Merkez Muş’ta ilk defa çocuk hastada böbrek taşı ameliyatı yapıldı

Muş’ta ilk defa çocuk hastada böbrek taşı ameliyatı yapıldı

12.11.2021 - 10:18 | Son Güncellenme:

Muş’ta ilk defa çocuk hastada böbrek taşı ameliyatı yapıldı

Muş’ta ilk defa çocuk hastada böbrek taşı ameliyatı yapıldı

Muhammed Sami MARAL/MUŞ, (DHA) – BÖBREK taşı hastalığının yaygın olarak görüldüğü Muş’ta, ilk defa çocuk hastada böbrek taşı ameliyatı yapıldı. İdrar yolunda 1 santimetrelik taş bulunan Sedef Tanrıkulu (5),  başarıyla sonuçlanan ameliyat sayesinde, sağlığına kavuştu.
Böbrek taşı hastalığının yaygın olarak görüldüğü Muş’ta yaşayan İpek ve Feyat çiftinin 5 çocuğundan en küçüğü olan Sedef Tanrıkulu, 2 yıldır çektiği ağrı nedeniyle Muş Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Hastanede yapılan tetkikler sonrasında idrar yolunda 1 santimetre taş olduğu anlaşılan Sedef idrar yolundaki enfeksiyon nedeniyle medikal tedavi gördü. Daha sonrasında doktoru Üroloji Uzmanı Erdem Zengin tarafından hastanede ilk defa kapalı olarak gerçekleştirilen ameliyat ile Sedef, idrar yolundaki 1 santimetrelik taştan kurtuldu. Sedef’in sağlığına kavuşması ve her hangi bir sıkıntının olmadığının belirlenmesiyle, hastaneden taburcu edildi.
Çocuğun hastanedeki tedavi sürecinin ilk gününden, taburcu gününe kadar yoğun ilgi gösteren doktor Zengin, çeşitli hediyelerle hastaya moral olmayı başardı. Muş’ta, ilk defa bir çocuk üzerinde böbrek taşı ameliyatı gerçekleştirdiklerini anlatan Zengin, “Yaşadığımız bu coğrafyada, özellikle Muş bölgesinde böbrek taşı hastalığı çok yaygın olarak görülmektedir. Daha önce çocuklar için uygun ekipmanımızın olmaması sebebiyle, taş ameliyatlarını çocuklar üzerinde uygulayamıyorduk. Fakat uygun cerrahi ekipmanı sağladıktan sonra, ilk defa Muş Devlet Hastanesi bünyesinde üroloji servisi olarak 5 yaşındaki çocuk hastamıza, kanaldaki bir santimetrelik taş nedeniyle kapalı lazerle taşı kırarak, operasyon uyguladık. Bugün hastamızın ameliyat sonrası birinci günü, herhangi bir ağrı ve şikayeti yok. Taburculuğunu planlıyoruz. Yaklaşık olarak da 3 hafta sonra içeriye koyduğumuz stenti alıp, işlemi tamamlamış olacağız” diye konuştu.
Kızının sağlığına kavuşmasında emeği geçenlere teşekkür eden anne İpek Tanrıkulu ise, “5 yaşındaki kızımın ameliyatı başarılı bir şekilde geçti. Doktorumuza, emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz” dedi.

FOTOĞRAFLI