İzmir İpek böceği üretici kadınlar Dokuma Evi'ne kavuştu

İpek böceği üretici kadınlar Dokuma Evi'ne kavuştu

01.12.2021 - 11:24 | Son Güncellenme:

İpek böceği üretici kadınlar Dokuma Evi'ne kavuştu

İpek böceği üretici kadınlar Dokuma Evine kavuştu

İZMİR, (DHA)-İZMİR İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Küçük Menderes Havzası'nda Üreten Kadınlarla Dokunan İpekler' projesi hayata geçirildi.Proje bütçesinden, Ödemiş'teki İpek Böceği Besleme Evi'ne, toplam 72 bin TL değerinde 5 dokuma makinası alınarak oluşturulan Dokuma Evi törenle hizmete açıldı. Açılışta projenin tanıtımı da yapıldı.
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 3 yıl önce Ödemiş ilçesinde 'Kadın Çiftçilerle İpek Böceği Yetiştiriciliğinin Yeniden Canlandırılması' projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında kadınlar ipek böceği üretimine başladı. Bu yıl İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Küçük Menderes Havzası'nda Üreten Kadınlarla Dokunan İpekler' isimli ikinci bir proje daha hayata geçirildi. Bu ikinci proje bu kez Kiraz ve Beydağ ilçelerindeki çiftçi kadınları da kapsadı. Projenin ilk adımında, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde yaşayan toplam 24 kadın çiftçi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve İlçe Halk Eğitim Merkezleri'nde ipek böceği yetiştiriciliği konusunda eğitimler aldı. Proje kapsamında, daha sonra Kiraz İlçesindeki Kırköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ait bina Kiraz Belediyesi'nin de destekleriyle İpek Böceği Besleme Evi olarak düzenlendi.  Ödemiş'in Zeytinlik Mahallesi'ndeki belediyeye ait olan ve 2 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tadilatı yapılarak oluşturulan İpek Böceği Besleme Evi'ne proje bütçesinden toplam 72 bin TL değerinde 5 dokuma makinası alınıp, 'dokuma evi' olarak kullanılmaya başladı.
Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde güçlerini birleştiren kadınların, ürettikleri yaş kozaları ipliğe ve oradan dokuma tezgahlarında kumaşa dönüştürerek bölgedeki ipek dokuma kültürünü canlandırmalarının hedeflendiği projenin tanıtımı ve Dokuma Evi'nin açılışı için düzenlenen törene, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mehmet Ergün ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Oktay Darcan ve ipek böceği üreticisi kadınlar katıldı. Törende konuşan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş: "Kadınlarımız yerelin ve genelin gücünün birleşmesiyle neler yapılabileceğini bize gösteriyor. İnsanlar doğduğu yerde doymalı ve orada mutlu olabilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verdiği bu güzel destekle kadınlarımız burada bunu başarıyor" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mehmet Ergün ise "Kırsalda yaşayan kadınların desteklenmesi için Bakanlığımız seferber olmuş durumdadır. Bizim desteklerimiz yerelde Kaymakamlıklar ve Belediyeler tarafından da desteklenince ortaya çok güzel sonuçlar çıkıyor. Kadınların kırsal alandaki emeği yüzde 29 civarındadır. Bu emeğin farkındayız ve kadınların güçlenmesi ve emeklerinin kıymetlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Açılışta konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Oktay Darcan, proje hakkında bilgi verip, ipek böceği yumurtasından, dut yaprağı teminine, ipliğe dönüşümünden, dokunmasına ve pazarlanmasına kadar her aşamada üretici kadınların yanında olduklarını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından dokuma evinin açılışı yapıldı.

FOTOĞRAFLI