Merkez Niğde'de hububat rekoltesinde yüzde 20 artış bekleniyor

Niğde'de hububat rekoltesinde yüzde 20 artış bekleniyor

10.08.2022 - 14:17 | Son Güncellenme:

Niğde'de hububat rekoltesinde yüzde 20 artış bekleniyor

Niğdede hububat rekoltesinde yüzde 20 artış bekleniyor

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE, (DHA)- NİĞDE Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, hububat hasat döneminin başladığını ve önceki yıllara oranla bu yıl rekoltede yüzde 20’lik bir artış ile 330 bin ton hububat beklendiğini söyledi.
Hububatta, hasat dönemine başlanırken bu yıl rekolteda artış beklendiğini kaydeden Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, pandemi nedeniyle tarımın ve hububatın öneminin anlaşıldığını kaydetti. Baş, "Kent genelinde ekimi yapılan hububatta hem kıraç hem sulu da il ortalamasının üzerinde bir verim aldık. Kent ortalamamıza göre bu yıl yüzde 20 civarında büyük bir artış bekliyoruz rekoltemizde. Buğdayda yıllar ortalamasına göre 330 bin tona çıkarız diye tahmin ediyoruz . 630 bin dekar sahamızın yaklaşık yüzde 50’si sulu 300 bin dekara yakın kısmı sulu, geri kalan 330 bin dekarlık kısmı da kıraç alanlar ve özellikle hem kıraç hem sulu da il ortalamamızın üzerinde bir verim alıyoruz. Geliştirilen yeni çeşidimizden dekar başına 929 kilogram verim alınıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile TİGEM Genel Müdürlüğü'nün bir çeşidini denedik ve dekar başına 930 kilograma yakın verimi o çeşitten aldık" dedi.
'VERİMİ DİĞERLERİNE GÖRE FAZLA'
'Reis' isimli buğday çeşidinin de adaptasyonunun çok iyi olduğunu, bundan sonraki süreçte de devam ettireceklerini kaydeden Baş, "Çeşit olarak farklı firmalarımızın veya farklı çeşitlerin denemeleri de devam ediyor. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü hububat konusunda, buğday konusunda ilimize bir proje desteği de sundu. Perşembe günü Ankara’da bakanımızın başkanlığında bir toplantımız var. İlimize bir ödenek tahsis edildi, inşallah yeni çeşit denemelerimizde yüzde 50, yüzde 70 hibeli tohum dağıtımımızı da gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI