Midyat Tor dağlarının sumağı Midyatlı kadınların gelir kaynağı oldu

Tor dağlarının sumağı Midyatlı kadınların gelir kaynağı oldu

01.10.2021 - 11:48 | Son Güncellenme:

Tor dağlarının sumağı Midyatlı kadınların gelir kaynağı oldu

Tor dağlarının sumağı Midyatlı kadınların gelir kaynağı oldu

Mehmet Halis NAYIFOĞLU/MİDYAT (Mardin), (DHA)- MARDİN'in Midyat ilçesinde bulunan Tor dağlarından elde edilen ve şifa deposu olarak bilinen sumak, ilçe kadınlarına gelir kaynağı oldu. 
Midyat ilçesinde bulunan Tor dağlarında, suya ihtiyaç duymadan, kendiliğinden yetişen sumak, ilçe kadınlarına ek gelir kaynağı oldu. Kaymakamlığa bağlı Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nde (ÇATOM) bir araya gelen kadınlar, yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra şifa deposu olmasıyla da bilinen sumak ekşisinin yapımına başladı. Kadınlar, ilk başlarda boş zamanlarını değerlendirmek için başladıkları doğal sumak ekşisi üretim işini geliştirerek şimdi hem kendi evleri için yapıyor hem de aile ekonomisine katkıda bulunmak için satıp, kazanç elde ediyor.
'SEZONDA 1500 ŞİŞE ÜRETİLİYOR'
ÇATOM yöneticisi Gülten Erol, sumak ekşisinin yapımının son derece zahmetli olduğunu belirterek, "İlk önce dalından sumaklar toplanıp, güneşte kurutuluyor. Ardından tuzlu suyun içinde yaklaşık 4 saat bekletilen sumağın bu şekilde aromasını suya bırakması sağlanıyor. Daha sonra elle sıkılarak tülbentten süzülen sumağın suyu yaklaşık bir ay damlarda güneşte bekletildikten sonra katılaşıp sumak ekşisi haline dönüşüyor. Hiçbir katkı maddesinin kullanılmadığı sumak ekşisi özellikle dolmaların, salataların ve ekşili yemeklerin vazgeçilmezi olmuş durumda. Sezonda yaklaşık 1500 şişe sumak ekşisi üreten kadınlar, büyük restaurant, lokanta ve evlerde doğal ekşi olarak kullanılan sumak ekşisinin tanesini 50 TL'den satarak aile bütçesine önemli bir katkı sağlıyorlar" dedi.
FOTOĞRAFLI