Yüksekova Nehil Çayı, yağışlarla yeniden hayat buldu

Nehil Çayı, yağışlarla yeniden hayat buldu

04.03.2022 - 11:05 | Son Güncellenme:

Nehil Çayı, yağışlarla yeniden hayat buldu

Nehil Çayı, yağışlarla yeniden hayat buldu

Yaşar KAPLAN/YÜKSKEOVA(Hakkari)-DHA)-HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde, geçen yıl yağışların azlığı nedeniyle büyük bölümü kuruyan Zap Suyu'nu besleyen, bölgenin en önemli su kaynaklarından Nehil Çayı, bu yıl kış döneminde yağışlarla birlikte tekrar hayat buldu. Hakkari Üniversitesi Yüksekova Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Ziraat Mühendisi Zeki Açar, bu sene yağışların yüz güldürdüğünü söyledi. 

Yüksekova şehir merkezinden geçen ve büyük Zap Suyu'nun bir kolu olan Nehil Çayı'nın debisi, geçen yıl yağış azlığı nedeniyle düştü. Yılın büyük bölümü gür akan çay, geçtiğimiz yıl yağışların yetersizliği nedeniyle büyük bölümü kurumaya başladı. Bu yıl ise bölgenin yeteri kadar yağış alması nedeniyle Nehil Çayı'nın debisi yükseldi. Hakkari Üniversitesi Yüksekova Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Ziraat Mühendisi Zeki Açar, bu sene yağışların yüz güldürdüğünü belirterek "Geçen yıl büyük kuraklık yaşadık. Bu sene yağışlar bizim yüzümüzü güldürdü. Bizim bölgemizdeki kuraklığı bir nebze olsun geçen seneye göre giderecek derecede yağışlar oldu" dedi. 

Geçen yıl yaşanan kuraklığın tarım ve hayvancılığı olumsuz yönde etkilediğini de belirten Öğretim Görevlisi Açar, "Nehil Çayı'nın geçtiği Hakkari ve Çukurca'ya kadar birçok tarım alanında çiftçilerimiz sulu tarım yapıyor. Bu akan suyu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. 

Nehil Çayı'nı bu şekilde görmek bizi sevindirdi ve bölgedeki tarımı olumlu yönde etkileyecektir" diye konuştu. 

FOTOĞRFALI