Merkez Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı: Kene ne kadar erken çıkartılırsa, hastalık bulaşma riski o kadar azalır

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı: Kene ne kadar erken çıkartılırsa, hastalık bulaşma riski o kadar azalır

19.05.2022 - 15:03 | Son Güncellenme:

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı: Kene ne kadar erken çıkartılırsa, hastalık bulaşma riski o kadar azalır

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı: Kene ne kadar erken çıkartılırsa, hastalık bulaşma riski o kadar azalır

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) – OSMANİYE İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cihan Yeşil, "Kene ne kadar erken çıkarılırsa, hastalık bulaşma riski de o kadar azalır" dedi.
Osmaniye’de, özellikle Nisan ve Eylül ayları arasında daha çok görülen ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak vatandaşların sağlığını tehdit eden Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığına karşı farkındalık oluşturmak amacı ile eğitim çalışması yapıldı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cihan Yeşil tarafından verilen seminerde, KKKA’nın keneler tarafından taşınan 'bunyaviridae' ailesine bağlı 'nairovirüs' grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik yani hayvanlardan insanlara bulaşan karakterli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu dile getirdi. Yeşil, ayrıca, hastalığın kenenin vücuda tutulmasından hastalık belirtilerinin çıkmasına kadar geçen sürenin en fazla 14 gün olabildiğini
kaydetti.
ALINACAK ÖNLEMLER
Uzman Dr. Cihan Yeşil, vatandaşların KKKA'dan korunmaları için bir dizi önlem almalarını istedi. Uzman Dr. Yeşil, şöyle dedi: "Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil kene olup olmadığını kontrol etmeli. Kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak bez, naylon poşet, eldiven gibi uygun malzeme ile çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır." (DHA)
FOTOĞRAFLI