üncü yıl dönümünü etkinlikleri Cemil Paşa Konağı’nda yer alan Fetih Duvarı’nın açılışıyla başladı.
Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediyesi’nin, Diyarbakır Fethi’nin 1383’üncü yıl dönümünü dolayısıyla hazırladığı etkinlikler kapsamında Fetih Duvarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığınca 'Fetih Haftası' dolayısıyla Cemilpaşa Konağı’nda düzenlediği Fırat Erdoğan ve Günay Erdoğan tarafından seramiklerle hazırlanan ve Diyarbakır’ın Fethini anlatan  dokuz eserden oluşan “Fetih Duvarı” sergisi açıldı. Vali Su, sergi açılışında yaptığı konuşmada Diyarbakır’ın geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi. Fetih Haftası’nın renkli etkinliklere sahne olacağını kaydeden Vali Su, konserler ve sergilerle vatandaşları buluşturacaklarını, Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumunu gerçekleştireceklerini aktardı.
Vali Su, şunları söyledi: 
"Bundan 1383 yıl önce Hz. Ömer zamanında Iyaz Bin Ganm, Halid Bin Velid gibi kumandanların komutasındaki İslam ordusu Diyarbakır’ı  fethediyor ve buradan da tüm Anadolu'nun kapıları açılıyor. Bu bakımdan Diyarbakır'ın Fethi çok önemli. Fetih ile beraber Diyarbakır’ımız hakikaten bir kültür, sanat, hoşgörü, birlik, bereket şehri olmuş ve olmaya da devam ediyor. Diyarbakır’ımız tarihten bugüne her zaman hoşgörünün bereketin birliğin, beraberliğin merkezi olmuş, olmaya da devam edecek. 28 Mayıs’ta Lice Ashab-ı Kehf Mağarası’nda düzenlenecek 'Uyanış' etkinliklerinde gençleri unutmadık. Gençlerimize yönelik spor karşılaşmaları olacak. Bisiklet sürüşünden tutunda judo gibi birçok etkinliği de yine bu hafta içerisinde inşallah gerçekleştirmiş olacağız" dedi. 
Konuşmaların ardından Vali Su ve beraberindekiler, serginin açılışı kurdelesini kesti. Vali Su, sergiyi gezerek sanatçılardan bilgi aldı.(DHA)
FOTOĞRAFLI