Kırklareli Kırklareli'nin Aşağıpınar bölgesi arkeoloji turizmine hazırlanıyor

Kırklareli'nin Aşağıpınar bölgesi arkeoloji turizmine hazırlanıyor

02.07.2020 - 17:44 | Son Güncellenme:

Kırklareli'nin Aşağıpınar bölgesi arkeoloji turizmine hazırlanıyor

Kırklarelinin Aşağıpınar bölgesi arkeoloji turizmine hazırlanıyor

Vahit İŞBAŞARAN / KIRKLARELİ, (DHA)- KIRKLARELİ'nin Aşağıpınar bölgesinde geçtiğimiz yıl tamamlanan kazı çalışmalarının ardından Bulgaristan Kameno Belediyesi ile arkeolojik turizme yönelik başlatılan projeler hızla devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Türkiye'deki Aşağıpınar ve Bulgaristan'daki Rusokastro arkeolojik kazı alanlarında turizmin geliştirilmesi hedefleniyor.

Kırklareli'de 1993 yılında balayan ve 2019 yılında tamamlanan Aşağıpınar Arkeolojik kazı alanında, Interreg - IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programı kapsamında 'Yaşayan Tarihi Kentler - Aşağıpınar ve Rusokastro' ve 'Ziyaretçi Karşılama Merkezi' projeleri start aldı. Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Bulgaristan Kameno Belediyesi ortaklığında yürütülen projeler kapsamında 21 ayın sonunda bölgedeki arkeolojik turizmin geliştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

'ARKEOLOJİK TURİZMİN GELİŞTİRİLMESİ AMAÇLANIYOR'

Tarihi geçmişi günümüzden 8200 yıl öncesine dayandığı belirtilen ve göçebelikten ilk yerleşik köy yaşamına geçilen yer olduğuna inanılan Aşağıpınar arkeolojik kazı alanında, açık hava müzesinde rekreasyon, güvenliğin sağlanması ve yeni sergi alanlarının oluşturulmasını içeren küçük ölçekli yapım işleri uygulanacak. Projede sınır bölgesinde yer alan iki önemli tarihi mekân olan Kırklareli Aşağıpınar ve Bulgaristan Rusokastro tarihi alanlarının düzenlenmesiyle bölgedeki turizm olanaklarının ve arkeolojik turizmin geliştirilmesini amaçlanıyor.

Proje sonunda ise hedef gurubunda yer alan, sınır bölgesinde yaşayan yerel halkın, tur operatörlerinin, turizm rehberlerinin ve özellikle çocukların bölgedeki zengin tarihi miras hakkında bilinçlendirilmiş olması bekleniyor. Proje faaliyetleri çerçevesinde yapılacak olan Açık Hava Müzesi düzenleme yapım işleriyle birlikte, 80 yerel tur operatöre Kırklareli ve Bulgaristan’ın Burgaz ilindeki tarihi mekânların tanıtımı, önemli turizm alanlarının gösterilmesi ve Kırklareli merkezindeki arkeolojik sit alanında bölgedeki çocuklara yönelik tanıtım etkinliklerinin düzenlenmesi planlandı.