Islahiye Üzüm bağlarında koruk hasadı başladı

Üzüm bağlarında koruk hasadı başladı

19.07.2020 - 15:10 | Son Güncellenme:

Üzüm bağlarında koruk hasadı başladı

Üzüm bağlarında koruk hasadı başladı

Kadir ÇELİK/İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA)- GAZİANTEP'te, mutfakların vazgeçilmezi olan koruk ekşisi için İslahiye'deki üzüm bağlarında koruk hasadına başlandı.
İslahiye'de 50 bin dönün alanda üretimi yapılan sofralık üzüm iç ve dış piyasaya satılıyor. Üzümün olgunlaşmamış hali koruk ile de elde edilen ekşi, birçok yemekte kullanılıyor. İlçedeki birçok bölgede de üreticiler, üzüm bağlarında koruk hasadına başladı. Bağlardan toplanan koruklar, dallarından ayıklanıp yıkandıktan sonra makinede el değmeden suyu çıkarılıyor ve ardından önce normal kazanda, sonrasında ise 150 derece buharlı kazanda kaynatılıyor. Yorucu işlemlerin ardından elde edilen koruk ekşisi şişelere konularak tüketime hazır hale getiriliyor.
Bu yıl hasadı yapılan koruklardan yaklaşık 1 ton koruk ekşisinin elde edildiğini anlatan İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, "Bölgemizde 50 bin dönüm alanda ekimi yapılan üzümde her yıl yaklaşık 50 bin ton olgunlaşmış üzüm elde edilmektedir. Bu koruklardan da işlemlerden geçirilerek koruk ekşisi üretiyoruz. Üretimden sofraya uzanan sıkıntıları ve zorlukları en iyi bilenlerden biri olarak üretirken kaliteyi arttırmak bizlerin önceliği olacak" dedi.
FOTOĞRAFLI