Altınözü Altınözü'nde biber hasadı yapıldı

Altınözü'nde biber hasadı yapıldı

25.08.2020 - 14:30 | Son Güncellenme:

Altınözü'nde biber hasadı yapıldı

Altınözünde biber hasadı yapıldı

Samim SELÇUK/ALTINÖZÜ,(Hatay),(DHA)- HATAY'ın Altınözü ilçesinde Slow Food Antakya Topluluğu öncülüğünde kırmızı biber hasadı yapıldı.
İlçesine bağlı Tokaçlı Mahallesi’nde sürdürülebilir tarım içir bir araya gelen gönüllülerden oluşan Slow Food Antakya Topluluğu'nun üyelerinden Şiraz Demir’e ait biber tarlasında hasat yapıldı. Toplanan biberler makinede çekilerek kurutulmaya bırakıldı. Kurutulan biberlerden yapılan çeşitli yiyecekler grup üyelerine sunuldu. Biber tohumunun tarlaya ekiminden sofraya gelene kadar binbir emek verildiğine dikkati çeken grup lideri Kenan Yurttagül, "Bu yörenin biberi lezzetli, etli, oldukça büyük ve acıdır. Başlangıçta koyu yeşil olan biberler olgunlaştıkça kırmızılaşır. Hem sofrada hem de salça ve pul biber yapımında, ayrıca bizim 'kleyde' olarak adlandırdığımız şekilde kurutularak kullanılır" dedi.
AVRUPA VE ORTADOĞU'YA İHRAÇ EDİLİYOR
Kırmızın biberin çiftçilerin önemli gelir kaynaklarından olduğunu belirten Yurttagül, "Kırmızı biberin hasadı ortalama 2 ay sürüyor. Çiftçilerin yanı sıra, biber tarlalarında çalışan mevsimlik işçiler aile bütçelerine katkı sağlıyor. Çeşitli işlemlerden geçirilen biberler; iç piyasaya, ayrıca Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Bu tarlalarda alın teri ve buyük bir emek var. Burada yetişen biberler işlenmemiş, ilaçsız, geleneksel tür olduğundan, kalitesini korumak amacıyla tohumu alınarak nesli devam ettirilmelidir. Alınan tohumdan her yıl aynı kalitede biber geliştirebiliriz" diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI