Edirne Edirne Kent Konseyi, 100’üncü yıl toplantıları yapacak

Edirne Kent Konseyi, 100’üncü yıl toplantıları yapacak

26.02.2020 - 15:47 | Son Güncellenme:

Edirne Kent Konseyi, 100’üncü yıl toplantıları yapacak

Edirne Kent Konseyi, 100’üncü yıl toplantıları yapacak

Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- Edirne Kent Konseyi (EKK), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) kurulduğu günden bugüne 100 yıllık süreçte demokrasi ve egemenlik adına yaşananlar ve gelecekte yapılması gerekenlerin tartışılacağı 'TBMM'nin 100. Yılında Egemenlik Toplantıları - Dün, Bugün, Yarın?' başlıklı toplantılar planladıklarını duyurdu. EKK Başkanı Ziya Gökerküçük, "Eksiklerimizi görerek gelecek yıllarda nelerin toplumumuza iyi geleceği konusunda düşüncelerimizi sorgulamak, birleştirmek ve çalışmak amacıyla bir dizi toplantılar yapacağız" dedi.

Kent Konseyi, 23 Nisan 1920’de kurulan TBMM’nin, 100 yıllık süreçte geçirdiği aşamalar, günümüzdeki Cumhurbaşkanlığı sistemi, demokrasi ve egemenlik kavramları üzerine, 7  toplantı planladı. Toplantılara kentlileri dahil ederek tolumun geleceğine dair düşünceleri tartışmaya açmak isteyen konsey, ilk toplantısını 29 Şubat 2020 Cumartesi günü; ‘Cumhuriyet Döneminde İktisadi Gelişmeler’ başlığıyla Devecihan Kültür Merkezi’nde saat 14.00’da gerçekleştirecek. 23 Nisan haftasına kadar devam edecek toplantılar hakkında bilgi veren Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük,kentin sivil toplum örgütleri ve gönüllülerin ortak katılacağı bir çalışmayı amaçladıklarını belirtti. Gökerküçük şöyle konuştu;

"100 yıl önce bunu başarma azmi olan kurucu kadronun o günden bugüne hedefleri ne olabilir ki diye düşündüğümüzde, uygulamalarından şunu çıkarabiliriz; Meclis örneğinde olduğu gibi tüm ülkede demokrasinin gelişmesi ve kentlerde, mahallelerde bile yurttaşın yönetimlere katılması da mutlaka vardı. 100 yıl sonra neler yapmalıyız? Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurulmasının, Ulusal Mücadelenin yüzüncü yılında bu soruları arttırabilir ve değişik kesimler olarak değişik yanıtlar verebiliriz. İşte bunları tartışmak, eksiklerimizi görerek gelecek yıllarda nelerin toplumumuza iyi geleceği konusunda düşüncelerimizi sorgulamak ve birleştirmek çalışmak amacıyla bir dizi toplantılar yapacağız."

Gökerküçük, konuşmasının sonunda, "Kısacası 2020 yılını “Egemenlik Yılı” veya “Egemenliği Kazanma Yılı” olarak algılamamız gerekiyor ki bugüne kadar elimizde olduğu halde yitirdiğimiz haklarımızı yeniden kazanmaya başlangıç olsun. Bu nedenle; 'TBMM'nin 100. Yılında Egemenlik  Toplantıları - Dün, Bugün, Yarın?' başlıklı yedi toplantı planladık. Toplantı konuşmacılarımız dünü ve bu günü anlattıktan sonra yarına dair neler yapmamız gerektiğini söyleyecekler. Bizler de onların söylediklerini açarak ve aşarak kendimize görevler yükleyeceğiz, yüklemeliyiz" dedi.