Kayseri Uluslararası nötrino deneylerinin kontrol merkezi ERÜ’de kuruluyor

Uluslararası nötrino deneylerinin kontrol merkezi ERÜ’de kuruluyor

22.06.2022 - 14:18 | Son Güncellenme:

Uluslararası nötrino deneylerinin kontrol merkezi ERÜ’de kuruluyor

Uluslararası nötrino deneylerinin kontrol merkezi ERÜ’de kuruluyor

KAYSERİ,(DHA)- ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Nötrino Araştırma Grubu’nun, Fermilab ve CERN laboratuvarlarının ortaklığında ABD’de kurulan dünyanın en büyük Nötrino deneyi olacak olan DUNE deneyine proje başvurusu kabul edildi. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, proje kapsamında Uluslararası Nötrino Deneylerinin Türkiye’deki ilk Kontrol Merkezi’nin ERÜ’de kurulacağını söyledi.
ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, ERÜ olarak yaklaşık 4 milyar dolar bütçeli büyük bir deneye ERÜ olarak resmi katılım gerçekleştirdiklerini söyledi. Rektör Çalış, “ABD’de bulunan ve dünyanın en büyük ikinci hızlandırıcı laboratuvarı olan Fermilab ile ikili işbirliği kapsamında, üniversitemiz araştırmacılarından Dr. Öğr. Üyesi Emrah Tıraş ve araştırma ekibi uluslararası ANNIE ve NOVA nötrino deneylerinde 2020 yılından beri çalışmalarını aktif bir şekilde sürdürmektedirler. Geçtiğimiz günlerde ise Fermilab ve CERN laboratuvarlarının ortaklığında ABD de kurulan ve dünyanın en büyük Nötrino deneyi olan DUNE deneyine yaptığımız proje başvurusu kabul edildi ve bu 3-4 milyar dolar bütçeli büyük deneye Erciyes Üniversitesi olarak resmi katılımı gerçekleştirmiş bulunmaktayız” dedi.
ABD’de Enerji Bakanlığı (DOE) tarafından desteklenen, University of California, Berkeley de kurulan ve yeni dedektör teknolojileri Ar-Ge projesi olan EOS deneyine de resmi olarak katıldıklarının altını çizen Rektör Çalış, uluslararası nötrino deneylerinin Türkiye’deki ilk kontrol Merkezi’nin ERÜ’de kurulacağına dikkat çekti.
Rektör Çalış, şunları kaydetti: “Ülkemizde henüz ticari üretimi olmayan, endüstriyel çalışmalardan sağlık ve yaşam bilimleri uygulama alanlarına kadar çok geniş kullanımı olan parçacık dedektör ve hızlandırıcı teknolojileri ile ilgili bilgi transferi bu iş birliği ile geliştirilmiş çalışmalar sayesinde ülkemize kazandırılmaya devam edecektir. Bu projelerde teknolojik kazanımların yanı sıra temel ve mühendislik bilimleri alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmektedir. Üniversite olarak gerek geliştirilen dedektör teknolojileri sayesinde gerekse de bu araştırma altyapısında yetişen gençlerimiz vasıtasıyla ülkemizin yüksek teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke olma hedeflerine katkı sağlamaya devam edeceğiz”
Rektör Çalış’ın ardından söz alan ERÜ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü Öğretim Üyesi olan Dr. Emrah Tıraş da projeye desteklerinden dolayı Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış ve ERÜ yönetimine teşekkür etti. (DHA)
FOTOĞRAFLI