08.03.2018 - 16:13 | Son Güncellenme:
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜDAM) ile Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği tarafından düzenlenen “Kök Hücre Bölge Toplantıları-I” gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tunç Akkoç, “Kök Hücre İzolasyon Kursu” ve “Kök Hücre Bölge Toplantıları”nın önemini belirterek, “Bizler İstanbul’dan büyük bir heyecanla geldik. Bu tür programların, bölge toplantılarının ciddi önemi olduğunu düşünüyorum. Çünkü belirli bilgilerin gezer şekilde paylaşılması, bilgisayar ortamında, yayınlarla ve belirli büyük toplantılarla paylaşılıyor olması kayda değer. Bunları sizlerle üniversiteler ile bölge üniversiteleriyle beraber paylaşmak bizim sizleri tanımamız açısından, sizlerin de bizleri tanıması açısından çok önemli. Bizleri ağırladığınız için teşekkür ediyorum” dedi.
“Kök hücre ve hücresel tedaviler noktasında bilgilendirmek istiyoruz”
Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, derneklerinin 2013 yılında kurulduğunu, herhangi bir çıkar gözetmeksizin kamu yararına yönelik çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi. 300’e yakın üyesiyle ciddi çalışmaların içinde olduklarını ifade eden Prof. Dr. Karaöz, “Dernek olarak yaklaşık iki kongre yaptık. 2015’te uluslararası bir kongre yaptık. Bir uluslararası katılımlı kongre de Ekim ayında Antalya’da gerçekleştireceğiz. Kök hücre konusu oldukça tartışmalı, spektaküler bir alan. Ne yazık ki başta bilim insanları ve hekimlerimiz olmak üzere büyük bir kesim hali hazırdı halen kök hücre konusunda zayıf bilgilere sahip. Dolayısıyla bizim görev olarak önce bu camiayı yani kök hücre ve hücresel tedaviler noktasında bilim insanları başta olmak üzere öğrenci arkadaşlarımızı bilgilendirmek” diye konuştu.
“Kök hücre ve hücre kültürü laboratuvarı’nda önemli aşamaya geldik”
SÜDAM Müdürü Doç. Dr. İlhan Çiftci, programın hazırlanmasında ciddi bir çalışma gerçekleştirildiğini aktardı. Bu anlamda emeği geçenlere teşekkür eden Doç. Dr. Çiftci, “Dün kursu başarıyla tamamladık. Yararlı olduğunu düşünüyorum. Bugün de uygulama alanları şeklinde bir panel olarak bilgi edinmeye çalışacağız. Çok yararlı olacağını düşünüyorum. Hepinize yararlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Çiftci, merkez bünyesinde kök hücre ve hücre kültürü laboratuvarının tamamlanması konusunda da ciddi bir aşamaya geldiklerini sözlerine ekledi.
“Ciddi sonuç verebilecek projeleri destekliyoruz”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin, açılışta yaptığı konuşmada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün sadece bir günle ifade etmenin yeterli olamayacağını belirterek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Prof. Dr. Şahin, Kök Hücre Bölge Toplantıları’nın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Üniversitelerin önemli birer kurum olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şahin, “Devletimiz çok büyük imkanlar veriyor. Üniversitelerin önemi birçok alanda karşımıza çıkıyor. İnsan yetiştirmek birinci vazifesi. Bizim, üniversiteler olarak esas bilim ve bilgiyi üretmemiz gerekiyor. Ben bu açıdan büyük bir mutlulukla şunu ifade edeyim; YÖK tarafından belirlenen 15 araştırmacı üniversiteden birisiyiz ve bu münasebetle üniversitemize ekstra kadrolar, kaynaklar ayrılmaktadır. Biz bu kaynakları da öğretim üyelerimize verimliliği, üretkenliği dikkate alarak eşit ve adil bir şekilde dağıtma hedefiyle yola çıktık. Ciddi sonuç alabileceğimiz her türlü projeye destek vermeye hazırız. Bu çerçevede de deneysel tıp uygulama ve araştırma merkezimizin kök hücreyle ilgili çalışmasına, diğer alanlardaki çalışmalarına da katkı ve destek vereceğiz” ifadelerini kullandı.
“Öngörülerin 3 katı diyabet riski taşıyoruz”
Prof. Dr. Şahin, devletin her konuda kendilerine destek olduğunu belirterek, “Devlet bizlere maaş veriyor, güvenliğimizi sağlıyor, bizim huzur içinde yaşayacağımız bir ülke sağlıyor. İşimizi, mesaimizi geçirebileceğimiz binalar, mekanlar sağlıyor. Biz karşılığında ne veriyoruz? Bunu sürekli kendimize sormalıyız. Bu toplantı da bu çerçevede yapılan toplantılardan birisidir. Kök hücre gerçekten önemli bir konu. Kök hücre, sağlığın belki de çıkış yollarından birisidir. Günümüzde hastalıklar çok çeşitlendi, farklılaştı. Tespit olarak şunu söylüyorum; belki de oluşan hastalıkların önemli bir kısmını insanoğlu kendi elleriyle oluşturuyor. Gıdanın yetiştirilmesinden öte, gıdaların korunması amacıyla gıdaların içine katılan maddelerin bile hastalıkların nedeni olduğunu belirtmekte yarar var. Kendi alanım olduğu için emin olduğum bir bilgiyi size aktarmak istiyorum. Obezite cerrahisi ve metabolik cerrahiyle uğraşan bir insan olarak bunu söylüyorum; şu anda öngörülenin 3 katı fazla diyabet riski taşıyoruz. Türkiye’de öngörülen rakam 2020’lerde yaklaşık 6 milyon diyabet veya diyabet riski taşıyan insanken şu anda 8 milyona ulaştık. Bu nedenle bunların çözümünde her şeyi medikasyona, cerrahi müdahaleye bağlayamayız. İşte kök hücre burada da devreye girecek. Hastalıkların tedavisi büyük yük, büyük maliyetler getiriyor ama kök hücre tedavisi ve uygulamaları bu maliyetleri minimuma indirebilecek bir alandır. Bu açıdan dernek büyük bir vizyonla kurulmuş, hocalarımız tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, başkanlığını Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tunç Akkoç ve SÜDAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Bahadır Öztürk’ün yaptığı 1. oturuma geçildi. Oturumda, Prof. Dr. Akkoç, Doç. Dr. Öztürk ve Prof. Dr. İbrahim Tuğlu sunum gerçekleştirdi.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Göktaş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Dönmez, Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, SÜDAM Müdürü Doç. Dr. İlhan Çiftci, bilim insanları, öğretim üyeleri, dernek üyeleri katıldı.