Karşıyaka Hastalıkların yakasını bırakmadığı Burcu, yaşam azmiyle hayata tutunuyor

Hastalıkların yakasını bırakmadığı Burcu, yaşam azmiyle hayata tutunuyor

12.03.2022 - 13:26 | Son Güncellenme:

Hastalıkların yakasını bırakmadığı Burcu, yaşam azmiyle hayata tutunuyor

Hastalıkların yakasını bırakmadığı Burcu, yaşam azmiyle hayata tutunuyor

Kadir ÖZEN / İZMİR, (DHA)-İZMİR'in Karşıyaka ilçesinde yaşayan ve doğumundan bu yana omurilik açıklığı, delik kalp, nörojenik mesane ve kronik böbrek yetmezliği gibi birçok hastalıkla mücadele eden Burcu Aras (27) yaşama azmiyle hayata tutunuyor. Aras, yüzünden gülücüğü eksik etmeyip, normal yaşamına devam ettiğini belirtip, kendisi gibi hasta olan kişilere hayata küsmemeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Ailesinin 3 çocuğundan ortancası olan Burcu Aras (27), meningomyelosel hastası olarak dünyaya geldi. Omurilik kanalının bel veya daha yukarıda birkaç omur boyunca açık olduğu; omurilik zarları ve sinirlerin doğumda bu açıklıktan geçerek sırtta bir kese oluşturduğu bu hastalık nedeniyle 4 aylıkken operasyon geçirdi. Sonrasında ventriküler septal defekt (kusur) yani VSD olarak da bilinen kalbinde delik tespit edilen Aras, 1.5 yaşında bu kez bunun için neşter altına yattı. 5 yaşında omurilikte gerilme tespit edilince tekrar operasyon geçirdi. Hastalıkların yakasını bırakmadığı Burcu Aras, 7 yaşına geldiğinde ise nörojenik mesane tanısıyla yine zor bir süreç geçirdi. Sinir sistemindeki bozukluğa bağlı mesanenin çeperini saran kasların sürekli kasılarak veya gevşeyerek idrara çıkma konusunda ciddi problemlere sebep olduğu hastalık nedeniyle Burcu Aras, aynı yıl bu nedenle bir operasyon daha geçirdi. Hastalıkların yakasını bırakmadığı Burcu Aras'a son olarak 8 yaşındayken bu kez kronik böbrek yetmezliği teşhisi kondu. 7 yıl periton diyaliz, 12 yıl da hemodiyalize giren Burcu Aras, sağlık sorunları nedeniyle yaşadığı tüm zorluklara rağmen hayata küsmediğini söyledi.

'HAYAT DOLU OLMAYI VE GÜLMEYİ HİÇ UNUTMASINLAR'
1,45 metre boyunda 33 kilogram ağırlığındaki Burcu Aras, hastalıkları nedeniyle ilk başlarda çok zorlandığını belirtip, "Alışmak epeyce zamanımı aldı. Umudumu hiç yitirmedim. Hep gülmeyi tercih ettim. Açıkçası, gülmeyi seviyorum. Anı yaşamak lazım. Ailemin de desteğiyle bugünlere geldim. Gezmeyi, ihmal etmiyorum. Elimde geldiğinde gezip, normal yaşantıma devam ediyorum" dedi.
Hastalığı süresince en büyük destekçilerinden birinin böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (BÖHAK) İzmir Temsilcisi Nilgün Yıldırım olduğunu söyleyen Aras, kendisi gibi hasta olan kişilere hayata küsmemelerini, ellerinden geldiğince gülmelerini tavsiye etti.
(DHA)
FOTOĞRAFLI