Muğla Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan foklar için çalışma

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan foklar için çalışma

07.06.2021 - 12:43 | Son Güncellenme:

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan foklar için çalışma

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan foklar için çalışma

DOĞA Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğü ile Sualtı Araştırmaları Derneği'nce, Akdeniz foklarının izlenmesi ve dağılımlarının araştırılması için toplantı düzenlendi. Fok popülasyonlarının azalma nedenleri arasında yaşam alanlarının kaybı, yasadışı su ürünleri avcılığı, mağaralara yapılan turistik dalışlar ve denizlerdeki kirlilik gösterildi.

Sualtı Araştırmaları Derneği ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğü tarafından 'Akdeniz foku tür koruma eylem planı' kapsamında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM B Salonu'ndaki etkinliğin açılış konuşmasını Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Çolak yaptı

Akdeniz fokunun Yunanistan, Türkiye, Moritanya ve Madeira adalarında yaşadığını belirten Çolak, "Ülkemizde yaklaşık 100 fok yaşıyor. Dünyadaki fok popülasyonunun yaklaşık 750 olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu sayı, önemli bir yer tutuyor. Türün popülasyonunun azalma nedenleri arasında yaşam alanlarının kaybı, yasadışı su ürünleri avcılığı, fok ölümleri, fok mağaralarına yapılan turistik dalışlar ve deniz kirliliği bulunuyor" dedi.

Bölge Müdür Yardımcısı Çolak'ın konuşmasını ardından Sualtı Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Savaş ile Akdeniz Foku Araştırma Grubu'ndan Cem Orkun Kıraç, Akdeniz fokunun durumu, biyolojisi, tür ve habitata yönelik tehditler, eylem planı izleme ve uygulama içeriği hakkında bilgilendirme yaptı.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAFLI