İzmir İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Çöpleri İzleme Programı'na dahil oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Çöpleri İzleme Programı'na dahil oldu

23.05.2022 - 12:20 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Çöpleri İzleme Programı'na dahil oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Çöpleri İzleme Programına dahil oldu

İZMİR, (DHA)-İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Çevre Ajansı Girişimi tarafından başlatılan Deniz Çöpleri İzleme Programı'na (MLW) katıldı. Programın ilk gününde Balçova ilçesindeki İnciraltı Kent Ormanı'nın yüz metrelik kıyı şeridinde biriken atıklar toplandı. Toplanan atıklar, plastik, ahşap, metal malzeme diye sınıflandırılacak. Ardından kıyılarda hangi atıkların ne kadar oluştuğuna bakılacak.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Koruma Şube Müdürlüğü bünyesindeki Mavi Bayrak Koordinasyon Birimi, 'Plajların Rengi Mavi' sloganıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında Birim Avrupa Çevre Ajansı Girişimi tarafından başlatılan, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRKÇEV) ve Adnan Menderes Anadolu Lisesi'nin yürüttüğü Deniz Çöpleri İzleme Programı'na katıldı. Proje İzmirlilerin yoğun olarak ziyaret ettiği Balçova ilçesinde İnciraltı Kent Ormanı'nda başladı. Bu program sayesinde atıkların kıyılarda ve Körfez'deki hareketi takip edilerek sınıflandırılacak.

'AMAÇ SADECE ÇÖP TOPLAMAK DEĞİL'
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Bölge Koordinatörü Doğan Karataş çalışmanın yaklaşık bir buçuk yıldır Türkiye'de 11 noktada yürütüldüğünü söyledi. Deniz çöpleri ve plastiklerin, çöp sorununun önemli ayaklarını oluşturduğunu ifade eden Doğan Karataş, "Amacımız bilimsel bir çalışma ortaya koymak. Bu bir çöp toplama etkinliği değil. Tamamen bilimsel, verileri incelenen ve sonuçları raporlanan bir çalışma. Biz burada topladığımız çöpleri teker teker lastikler, ahşaplar, metal malzemeler diye sınıflandıracağız ve bu çöplerin özellikle ülkemizdeki, lokal düzeyde de Körfez'deki hareketlerini bir yıl boyunca takip edeceğiz. Bu çalışma sayesinde insanlara çöplerin kendiliğinden ortaya çıkmadığını, kendilerinin ürettiği bir şey olduğu mesajını vereceğiz" dedi.
İklim Değişikliği ve Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı'na bağlı Deniz Koruma Şube Müdürü Özlem Görken, deniz kıyısında toplanacak atıkların sınıflandırılmasının yapılacağını ve kıyılarda hangi atıktan ne kadar oluştuğuna bakılacağını söyledi.
İnciraltı Kent Ormanı kıyısına vuran atıkları toplayan Sema Uzun Güneş ise "En çok sigara izmariti topladık. Cam parçaları, plastikler de var. Kıyılarımız, denizlerimiz çok kıymetli. Bunların kıymetini bilelim. Geri dönüşü olmayan bir kirliliğe neden olmayalım" dedi.
Adnan Menderes Anadolu Lisesi öğrencisi Sıla Alper de insanların sürekli doğayı kirlettiğini ifade ederek, "Denizler kirleniyor. Bu kirliliği artık önlemek zorundayız. Biz de burada çöpleri topluyoruz. Doğaya çok fazla zarar veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Tüm gün süren çalışma sonrasında atıklar sınıflandırılarak raporlandı. Program bir yıl boyunca İnciraltı Kent Ormanı'nda devam edecek.
(DHA)

FOTOĞRAFLI